Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:28, 20. 9. 2022.

| Društvo

Građani Brzog Broda opet protestovali protiv izgradnje dalekovoda i blokirali saobraćaj

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Brzi Brod protest
Ne odustaju od zahteva; foto: JV / Tamara Radovanović

Meštani Brzog Broda ponovo su protestovali protiv izgradnje dalekovoda u tom niškom naselju. Zahtev je i dalje da se umesto nadzemnih grade podzemni dalekovodi zbog bezbednosti. Opet su blokirali Bulevar cara Konstantina, ali ovog puta u oba smera, pokazali čitulje dalekovodima i poručili da neće odustati, a novi protest najavljuju za nedelju.

b brod protest 2 Naredni skup u nedelju; foto: JV / Tamara RadovanovićNa transparentima su i večeras bili natpisi “Stop dalekovodima” i “Biće kasno kad vam bude jasno”, a žitelji su poneli i čitulje, pošto su performansom pre nekoliko dana zakopali rupu planiranu za dalekovod i tako ga “sahranili”.

Kažu da se ništa nije promenilo od poslednjeg skupa, ali da neće odustati od svojih zahteva i da će, ako treba, protestovati i u gradu.

Niko iz gradskih struktura ili Opštine nije nas kontaktirao. Gradonačelnica stoji pri stavu da se ta trasa ne može promeniti. Jutros smo imali opet nadležne iz EMS-a, neko obezbeđenje iz Beograda, pojedine ljude iz službe. Oni su, prema našim informacijama, juče kontaktirali ministra policije, gospodina Vulina, da im omogući obezbeđenje izgradnje - kaže meštanin Ivan Cvetanović.

b brod protest 9 Okačili i čitulje; foto: JV / Tamara RadovanovićPodseća da nisu protiv same izgradnje, već da samo žele da dalekovodi budu podzemni. Dodaje da to nisu politička okupljanja, već da se tako bore za bezbednost, pre svega, dece.

Nasilje i radikalno ponašanje nikom dobro nisu doneli i ne bih želeo da nas iko okarakteriše u nekom negativnom maniru. Trudimo se, korak po korak, da stavimo ljudima do znanja da može izbiti mnogo veći bunt. Protest nema nikakve veze sa politikom, već sa zdravim razumom. Ovo nije borba za vlast i privatne benefite, već za našu decu, da ona ne budu zračena, kao i za zdravlje svih nas - poručuje Cvetanović.

Prilikom blokade puta ka Niškoj Banji stanari su uzvikivali “Stop, stop, dalekovod”, a skup je obezbeđivala policija. Kao i na prethodnim protestima, bilo je dosta dece.

b brod protest 5 Blokirali put ka Niškoj Banji; foto: JV / Tamara RadovanovićMarko Savić iz Brzog Broda navodi da strah postoji, pre svega, zbog postojećih dalekovoda, ispod kojih se čuje neprijatno pucketanje.

Strah evidentno postoji. Strah je u nekom neznanju, ali i u onome što se ranije dešavalo. To je, recimo, da ribari ne mogu da pecaju u blizini dalekovoda, da ne može da se priđe jer štapovi privlače elektricitet. Šetao sam danas pored Nišave i ispod starog dalekovoda čuje se pucketanje, koje je vrlo neprijatno. Ne znamo koliko to zrači, ali živeti ispod takvog dalekovoda sigurno nije prijatno - zaključuje on.

b brod protest 8 Ne žele nadzemne dalekovode; foto: JV / Tamara RadovanovićNaredni protest planiraju za nedelju, 25. septembar. Prvi je održan 11. septembra, a da ne žele da žice vise nad glavama dece, blizu igrališta, žitelji su se okupili i poručili i četiri dana kasnije.

U međuvremenu, iz Elektromreže Srbije saopštili su da su stanari fizički sprečili radnike da grade dalekovode, što su oni demantovali. Kasnije su zatrpali rupu iskopanu za dalekovod i postavili krst.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Nikolic

    22:25 // 23. 9. 2022.

    A bazne stanice sto zrace to nikom nista?!

  • Bravo Brzi

    14:00 // 21. 9. 2022.

    Ne mogu vam nista dok ste slozni.Samo napred ne dajte da vas Lazu.

  • Nislija

    12:37 // 21. 9. 2022.

    Napred Brzobrodjani, adresa je u ul. 7.juli...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: