Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:52, 11. 9. 2022.

| Društvo

Građani Brzog Broda protestovali protiv izgradnje dalekovoda

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
IMG_20220911_180236
Protest u Brzom Brodu; foto: JV / Ljubica Jocić

Ni hladno i kišno vreme nisu sprečili oko 2.000 ljudi, među kojima je bilo mnogo dece, da izađu i mirnim protestom od crkve u niškom naselju Brzi Brod prošetaju do Bulevara cara Konstantina, na kratko blokirajući pravac od grada ka Niškoj Banji. Okupljeni ističu da nisu protiv dalekovoda, ali žele da on bude podzemni i da kablovi i žice ne vise nad glavama dece, blizu igrališta. Ponovo će se okupiti naredne nedelje, a ako je potrebno, kažu, radikalizovaće protest.

IMG_20220911_174041 Protest u Brzom Brodu; foto: JV / Ljubica Jocić Želja im je, kako su rekli okupljenima njihovi sugrađani, da upoznaju vrh vlasti o problemima koji imaju građani Brzog Broda, zabrinuti za bezbednost i zbog zračenja.

Želimo da ide podzemna, a ne nadzemna elektromreža i to je jedini naš zahtev. Niko ne stopira važan državni projekat, samo želimo da zamolimo vrh vlasti da izmene projekat - rekao je okupljenima jedan od žitelja.

Ivan iz Brzog Broda je podsetio da su crkvu sami žitelji izgradili sami, na nekadašnjoj deponiji, potom su se sami izborili za ulicu, park, igralište i uređen prostor.

To sve, što kažu ovi iz vlasti, za našu decu. Tu su naša deca, za njih radimo. Molimo gradske i republičke vlasti da ne želimo da se sukobljavamo, ići ćemo u protest mirno, ali radikalizovaćemo protest ako treba. Samo treba da izmeste kilometar, dva tu njihovu strujnu mrežu ili da ide podzemnim putem - rekao je Ivan.

IMG_20220911_174704 Protest u Brzom Brodu; foto: JV / Ljubica Jocić Još 2014. godine usvojen je plan da dalekovod ide preko prostora na kom je sada dečije igralište, dodao je Ivan iz Brzog Broda.

Određeno je nadzemni vodovi idu do Disa, a posle podzemni. Treba da prođu dve mreže koje bi imale 110 kilovolta snage. Trenutni dalekovodi imaju 35 kilovolta snage. Ti dalekovodi bi bili kod dečijeg igrališta i zona zračenja bi bila na tribinama igrališta - kaže Ivan.

Prema proceni žitelja, u ovom naselju živi oko 15.000 ljudi, a jedan od organizatora protesta Dejan Živković kaže da građani nisu protiv dalekovoda već žele da vod bude podzemni.

Cilj okupljanja je da se pošalje poruka da se protivimo samo tome da dalekovodi prođu preko dečijeg igrališta i sportskih terena koji postoje ovde. Mi imamo odličnu saradanju sa Gradom i gradonačelnicom, ali ovo je državni projekat. Državna sekretarka je rekla da treba da se stane sa ovim projektom, ali je Elektromreža Srbije nastavila sa radovima jer imaju projektnu dokumentaciju - kaže Živković.

IMG_20220911_173344 Protest u Brzom Brodu; foto: JV / Ljubica Jocić Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je u petak rekla da će Elektromreža Srbije nastaviti radove i zamolila je građane za razumevanje. Jedino što Grad može da uradi, kazala je, jeste da izmesti park i igralište koji se nalaze u blizini budućeg dalekovoda.

Mi smo se sastali i ljudi su potpuno svesni da lokalna samouprava ne može da reši taj problem. Mi smo tu samo nemi posmatrači. U ovom trenutku, meni lično nije jasno zašto se tada Grad opredelio za deo podzemnog, a deo nadzemnog sistema - rekla je Sotirovski.

Ona je rekla i da studija Ministarstva rudarstva i energetike pokazuje da nema nikakve opasnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mira

    14:11 // 12. 9. 2022.

    Sve stručnjaci za energetiku a deponije i prljavština svuda ( to ne izaziva pad imuniteta)

  • Verko

    10:41 // 12. 9. 2022.

    Energija (ne snaga, koja opada sa kvadratom rastojanja) zračenja strujnih kablova je mnogo manja od zračenja sijalice, ringle, grejnog tela, TV-a, Sunca, kosmičkog zračenja i td. U Beogradu litije za "porodične vrednosti" (ni porodice, ni vrednosti), u Novom Sadu uklanjanje murala svetskih umetnika, u Nišu protest protiv električne energije. Srednji vek i talibanija. Obrazovanje propo.

    • Kičevo

      23:09 // 16. 10. 2022.

      Bravo za komentar! Tačno, to "zračenje" je 50Hz!

  • sasa

    08:17 // 12. 9. 2022.

    Pogledah rezultate glasanja u Brzom brodu i ustanovih da tu treba da bude dalekovod.Sami ste trazili!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: