Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:35, 17. 9. 2020.

| Društvo

Građani da utiču na javne politike za efikasniju javnu upravu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Gradska uprava
Građani da utiču kroz javne politike na efikasniju javnu upravu; foto: JV/J. A.

Uticaj građana na formiranje javnih politika unapredilo bi i javnu upravu, kaže Branko Radulović iz Programa EU za efikasniju javnu upravu, koja bi samim tim postala efikasnija i pristupačnija građanima. Zato iz Republičkog sekretarijata za javne politike pozivaju građane i privrednike da daju predloge i ideje kako poboljšati rad javne uprave.

Reforma javne uprave je nešto što se često čuje poslednjih godina sa malih ekrana. Neki administrativni postupci su digitalizovani, prebačeni na internet i ubrzani, ali za mnoge građane i dalje je puno stvari koje treba menjati.

Efikasnije javne uprave nema bez javne politike, a direktorka Sekretarijata za javne politike Bojana Tošić kaže da su javne politike grupa mera države koja daje odgovor na pitanja koja se tiči svih građana.

Ako želimo kvalitetnije zdravstvene usluge usmerene prema samom pacijentu, ili želimo kvalitetnije obrazovanje, modernije obrazovanje kako bismo imali više šansi da se zaposlimo nakon završetka školovanja, ili želimo čistiji vazduh u glavnom gradu ili želimo da ne čekamo dugo u redovima, želimo efikasnu javnu upravu – pošto pričamo o reformi javne uprave – koja vrši sve svoje usluge na bolji i primereniji način, efikasniji način, a sve u interesu svojih građana - kaže Tošićeva.

Da bi se izdvojili prioriteti pomažu konsultacije sa svim zainteresovanim stranama, zato Tošićeva kaže da je polazna tačka podnošenje inicijative, što je lako uraditi na sajtu Sekretarijata.

Mi imamo jednu aplikaciju na našem sajtu, jako jednostavnu, bukvalno se napiše opis problema, i ne samo opis problema, može da bude i predlog rešenja. Kada dobijemo inicijativu mi moramo dobro da je sagledamo, da sprovedemo konsultacije sa širokim krugom zainteresovanih lica, da dobro razumemo problem jer tek kad se dobro razume problem onda će intervencija koju očekujemo da bude adekvatna s obzirom da će se odnositi na široki broj građana, privrednih subjekata, svih nas - dodaje ona.

Njen pomoćnik Ninoslav Krstić kaže da su vrata za podnošenje inicijativa otvorena i privrednicima.

Mogu jednostavno da pošalju inicijativu jednostavnim jezikom napisanu da je potrebno npr. da se uradi reforma u sferi paušalnog oporezivanja, ukoliko su u pitanju preduzetnici. Ili ukoliko su nezadovoljni uslugama javne uprave u smislu pribavljanja određenih dozvola i licenci mogu direktno da upućuju koje dozvole i licence im predstavljaju problem odnosno sam taj gubitak vremena, proces koji javna uprava mora da sprovede njima predstavlja na neki način gubitak - pojašnjava Krstić.

Ipak, i na početku i na kraju procesa su građani koji bi zagovaranjem i inicijativama omogućili pormene koje bi na kraju opet njima značile.

Ima jedna izreka koju ekonomisti često koriste da je put u pakao popločan dobrim namerama. Da bi se zapravo sprečile te pogrešne mere javne politike, da se donose loši zakoni da se sprovode neke druge mere koje nisu adekvatne, bilo bi dobro da se prikupi što više informacija, da se sagleda zapravo što bolje postojeća situacija a bez neke razmene informacija to zaista nije moguće - kaže Branko Radulović iz EU projekta.

On dodaje da je Evropska unija kroz projekat podrške reformi javne uprave pružila značajnu podršku u domenu poboljšanja primene Zakona o planskom sistemu i dobrom planiranju javnih politika, kao i obukama i priručnicima koji državnoj upravi u Srbiji olakšavaju rad na kreiranju javnih politika, kako bi što bolje odgovarale potrebama građana i privrede.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    22:23 // 17. 9. 2020.

    Aha,ha, hoho, hi- hi, aha,aha,ha ! Ej, dobro, ima optimista i naivnih, moze da vam prodje bajkica !

  • Pera

    11:36 // 17. 9. 2020.

    Javne uprave grada Niša treba:
    1. da usvoje novu sistematizaciju radnih mesta sa manjim brojem bespotrebno zapošljenih ljudi (čitaj snajki, koje nemaju pojma da rade na računaru)
    2. da javne službe sprovedu test znanja rada na sistematizovano radno mesto, zanja rada na računaru i shodno tome da se radniku dodeli odgovarajuće radno mesto
    3. da se veze sl vozila u privatne svrhe

  • Mara

    09:20 // 17. 9. 2020.

    uticemo godinama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: