Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 20. 8. 2015.

| Društvo

Građani daju potpise za vraćanje noćne smene Urgentnom odeljenju

Autor:B. RoganovićIzvor:Južne vesti
urgentno
Urgentno odeljenje ostalo bez noćne smene, foto: JV arhiva

Za prva dva sata prikupljeno je 187 potpisa građana koji se ne slažu sa odlukom rukovodstva prokupačke bolnice o ukidanju noćnog i nedeljnog rada na Urgentnom odeljenju.

Peticiju je pokrenula Demokratska stranka u Prokuplju i narednih deset dana od 19 do 21 sat u pešačkoj zoni se prikupljaju potpisi protiv ove odluke.

Istovremeno je DS u Prokuplju podneo prijavu inspekciji zdravlja da se ispita regularnost ukidanja noćnog rada u Urgentnom. U prokupačkoj bolnici kažu da su postupili u skladu sa zakonom i da pacijenti ne trpe zbog ove odluke.

Ono što je zaista alarmantno pored ukidanja noćnog rada je i to što su broj radnika sveli ispod normativa. Naime, po zakonu za bolnicu koja ima 300 ležaja trebalo bi u Urgentnom u smeni da bude jedan lekar, dva tehničara i po jedan laborant i rentgen tehničar, a sada su u smenama po dva lekara i po dva tehničara - kaže član prokupačkog DS Dragan Dinić, koji je i lekar u Urgentnom odeljenju.

peticija Građani podržali ideju koju je pokrenuo DS; foto: JVNakon što se završi akcija potpisivanja peticije u Prokuplju, organizovaće se i u ostale tri opštine Topličkog okruga - Blace, Kuršumliju i Žitorađu, a onda će se ona proslediti Ministarstvu zdravlja.

U prokupačkoj bolnici su se juče oglasili saopštenjem u kojem napominju da je reorganizacija izvršena uz saglasnost Instituta za javno zdravlje u Nišu, koji je ustanovio da je nemoguće sa 3 doktora specijaliste organizovati dvadesetčetvoročasovno radno vreme u Urgentnom i koji je ponudio prelazno rešenje u vidu uključivanja lekara specijalista interne medicine, hirurgije i neurologije na zbrinjavanju hitnih stanja u periodu od 20 sati uveče do 7 sati ujutru.

Podsetimo, odluka o gašenju noćne smene u Urgentnom centru doneta je krajem jula.


Noćna smena prekopotrebna

Među prvim građanima koji su potpisali peticfiju je i Lela, majka mladića koji je redovni pacijent na Urgentnom odeljenju.Ona kaže da je usluga na tom odeljenju zaista bila besprekorna.

Nisam ni u jednoj stranci,ali kao neko ko je stalno tamo mogu da kažem samo hvala dr Diniću,ostalim lekarima i tehničarima,jer su uvek mom sinu pružili brzo i efikasnu pomoć - kaže Lela.

Sugrađanka koju smo takođe zatekli kraj štanda za peticiju kaže da je ukidanjem noćnog rada Urgentni izgubio svoju svrhu.

Koliko znam njihov zadatak je zbrinjavanje u hitnim stanjima,posebno noću. Koja je svrha da radi ako ne radi noću - kaže ona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Južna Pruga

    13:40 // 21. 8. 2015.

    Građanima se mora obezbediti zdravstvena zaštita. Non stop.
    Treba nam urgentno odeljenje sa adekvatnim lekarima urgentne medicine a ne sa ortopedima i tetkicama.

  • revizor

    22:23 // 20. 8. 2015.

    I ja ne pripadam niti jednoj stranci,i ne podržavam vlast, ali peticija zbog ukidanja JEDNE smene na odeljenju?Pa ne ukida se celo odeljenje,pa da ovoliko dramite!Zar sve mora da bude licni interes,pa se organizuje zbog manje plate jednog lekara?

  • Alex

    22:13 // 20. 8. 2015.

    Botovi prestanite da pisete narucene komentare! Poenta je degradirati i demontirati sve sto je uradio predhodni direktor Dinic, a svako zaposlen u Bolnici ce vam reci da je on za 5 godina vise uradio nego svi direktori za predhodnih 50 godina. Do njegovog dolaska na mesto direktora ta bolnica je bila u katastrofalnom stanju. Covek je pokazao kako moze da se popravi stanje. Uspeh se ne prasta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: