Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 10. 9. 2019.

| Društvo

Građani dežuraju ispod drveta u centru Niša: Čuvamo stablo od testere

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Građani protest dežurstvo
Komšije na smenu čuvaju drveće kod svojih zgrada; Foto: V. M. R.

Stanovnici zgrada na Sinđelićevom trgu u Nišu od 7:30 dežuraju na zelenoj površini gde je juče počela seča drveća zbog izgradnje javne garaže. Kako kažu, oni se smenjuju na po dva sata i brane stabla od testera.

I juče su komšije spasile drvo, ali tek nakon što su radnici Zelenila posekli jednu lipu. Ogorčeni zbog ovakvog poteza, rešili su da ubuduće ne prepuštaju ništa slučaju. Na dva sata smenjuju se "piknikujući" na parčetu zelenila iza Narodnog pozorišta. Kažu da je jutros i deo parkinga uz zelenu površinu bio zatvoren, što ih je navelo na zaključak da se pripremao nastavak raskrčenja drveća. Građani dežurstvo Na "pikniku" su od 7:30 jutros; Foto: V. M. R.

Od jutros se negde u blizini čuje testera, viđali smo i kamion Mediane da kruži ovuda. Bojimo se da bi mogli da poseku ostala stabla, i završe posao koji su juče započeli. Zato sedimo ovde - rekla je Radmila Andrejević.

Još jednom su podsetili da ne žele javnu garažu, već zelenilo. Zato će, navode, biti istrajni u borbi.

Nismo ovde politički, već isključivo kao ljubitelji prirode. Zašto da se poseče mlada lipa - pita se Marija Tomić.

Podsetimo, stanovnici Sinđelićevog trga su još za vikend protestovali zahtevajući da parking iza Narodnog pozorišta ostane u stanju u kakvom je sada - da se ne širi.

Panj lipa Lipa nije preživela; Foto: V. M. R. Vozila koja se trenutno parkiraju dovoljno im zagađuju vazduh, pa zahtevaju da se javna garaža pravi na nekom drugom mestu, dalje od njihovih domova.

Ističu da, i pored toga što je deo njihovog parkinga pre više decenija oduzet, ne mora da im bude uskraćeno i pravo na život u koliko-toliko zdravoj okolini.


SzS: Graditi podzemnu garažu na kojoj će biti park

Niška opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju smatra bahatim to što je gradska vlast ušla u ovaj projekat bez ikakve javne rasprave.

Zato su, kaže prvi čovek niških demokrata Milorad Stanković, došli da podrže građane. Ipak, dodaje da oni ne spore da je Nišu potrebna javna garaža, što je predviđeno i urbanističkim planovima, ali su protiv ponuđenog rešenja.

Treba otvoriti debatu, možda je trebalo da se predstavi više idejnih rešenja. Mi smo tražili da se iznađu lokacije jer postoje u GUP-u za izgradnju javne garaže, ali to su ozbiljni poduhvati i naš predlog je podzemna garaža koja bi mogla da se gradi sa privatnim partnerom - rekao je Stanković.

Opozicija Sinđelićev trg Opozicija kaže da treba da se otovri debata, kako bi se pronašlo najbolje rešenje; Foto: V. M. R. Istog je stava i Dragoslav Ćirković (SDS) koji kaže da Niš postaje "deponija Beograda" što se javnih garaža tiče, jer bi se u ovom slučaju nastavio model izgradnje parkirališta sličan onom kod Doma zdravlja. Na ovo je upozorio i Branislav Jovanović (SSP), koji je rekao i da metalna konstrukcija ne bi trebalo da stoji pored zgrade Narodnog pozorišta.

Ovaj prostor ovde to ne dozvoljava, jer se radi o najužem gradskom jezgru, u blizini je kulturni spomenik, mi nismo protiv izgradnje garaže - već smo za podzemnu garažu sa parkom - dodaje Jovanović.

Sa njim se složio i Ivan Jovanović iz Nove stranke koji je najavljenu garažu nazvao monstrumom od objekta, koji se nimalo ne uklapa u ambijent.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    22:38 // 10. 9. 2019.

    Ne može tu da bude podzemna garaža jer je visok nivo podzemne vode, ne bi smeo da se pravi širok iskop jer će da ugrozi soliter! Banana ništa nije naučio u školi a i u direkciji je radio bar da je slušao one staticare tamo bilo bi mu malo jasnije...

  • Ouzo

    21:19 // 10. 9. 2019.

    Nema fajde od slikanja,nego svi sto ste dosli da se slikate,da udjete u plan dezurstva!Pokazite na delu da ste uz narod,ne saopstenjima i slikanjem!

  • Milan Nis

    19:54 // 10. 9. 2019.

    I ta garaza sto se pravi u centru grada bice pod upravom Beograda, kao i sve ostalo sto upravlja grad Beograd. Nis treba prvo da se pozabavi sto mu okolna sela nemaju vodu za za osnovne potrebe , sto nemaju okolna sela kanalizaciju. A veoma je bitno da Nis ima podzemnu garazu da bi naplacivali parking i slali novac od toga za BG.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: