Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:03, 17. 12. 2020.

| Društvo

Građani i “Niš ekspres” različito o sedenju na međumesnim linijama, nadležni ne pojašnjavaju mere

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Gužva u autobusu do Subotice
Građani kažu da su sedeli jedan do drugog 7 sati od Niša do Subotice; foto: čitalac;

Putnici koji su autobusom Niš ekspresa putovali od Niša do Subotice 7 sati i sve vreme, kažu, sedeli na sedištima jedni do drugih, tumače da je time prekšena mera protiv širenja virusa korona, prema kojoj bi ljudi u autobusu trebalo da sede na svakom drugom sedištu. Da na međumesnim linijama ta mera ne važi, tvrde iz Niš ekspresa. Nadležni, koji bi trebalo da razreše dilemu putnika, do objavljivanja teksta nisu odgovorili.

Da li je dozvoljeno sedeti jedan do drugog i u autobusima koji voze na međugradskim linijama - pitaju putnici koji su jednim takvim sa glavne autobuske stanice u Nišu krenuli u Suboticu 14. decembra.

Kažu da su sedeli jedan do drugog i tako smešteni proveli u vožnji oko 7 sati, zbog čega ukazuju da im je bilo ugroženo zdravlje.

Problem je što u vreme pandemije, pretnje karantinima, zatvaranjem, pravila ne važe za “Niš ekspres”, rade šta im je volja i svesno ugrožavaju zdravlje putnika - smatraju putnici.

U članu 9 Uredbe o merama za sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid-19 predviđeno je da su autobuski prevoznici i autobuske stanice dužni da obavljanje međumesnog linijskog, posebnog linijskog i prevoza putnika za sopstvene potrebe, organizuju u skladu sa preporukama, ali nejasno da li to podrazumeva i raspored putnika na svako drugo sedište.

Na istu Uredbu pozivaju se iz Niš ekspresa u odgovoru putnicima na njihove tvrdnje o nepoštovanju mera u autobusima.

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 (ažurirano 15. 11. 2020.) u međumesnom autobuskom saobraćaju nije predviđen smeštaj putnika na svako drugo sedište, već je dozvoljen prijem putnika u granicama deklarisanog kapaciteta autobusa - kažu iz “Niš ekspresa”.

Oni koju su najstručniji da pojasne da li meru smeštanja putnika na svako drugo sedište treba primenjivati i u autobusima na međumesnim linijama, jer su i učestvovali u donošenju mera kojima bi trebalo sprečiti širenje epidemije virusa korona, za pojašnjenja novinare upućuju na Vladu Srbije.

Molim Vas da se obratite savetniku za medije Vlade - kratko piše SMS-om epidemiolog i član republičkog Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Iz Vlade Republike Srbije, ali i iz Minstarstva zdravlja, kabineta premijerke Ane Brnabić, republičkog i niškog Zavoda za javno zdravlje još nema pojašnjenja da li se sve epidemiološke mere koje važe za gradski autobuski prevoz, podjednako primenjuju i u autobusima na međumesnim linijama.

Odgovori iz ovih institucija se očekuju.

Nedavno su i putnici na liniji od Prokuplja ka Nišu upozoravali da je prevoz bio potpuno neprimeren trenutnoj epidemiološkoj situaciji jer su sva sedišta mini-busa bila popunjena, a zatim je mini bus zamenjen većim prevoznim sredstvom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Daca

    08:57 // 19. 12. 2020.

    Bolje voziti pogrebno vozilo nego bus sa samo 3 putnika jer i njima nece nesto odgovarati a kamo li punom autobusu

  • Realno

    20:55 // 18. 12. 2020.

    Stvarno smo neki rdjav narod. Da te putnike nisu pustili u autobus, i to bi bio problem. Pa niko nece da vozi polupun autobus za te pare. Ljudi, ja znam da je taj Niš-ekspres zlo o da su 90% vozača nekulturmi i bezobrazni, ali budimo realni.

  • Razbibriga

    19:57 // 18. 12. 2020.

    Nadlezni i Nisekspres ??? Aha,ha,hhaa, hi- hi !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: