Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 8. 4. 2020.

| Društvo

Građani pitaju zašto ih sa bolničkim uputom za lečenje od korone ne primaju u KC Niš

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Infektivna klinika; foto: Vanja Keser
Građani kažu da nisu primljeni, jer u klinikama više nema mesta za pacijente; foto: Vanja Keser

Više građana sa juga Srbije sa teškim simptomima korona virusa i bolničkim uputima nije primljeno na bolničko lečenje u Klinički centar Niš, tvrde oni koji objašnjenje od nadležnih traže preko novinara Južnih vesti. Lazar Gligorijević iz Žitkovca kaže da su njegovog oca četiri puta iz Aleksinca slali u Niš, a da je odatle 4 puta vraćen i nije primljen u bolnicu. Nišlijka Vesna Đorić navodi da ni njena sestra, kojoj je testom potvrđen virus, nije primljena na lečenje.

Sladjan Gligorijevic izvestaj; foto: L. G U izveštaju piše da je pacijent iz Niša vraćen više puta i da se sumnja da je pozitivan; foto: L. G. Sin 51-godišnjeg Slađana Gligorijevića iz Žitkovca Lazar kaže da već desetak dana njegov otac ima simptome virusa. Kada je dobio temperaturu pregledan je u lokalnom Domu zdravlja, pio paracetamol, ali mu je bilo sve gore. Na ATD odeljenju u Opštoj bolnici u Aleksincu kontatovana mu je upala pluća i doktori su ga čak četiri puta slali na lečenje u Klinički centar u Nišu.

Tri puta je išao sanitetom, jednom sam ga ja vozio, svaki put su ga vratili. Ceo dan bude tamo, ni ne vidi doktora i vrate ga, kažu da nema mesta. U bolnici u Aleksincu hoće da ga prime, ali nemaju odobrenje - priča Lazar. Stara-zgrada-hirurgije-foto-JV-J-A Tri klinike u KC Niš namenjene su kovid pacijentima, ali mnogi nisu primljeni na lečenje; foto: JV

Kaže da im je rečeno da su lekari u Aleksincu pokušali da pomognu, jedan od njih tražio je i da ga smeste u tu bolnicu, ali je to suprotno uputstvima koje imaju. Gligorijević prepričava da bi po tim uputstvima njegov prijem u bolnicu ugrozio i druge pacijente i medicinsko osoblje, pa je jedina mogućnost smeštanje na niške klinike.

Lekari u Aleksincu kao jedinu pomoć koju mogu da pruže njegovom ocu, kaže Gligorijević, odobrili su da dva puta dnevno prima terapiju. Ostao je kod kuće i nije testiran na virus.

Vozim ga ujutru i uveče u Aleksinac, ali se leči od kuće, nije primljen. Odobrili su da mu se daje terapija i sad je malo bolje, ali vratili su ga 4 puta. Mnogo su pacijenata tako vratili iz Niša, nije jedini slučaj, umesto da ih leče oni čekaju da dođe do respiratora - dodaje Lazar.

Ovako je zabrinuti sin govorio jutros. Južne vesti tada su pitanja poslala Kliničkom centru, aleksinačkoj bolnici i Ministarstvu zdravlja. Odgovor još nije stigao na adresu redakcije, ali jesu dobre vesti za Gligorijeviće.

Zvali su nas lekari kažu da su Južne vesti poslale pitanja, da ga hitno dovezemo u bolnicu, oni će u Niš. Pao nam je kamen sa srca, kaže Lazar.

Infektivna klinika cela zgrada; foto: Vanja Keser Objašnjenje koje su pacijenti dobili je da na klinikama nema više mesta; foto: Vanja Keser Sestra Nišlijke Vesne Đorić još čeka poziv. Ona ima 66 godina, dijabetičar je, dva dana je imala temperaturu i utvrđeno je da ima upalu pluća. Potom je testirana u Domu zdravlja i juče je saznala da je pozitivna na virus korona i upućena na bolničko lečenje.

Juče u 9 ujutru su je pozvali i rekli da se spremi i da će za sat vremena Hitna pomoć doći po nju, jer mora na lečenje. Nekoliko sati niko nije došao, ne znam koga nismo zvali, da bi oko 18 sati došli po nju. Odvezli su je na Infektivnu kliniku, tamo je bila u čekaonici do 21 sat. Oko ponoći joj je sestra rekla da na Infektivnoj nema mesta i da ode sama sa koferom i svim stvarima na Pulmologiju u sred noći, sa temperaturom, sama - priča Đorićeva.

Međutim, mesta za nju nije bilo ni na Pulmologiji, priča Đorićeva, te su joj u ponoć rekli da se vrati kući i dođe ponovo danas.

Ženu sa teškim simptomima i pozitivnu na virus ostavili su samu usred noći, u toku zabrane kretanja kada ni taksi nije mogla da pozove da se vrati kući, kaže Đorićeva.

Klinika za plucne bolesti; foto: Vanja Keser Ni na Pulmologiji nije bilo mesta za Nišlijku koja je pozitivna na virus; foto: Vanja Keser Iako su iz Ministarstva zdravlja rekli da više neće biti kućnog lečenja, prema informacijama koje je dobila od sestre, ona neće biti hospitalizovana i rečeno joj je da bude u kućnoj izolaciji.

Jutros je otišla na Pulmologiju, tamo su je primili, ponovo su je testirali, iako iz Doma zdravlja ima rezultat da je pozitivna. Rekli su joj da da bude u kućnoj izolaciji. Trenutno nema temperaturu, što mi je u ovom trenutku najvažnije - ističe Đorićeva.

Pitanja o ovim slučajevima, ali i drugih građana koji nisu želeli da govore javno novinari su uputili Kliničkom centru, pitali su i o procedurama prijema i hospitalizacije pacijenata koji imaju simtome ili su pozitivni na virus korona. Takođe su pitanja upućena i Ministarstvu zdravlja. Odgovore nadležnih očekujemo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ceca

    22:39 // 9. 4. 2020.

    Sta ste drugo i mogli da ocekujete od KC Nis? U normalnim okolnostima nebi ste prosli bolje.
    Objasnite to licno Vucicu ali mislim
    da je njima dozvjeno da tako rade.
    Pogledajte koliko povecanje plate imaju u zadnjih par meseci.

    • Pogledamo istini u oci!

      11:56 // 10. 4. 2020.

      Slazem se sa vama sve ovo je prevrsilo svaku meru SADA NEMAJU KADAR ZA RAD NA RESPIRATORIMA a kada su trebali da putuju i da se provode po raznoraznim besmislenim kongresima tada su imali Kadar a ovaj im povecaca plate a ljudi na milost i nemilost prepusteni sami sebi i medicinskim sestrama koje ih jedine obilaze, ovo je sve tako mucno i cudno I nije vreme za politicke promocije!!!

  • Goran Miljković

    16:50 // 9. 4. 2020.

    Leče antibiotikom, kortikosteroidom, vitamin c i d, amonofilin. Gde je neki antivirusni lek? Bilo kakav. Raspad svega...

    • Mika

      20:01 // 9. 4. 2020.

      Presmesno i pretuzno, zar ne!? Antivirusni lekovi se, naravno, daju lekarima, politicarima, njihovim familijama i prijateljima, starletama i rijaliti zvezdama, precednikovom sinu.... ostali- evE vam aminofilin i KORTIKO preparati (koji SNIZAVAJU imunitet i nikako ne bi smelo da se daju!). Dobro da tom jadnom coveku nisu prepisali da ide na pijacu da kupuje lekovite travke...

  • voda izvor

    13:45 // 9. 4. 2020.

    Beskrajno mi je zao za sve mlade ljude ,koje je ova neman uzela pod svoje. Brzo ozdravljenje zelim sinu predsednika nase zemlje. Kao covek i razumna osoba. Ali,neka objave i za nasu decu koliki je broj. Ili su samo oni zrtve ovog ludila?

    • Nikolic

      15:47 // 9. 4. 2020.

      Kao prvo ta vest je bila lazna vest , a kao drugo tema je zašto klinički centsr idbija da prima građane sa očiglednim simptomima koronavirusa ! Vašeg voljenog vođu imaćete priliku da ga vidite sutra kad' VAM na ramenu naprten donese na poklon NJEGOVE RESPITATORE!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: