Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:31, 1. 11. 2019.

| Društvo

Građani pokrenuli peticiju protiv izgradnje hidroelektrana na Nišavi

Autor:V. M. R. i J. A.Izvor:Južne vesti
hidroelektrane
Građani smatraju da hidroelektrane ugrožavaju prirodu i reku; foto: M. Š.

Sa namerom da upoznaju građane kolika je šteta nastala izgradnjom hidroelektrane "Crveni breg" na reci Nišavi, grupa građana "Niš-grad koji volim" organizuje u subotu 2. novembra potpisivanje peticije za očuvanje i zaštitu reke od izgradnji postrojenja mimo propisa.

Hidroelektrana na koju upozoravaju nalazi se na putu ka Pirotu, po izlasku iz Sićevačke klisure.

Jedna je napravljena u selu Vrgudinac, dok se poslednje dve godine gradi u obližnjem Crvenom bregu, na području koje je vrlo plavno, upozorava građanin Milan Šević. hidroelektrane Bujične vode prete da poplave ovaj kraj; foto: M. Š.

Pojašnjava da je prva hidroelektrana urađena po standardima, ali da je druga problematična, jer investitor nije ispunio propisane standarde prilikom gradnje, a otpadom je, kako tvrdi, zatrpao kanal obližnjeg potoka. Zato strahuje da bi to područje, čim naiđe veća voda, moglo biti poplavljeno.

Tako bi, osim puta Niš - Sofija, upozorava, bila ugrožena i železnička pruga ka Bugarskoj, ali i izvorište Krupac kojim se veliki deo Niša snabdeva vodom.

Kad se izlije Nišava zamućuje se izvorište koje je na smao kilometar nizvodno od brane. Onog trenutka kada naiđe voda i kada akumulacija ne bude mogla da prihvati tu količinu vode, doći će do izlivanja. Tu je krečnjačko područje, vrlo je porozna zemlja, sva ta voda će doći do izvorišta i kontaminiraće se. To je jedna od najvećih investicija u istoriji Niša. Veliko je izvorište - priča Šević.

Ovaj građanin ukazuje i na to da investitor nije očistio akumulaciju od drveća i drugog rastinja, te upozorava da bi tu moglo da se nataloži mnogo otpada što bi naposletku moglo da dovede do izlivanja vode.

Osim plavljenja, Šević je zabrinut i da bi hidroelekrtane na Nišavi mogle da opustoše reku.

Nišava će postati mrtva reka, posle ovoga neće biti živog sveta u njoj. Oni sada već u startu su prisvojili vodotok, puštaju vodu koliko njima odgovara da bi mogli da proizvode električnu energiju. Tek će Niš da oseti ekološku katastrofu, pitanje je kakvu ćemu reku imati i zavisićemo od dobre volje pojedinaca koliko ćemo u Nišu imati vodu - smatra Šević.

Investitor hidroelektrane u Crvenom bregu pak kaže da je sve urađeno po propisu kao i da su imali sve neophodne dozvole za gradnju.

hidroelektrane Brojni problemi zbog hidroelektrana, građani pokrenuli peticiju; foto: M. Š.Ipak, grupa građana "Niš-grad koji volim" tvrdi suprotno i generalno se protivi izgradnji hidroelektrana na Nišavi.

Pozivaju građane da svojim potpisom stanu protiv toga, a to mogu da učine u subotu od 12 sati na Trgu kralja Milana, kod Tvrđavskog mosta.

Novinari su uputili zahteve i pitanja nadležnim ministarstvima i Zavodu za zaštitu prirode o ovim hidroelektranama, kako bi saznali jesu li investitori dobili uslove za gradnju i poštovali ostale propise. Odgovori se još čekaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goca

    17:18 // 3. 11. 2019.

    Narod koji ima Nikolu Teslu se buni protiv hidroelektrana! Sta je sa vama ljudi?

    • Lazar Kostic

      23:04 // 15. 1. 2020.

      Ovde nije Nikola Tesla u pitanju, nego prevaranti koji su izmanipulisali svu tdokumentaciju. Na tom ravnicarskom delu reke Nisave nema dovoljno vode ni opravdanja za samo jednu elektranu, a ista grupa investitora pravi nekoliko elektrana na teritoriji opstine Bela Palanka na rastojanju koje je krace od 15 km. Tu se radi o velikim prevarama i manipulacijama u cilju bogacenja

  • Radovan

    10:54 // 3. 11. 2019.

    Ceo svet prelazi na solarnu energiju mi pregradjujemo reke... zato nikada necemo da budemo svet! Doduse idu izbori, pa mora od nekog betona da se izvlace pare...

  • Mile Milic

    09:15 // 3. 11. 2019.

    Milana Sevica za Gradonacelnika pod Hitno..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: