Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:38, 16. 9. 2016.

| Društvo

Građani sa oštećenim sluhom policiju mogu da zovu SMS-om

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Poruka
Bitno što kraće i jasnije opisati situaciju i napisati adresu

Čak i kada im je hitno trebala pomoć policije i vatrogasaca, Nišlije sa oštećenim sluhom nisu mogle da je pozovu jer razgovor preko broja 192 za njih nije moguć. Zato je niška policija otvorila "SMS broj" na koji gluve i nagluve osobe mogu u bilo koje doba da pošalju poruku.

Kako kaže oficirka Policijske uprave u Nišu Marija Ranđelović, inače dobitnica priznanja OEBS-a za ličnost godine u 2015, na ideju da pokrene ovakav servis došla je pre 5 meseci kada je u Gradskoj organizaciji gluvih i nagluvih bila na prezentaciji gestovnog jezika.

Tada su nam predočili ovaj problem i ja sam obećala da ću naći neko rešenje - kaže Ranđelovićeva.

Kako ističe, policija je dužna da svakome obezbedi jednaku zaštitu bezbednosti, prava i slobodu, bez obzira na različitosti.

Kod pojedinih građana postoje određene barijere, pa tako gluve i nagluve osobe nisu imale mogućnost da zatraže pomoć policije pozivanjem broja 192. Sada će SMS-om moći da dobiju hitnu policijsku pomoć - kaže ona.

Dom gluvih O SMS-broju niške policije obavešteni članovi Gradskog udruženja gluvih i nagluvih; foto: JVPredsednik Gradske organizacije gluvih i nagluvih Zvonir Stojanović kaže da se posle otvaranja ove linije svi koji imaju problem sa sluhom osećaju bezbednije. 

Zahvaljujemo niškoj policiji što nam je konačno izašla u susret i omogućila da zovemo pomoć  kada smo ugroženi - kaže Stojanović.

Osim SMS broja, kroz projekat "SMS linija za gluve i nagluve osobe" otvorena je i mejl adresa [email protected]. Gluve i nagluve osobe mogu da je koriste kada im pomoć nije hitno potrebna, već žele da se o nečemu informišu. 


Kako pravilno poslati poruku?

Na broj telefona, koji zainteresovani mogu da dobiju u Gradskoj organizaciji gluvih i nagluvih u Barskoj ulici broj 2 i najbližoj policijskoj stanici, treba poslati ime i prezimekratak opis situacije i adresu na koju policija treba da dođe.

Situaciju treba opisati što jednostavnije, kao na primer: "lopov u kući", "obijanje auta" ili "požar u zgradi", bilo da je onaj ko poruku piše ugrožen ili je svedok nekog događaja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zeljko Mitrovic

    03:08 // 14. 7. 2020.

    Da li je dobra vest da ce biti zbog mene rata na balkanu . Zbog meneZeljka i rtv
    Nema rata ali zbog mrtvog dragana sokolova moze i da pocne rat.nemozete mi nista sakrio sam manipulacije da cipela neke kurve ameru sa decijih natpisa ubila celu rodbinu. Kako je dragan ubio samog sebe zbog rata jel mu
    Smuci rat sa zivotom hteli su da umru cela draganova porodica.posto im prisluskujemo i dah znacem

  • Sunce

    21:49 // 16. 9. 2016.

    Čestitam za ovako uspešan projekat! Podrška niškoj Policiji i Udruženju Gluvih, poziva se ostale invalidske organizacije širom Srbije da slede ovaj primer!

  • Maki

    19:31 // 16. 9. 2016.

    Lepo je da neko misli i na osobe sa ostecenim sluhom.Sve pohvale policiji i nadamo se da ce i druge gradske sluzbe slediti njihov primer.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: