Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 25. 4. 2024.

| Društvo

Građani se bune, brane svoje kuće pored UKC-a, neće da to postane "javna svojina"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
protest, bulevar zorana djindjica, foto jv 1
Protest građana u Nišu; foto: privatna arhiva

Zbog pokušaja Grada da, kako kažu, protivzakonito uzme njihove parcele na kojima su legalno izgrađene kuće koje su pored Univerzitetskog kliničkog centra, nekoliko desetina građana ovog dela Niša protestovalo je i blokiralo saobraćaj na Bulevaru Zorana Đinđića. U izmeni i dopuni Generalno-urbanističkog plana, koja je pred odbornicima Skupštine Niša, navodi se da je ovo iz javnog interesa kako bi se omogućilo povećanje kapaciteta zdravstvene zaštite i formiranje jedinstvenog kompleksa.

protest, bulevar zorana djindjica, foto jv 4 Građani blokirali Bulevar Zorana Đinđića; foto: privatna arhiva Okupljeni na jučerašnjem protestu rekli su da "Grad namerava da im protivzakonito oduzme parcele koje su u katastru upisane kao njihovo vlasništvo, a na kojima su njihove legano izgrađene kuće, zarad sumnjivih interesa potencijalnih investitora".

Verujemo da Grad planira da ovu lokaciju obezbedi za Lidl. Već su dolazili predstavnici agencije koja zastupa tu kompaniju, raspitivali se da li smo voljni da im prodamo parcele i najavili razgovore sa Gradom - kažu okupljeni.

Danas je pred odbornicima Skupštine Grada Peta izmena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Niša 2010-2025 koja omogućava da se oko 24,6 hektara zemljišta, na kojem su i parcele građana koji su protestovali, prevede u javnu svojinu.

Drugi put u poslednjih 60 godina biće nam oteta lična imovina. Placevi su prvi put oduzeti i pretvoreni u javnu svojinu po Zakonu o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta iz 1958. godine. Nikada nismo dobili rešenja o eksproprijaciji, niti je isplaćena nadoknada, već je to oduzimanje tretirano kao faktička eksproprijacija - kažu građani.

protest, bulevar zorana djindjica, foto jv 2 foto: privatna arhiva Decenijama nisu mogli da poprave ili dograde nešto jer su kuće na "površini javne namene" koja je trebalo da služi za potrebe starog Kliničkog centra, a koji tu površinu nikada nije koristio.

Godine 2011, kako kažu, nakon što je objavljeno da projekat novog UKC-a ne obuhvata njihove parcele, oni su protestima izdejstvovali da u niški GUP bude upisano da površina na kojoj su njihove kuće dobije „stambeno- poslovnu namenu“.

Od tada su se za naše parcele i kuće zainteresovali investitori, pa smo pre pet godina svi imali dogovore i predugovore sa investitorima koji su bili zainteresovani da ovde grade stambeno- poslovni objekat. Sada nas opet, i po drugi put, dovode u situaciju da strahujemo šta će biti sa našim kućama i da li smo svoji na svome. Nećemo odustati od odbrane svoje imovine - rekao je jedan od učesnika protesta.

protest, bulevar zorana djindjica, foto jv 5 foto: privatna arhiva On je rekao da su sve kuće na toj lokaciji izgrađene 1936. i 1937. godine i da nijedna nije nelegalizovana ili bespravno podignuta.

Vlasnici parcela uputili su Skupštini, gradonačelnici Dragani Sotirovski i Komisiji za planove grada Niša prigovor na odluku Gradskog veća o izradi Petih izmena i dopuna GUP-a.

Grad pri donošenju ovakve odluke "svesno krši član 46. Zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa da je, pre donošenja svake odluke o izradi planskog dokumenta, nosilac izrade plana u obavezi da pribavi mišljenje nadležnog organa za poslove zaštite životne sredine o potrebi izrade strateške procene uticaja na životnu sredinu, što se u ovom slučaju ne čini“ - piše u prigovoru.

U obrazloženju predloga o Petoj izmeni i dopuni GUP Niša 2010- 2025 navodi se da ih nalaže javni interes zbog „nove lokacije objekta Hitne pomoći, uz preispitivanje naleglih namena novog i starog Univerzitetskog kliničkog centra, kako bi se omogućilo povećanje kapaciteta zdravstvene zaštite i formiranje jedinstvenog kompleksa“.

Izmeštanje i gradnja nove Hitne pomoći u Nišu pominje se tek od skoro, a kako kažu nadležni, određena je lokacija za gradnju na Bulevaru Medijana, između “Stop šopa” i “Dis”-a, što je zapravo tik do izvorišta “Medijana” koje snabdeva vodom grad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hranislav

    09:54 // 26. 4. 2024.

    Tek će grad protivzakonito da uzima sve i svašta zarad koristi i dila koji imaju sa prebogatim investitorima...Zato na izborima manite teorije "ćuti može gore" ili "svi su oni isti" ili "šta ja imam od toga" itd itd... Nego hrabro i pozitivno i glas PROTIV ove nakaradne SEKTE koja je izvor svog zla u Nišu i da ih zauvek makar na lokalu pošaljemo u političku prošlost !

  • Гага

    21:14 // 25. 4. 2024.

    Јавни интерес је изнад појединачног;ако се прогласи,врши се експропријација;људима се да адекватан стамбени простор,исплати вредност плацева и то је т

  • Procedure?

    17:07 // 25. 4. 2024.

    A sta radi Glavna urbanistkinja? Da li se bavi procedurama, ucescem javnosti u planiranju ili sve aminuje?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: