Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 27. 10. 2020.

| Društvo

Građani se žale na čopor pasa na Novom groblju, iz "ZOO higijene" kažu da ih nema kad oni odu

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
Umesto azila još jedno prihvatilište u Nišu; foto: Vanja Keser
Umesto azila ponovo oživljava ideja o prihvatilištu u Nišu; foto: Vanja Keser

Na niškom Novom groblju meštani prilaze do grobnih mesta samo ako im, kako kažu, psi to dozvole. U gradu bi napuštenih pasa moglo da bude manje kad bi postojao azil, kažu iz "ZOO higijene" u Nišu, ali njega nema u obećanjima gradonačelnice Dragane Sotirovski. I dalje stoji najava o izgradnji prihvatilišta, koje je dogovarala i kao načelnica Nišavskog okruga.

Kretanje satzama i obilazak grobova, skoro je nemoguć zbog čopora pasa na Novom groblu, prijavljuju Nišlije.

Za napuštene pse, kojih je u gradu bilo pored škola, oko zgrada, ispred vrtića, a sada i na groblju, zaduženi su radnici ZOO higijene koji, kako tvrde, često obilaze prostor kod Novog groblja, ali do sada tamo nisu primetili čopor pasa.

Problem je što je to velika površina, a psi osete prisustvo naših radnika i beže – objašnjavaju iz ZOO higijene.

U prihvatilište za pse kojim upravlja ZOO higijena radnici dovode životinje sa ulice, a nakon tretmana koji obave nad životinjama, dodaju, svaku od njih vraćaju na mesto na kome su ih i uhvatili.

Zato smatraju da bi azil smanjilo njihov broj na ulici, ali da je to samo deo rešenja, jer bi se vremenom napunio kapacitet kaveza.

Umesto trajnog rešenja za napuštene pse, kako su najavili na gradskom sajtu, Niš bi mogao da dobije još jedno prihvatilište ukoliko se ostvare planovi sa sastanka koji je održan krajem 2018. godine između predstavnika opština Svrljig, Knjaževac i Sokobanja sa tada načelnicom Okruga, a sada gradonačelnicom Draganom Sotirovski.

Za ujede pasa lutalica i padova na ledu godišnje je grad plaćao od 70 do 75 miliona dinara i zato smo zajedno sa opštinom Svrljig obnovili inicijativu za izgradnju prihvatilišta za pse, a za taj projekat zainteresovana je i jedna fondacija. Očekujemo da se projektu priključe i opštine Knjaževac i Sokobanja, svi oni imaju isti problem – rekla je nedavno Sotirovski.

Da li je reč o prihvatilištu za pse u Svljigu ili onom kod Kazneno-popravnog zavoda koji je početkom godine ušao u plan detaljnje regulacije na Skupštini Grada i čije otvaranje je tadašnji većnik Bratislav Vučković najavio za kraj godine, iz njenog Kabineta na pitanja novinara nisu odgovorili.

Izostao je i odgovor da li je planirano da se napušteni psi trajno smeste u azil, jer grad Niš, ni posle mnogih obećanja, nema jedan takav prostor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra Savic

    07:52 // 28. 10. 2020.

    Svi ovi dusebriznici neka budu u napusteni i odbaceni kao ti jadni psi pa da vide kako je to.Kako vas nije sramota da palite vatru i dizete ljude da ih hvataju ili ubijaju sta vec jer kako da ih se drugacije otarasite.Naucite se i vi i decu naucite da su i to duse, da imaju pravo na zivot i hranu kao i mi ljudi.A najveci su nam prijatelji od bilo kog laznog naseg prijatelja.Na groblju ne napadaju.

    • penzionerka

      11:49 // 28. 10. 2020.

      Draga Aleksandra,za ove kucice,treba da se obratis onima koji su ih cuvali,pa izbacili napolje.Tako je doslo do porasta broja pasa na ulici,jer se razmnozavaju.Pa sad,ti kazi, ko su dusebriznici.Verovatno oni koji misle da je pas plisana igracka,pa kad im dosadi,bace je. Niko ne kaze da ih treba ubijati ali ,obrati se gradu da resi ovo, a ne da pljujes one koji ne misle kao ti.Izazivas gnev.

  • ???

    05:35 // 28. 10. 2020.

    Nisu samo problem kucici.Smejacete se ako vam kazem,da u moje dvoriste dolaze macke,ulaze u kucu kroz prozor,ima ih sigurno 15-20. Sta da radim?To su komsijske,oni ih hrane,setaju im se po kuci.Kome da prijavim,jer je postalo nepodnosljivo? Zaticem ih na komodi,na krevetu,ne mogu da drzim stalno zatvorenu kucu.Cini mi se da komsija ima farmu macaka.Ne preterujem.

  • Naissus

    22:06 // 27. 10. 2020.

    Grcki sverceri,
    Arapski studenti,
    Negativni elementi,
    Maloletni delikventi
    I besni psi.
    Kucne pomocnice,
    Njihovi svaleri,
    Napaljeni voajeri,
    Pitome i divlje zveri
    I besni psi.
    Ponocne pijanice,
    Lepe se ko pijavice,
    Probisveti i skitnice,
    Ubice me zbog sitnice
    I besni psi.
    Besni psi,
    Jure me po parku,
    Besni psi,
    Vrebaju u mraku,
    Besni psi,
    Prljavi i zli,
    Besni psi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: