Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 5. 11. 2020.

| Društvo

Građani se žale na hladne stanove, Toplana poziva na ugradnju kalorimetara i obraćanje upravniku

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Zagađenje dimnjak Niš oktobar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser2
Rešenje u kalorimetrima ili žalbi upravniku zgrade; foto: Vanja Keser

Kada spoljna temperatura dostigne 16 stepeni, prestaje i grejanje, a Nišlijka se žalila da se to dešava i kada je manje stepeni, te da je u njenom stanu veoma hladno. U JKP Gradska Toplana odgovaraju da temperatura u stanu najčešće zavisi od položaja stana, te da je teško pomiriti zahteve stanara, ali da rešenje može biti ugradnja kalorimetra ili obraćanje upravniku zgrade.

Juče je u delu dana temperatura dostizala i 17 stepeni, zbog čega u Toplani kažu da nije bilo uslova za isporuku toplotne energije. Ipak, ujutru su temperature bile i niže, a NIšlijka kaže da već od 9 sati nije bilo grejanja.

U stanu je izuzetno hladno, osećaj na 15 stepeni je drugačiji spolja i unutra, zidovi su svakako ledeni. Danas je grejanje isključeno jos u 9 sati, sada je u stanu hladno, bez obzira što još nema tih njihovih famoznih 15, već je napolju trenutno 14 stepeni (11 h). Najviša temperatura za danas najavljena je 16 stepeni - požalila se juče ova Nišlijka.

Sa druge strane, kada su ovakve temperature, navode u Toplani, često dobijaju pritužbe građana da se prekine sa grejanjem. toplana Neki se žale na hladne, neki na tople stanove; foto: Lj. J.

Subjektivni osećaj svakog pojedinca je drugačiji. U zavisnosti od položaja objekta, orjentacije svakog pojedinačnog stana, pritužbe na nedovoljnu temperaturu uglavnom dolaze od građana čiji se stanovi nalaze na severnoj strani, dok je subjektivni osećaj građana čiji se stanovi nalaze na južnoj strani drugačiji - navode u Toplani.

Zato predlažu ugradnju termostatskih ventila, kalorimetara ili delitelja utroška u svakom stanu, jer tako građani mogu sami da upravljaju grejanjem. Druga opcija koju predlažu jeste dogovor sa upravnikom zgrade.

Svaki korisnik može preko upravnika stambene zajednice zahtevati korekciju navedenih parametara u toplotnoj podstanici, ali bi to istovremeno uticalo na povećanje potrošnje, a samim tim povećanje računa u tom objektu. Naravno, korekcije mogu da budu i ka smanjenju protoka i smanjenju potrošnje, ukoliko je to kolektivna odluka stanara zgrade - rekli su u Toplani.

grejanje Grejanje isključuju na 16 stepeni; foto: arhiva JVUprkos višim temperaturama, samim tim i isključivanjem grejanja, građanka koja se javila Južnim vestima strahuje da će stići "uredno veliki" račun. Ipak, u Toplani kažu da isključenje jeste ušteda.

Svaki prekid isporuke toplotne energije u toku danu predstavlja uštedu u korist građana, jer svaka toplotna podstanica poseduje merač utroška toplotne energije po kome se vrši i naplata, a kada nema isporuke toplotne energije kalorimetar ne beleži potrošnju - kažu u Toplani.


Kako se odlučuje hoće li biti grejanja ili ne?

Da li će biti grejanja ili ne zavisi od spoljne temperature, pojašnjavaju u Toplani, jer svaka toplotna podstanica ima senzore koji mere temperaturu u okolini. Kada senzori pokažu 16 stepeni zatvara se protok toplotne energije.

Saglasno važećoj Odluci o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, energetski subjekt je dužan da u toku grejnog dana učini dostupnom za preuzimanje količinu energije neophodnu za postizanje i održavanje propisane temperature vazduha u prostorijama krajnjeg kupca - navode u Toplani.

Naglašavaju i da prekid rada toplotnih izvora ne znači i prekid isporuke toplotne energije, jer "u sistemu postoji dovoljna količina zagrejanog fluida preko kojeg se i dalje isporučuje toplotna energija do krajnjeg kupca".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuki

    10:10 // 6. 11. 2020.

    Kotao na gas i potrosnja po potrebi. Najbolje resenje.

  • Milica Mladenović

    19:56 // 5. 11. 2020.

    U Leskovcu za površinu od 140m račun je cele godine 12000, 12x 12 000 na godišnjem nivou. Meni je za istu površinu u Nišu pre nego što je uvedeno naplaćivanje po merenju utrošene energije račun bio 18 000x 12. Kad je uvedeno merenje zimi mi je račun bio 50 000, a leti 25 000. Naravno da sam se kao i mnoge Nišlije isključila sa sistema. Zašto bismo plaćali ogroman broj zapolenih i gubitke toplane.

  • Ненад Митрић

    18:06 // 5. 11. 2020.

    Prvo toplana treba da saopšti svoj stav građanima hoćemo li svl da imamo protok toplotne energije od toplane do zgrada da bi mi znali šta da tražimo od upravmika. Džabe nama svaka ugradnja novih ventila sa brojevima ako nemamo protok toplotne energije do zgrada. Ko hoće grejanje okrene ventil na određeni broj a ko neće grejanje stavi ga na nulu i eto mu manji račun. Ovo ostalo vodi u svađu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: