Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:41, 24. 7. 2017.

| Društvo

Građani se žale na neispravne rampe, u “Železnici” kažu da sve rade

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Česta slika niških pružnih prelaza
Česta slika niških pružnih prelaza; foto: M. G.

Rampa podignuta dok voz prolazi - slika je pružnih prelaza u Nišu, na koju se građani često žale, jer smatraju da je time ugrožena bezbednost pešaka i vozača. Međutim, u “Železnicama Srbije” tvrde da već duže vreme “nijedna smetnja u radu pomenutih putnih prelaza nije evidentirana” i da bezbednost ljudi nije ugrožena.

Pre nekoliko dana nije radila Palilulska rampa, gde svakodnevno prolazi mnogo ljudi. Rampa je bila podignuta dok je voz prolazio, što se i vidi na fotografiji, a pokvarene rampe se poslednjih meseci često mogu videti i na drugim pružnim prelazima u Nišu. Rampe gotovo svakog meseca ne rade Rampe gotovo svakog meseca ne rade; foto: M. G.

Iako su na ovu primedbu građana na ispravnost i nebezbednost na niškim prugama u “Infrastrukturi železnice Srbije”, "nakon provere sa stručnim službama", odgovorili da u Nišu več duže vreme nema problema u radu, kažu da su ipak moguće smetnje zbog izgradnje čairskog kolektora.

Naime, u Nišu je u toku izgradnja čairskog kolektora, koji se dobrim delom proteže duž pruge Niš - Dimitrovgrad i vrlo često dolazi do oštećenja železničkog signalno-telekomunikacionog kabla. Nadzorni organi „Infrastrukture železnice Srbije“ upravo zbog toga nadgledaju pomenuto gradilište i svaka nastala šteta na kablu se otklanja odmah - tvrde u “Infrastrukturi Železnice Srbije”.

Ako se desi da je putni prelaz neispravan, pojašnjavaju, mašinovođe putničkog i teretnog voza su obavešteni i postoje stroga pravila ponašanja. Problem mogu da naprave samo “bahati pešaci i vozači” koji ne vode računa kada prelaze, a tvrde da ne može da dođe do nezgode zbog mašinovođa, jer su oni uvek obavešteni ako rampe ne rade. Građani moraju da paze kada prolaze Građani moraju da paze kada prolaze; foto: M. M.

Postupak voznog osoblja (mašinovođe) definisan je Čl. 63. tač. 5. Pravilnika 2 kojim se mašinovođi nalaže zaustavljanje voza ispred putnog prelaza, oglašava se zvučnom signalizacijom, a kada se mašinovođa uveri da su se drumska vozila zaustavila ispred putnog prelaza, kod signalnog znaka, železničko vozilo lagano i pažljivo nastavlja vožnju - objašnjavaju u “Infrastrukturi železnice Srbije”.

Oni kažu i da je prema Članu 100. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač automobila dužan da propusti “šinsko vozilo”.

Podsetimo, ranije rampe nisu radile i na prelazima kod “ŽIŠ”-a, na Trošarini, na uglu Jug Bogdanove i Vojvode Gojka, Hilandarskoj ulici na Paliluli, u Vrtištu i na nekoliko prelaza u blizini Aleksinca. Tada su nadležni govorili da bi uzrok mogao biti kvar ili krađa delova, a zimus su problem bile niske temperature i mraz.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ranca

    14:49 // 24. 7. 2017.

    Kao i obicno sva saopstenja ovog nakaradnog sistema i svih njegovih institucija je kao da je sve super i da zlonamerni izmisljaju. Kao taksista radim vec 18 godina i bilo bi smesno da nije zalosno kad se ovakvo saopstenje procita. Nema dana da nema neki problem sa pruznim prelazima. Zastoji znaju da budu i do jenog sata narocito na trosarini.

  • Aperkat

    13:38 // 24. 7. 2017.

    Eh,pa to je stara skola sludjivanja Srba,proistekla iz crveno-crne koalicije a koju nasledise i ovi lakirani radikali!
    Ima da vas ubedjuju da je danas -5 °C,jer imaju vecinu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: