Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 6. 10. 2020.

| Društvo

Građani se zaštitnici u 2019. najviše žalili na rad poreskog i inspekcijskog sekretarijata

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Sanja Stojančić
Više od 2.500 građana se javilo sa višegodišnjim i vanrednim problemima; Foto: JV/arhiva

Građani su se u 2019. godini najviše žalili na Sekretarijat za lokalnu poresku administraciju i Sekretarijat za inspekcijske poslove, a ćutnja administracije najuočljivija je u najmnogoljudnijoj gradskoj opštini Medijana, navodi se u poslednjem izveštaju niške zaštitnice građana. Za 2020. zaštitnica kaže da su je obeležile nedoumice građana tokom policijskog časa i uvedenih mera, zbog kojih su tražili pomoć.

Vanredno stanje otvorilo je i vanredne teme između građana i lokalnog ombudsmana, pa je bilo potrebno protumačiti sve pojmove i mere koje su dolazile od nadležnih, kaže zaštitnica građana Niša Sanja Stojančić.

Međutim, dodaje zaštitnica građana, poseta nije bilo više nego što je uobiočajeno.

U početku je bilo nejasnoća vezano za tumačenje i primenu naloženih mera, odnosno bilo je potrebno pojasniti pojam „zdravstveni nadzor“ ili „obavezna kućna izolacija“ - kaže Stojančićeva.

U novoj situaciji, dodaje zaštitnica, građani su se javljali sa problemima u vezi sa rokom trajanja elektronskih recepata i zaštitom podataka o ličnosti ljudi obolelih od korona virusa.

Zanimalo ih je i kako da se ponovo priključe na elektrodistributivni sistem, kaže Stojančevićeva, ali i kako da dobiju potvrdu za nesmetano kretanje u vreme trajanja policijskog časa i jednokratnu novčanu pomoć države, navodi u izveštaju.

Plaćanje zakupnine poslovnog prostora i javnih površina bili su problemi predstavnika firmi koje u tom periodu nisu radile, a građane koji nisu bili u mogućnosti da svoj rad obavljaju od kuće zanimalo je kako da ostvare prava iz radnog odnosa, piše zaštitnica.

U izveštaju za prethodnu, 2019. godinu koji je bio pred odbornicima na 4. Skupštini grada, navodi se da se više od 2.622 građana javilo zaštitnici i da je formirano 103 predmeta u kojima je ukazano na povredu prava građana, kaže Stojančevićeva.

Od svih sekretarijata Gradske uprave Grada Niša, sa 10 pritužbi prednjače Sekretarijat za lokalnu poresku administraciju i Sekretarijat za inspekcijske poslove. Na ustanove koje je osnovao Grad Niš, tokom 2019. godine građani su se žalili na rad samo dve i to: Centar za socijalni rad „Sveti Sava“ sa 5 i JPU „Pčelica“ sa jednom pritužbom. Od preduzeća čiji je osnivač Grad Niš, kao i prethodnih godina i u ovom izveštajnom periodu najveći broj pritužbi je na rad JKP „NAISSUS“ - dodaje se u izveštaju.

Zaštitnica građana Grada Niša je u toku izveštajne godine naglasila da je izostala potrebna saradnja organa, i to Sekretarijata za investicije i Zaštitnika građana Grada Niša.

Najviše pritužbi građana na rad gradskih opština bilo je u onoj sa najviše stanovnika - Medijani, na koju su se građani u toku ove izveštajne godine žalili sedam puta, od kojih su se neke odnosile na ćutanje administracije na pritužbe građana, pokazuje izveštaj.

Kako bi ukazali na probleme sa vodom u selu Malča, meštani su podnosili pritužbe na rad Gradske opštine Pantelej, dok se u Crvenom Krstu sa tim problemom suočavaju meštani 4 sela, dodaje u izveštaju.

Podsetimo, Zaštitnik građana je ovlašćen da institucionalno štiti prava građana od nekorektne i samovoljne vlasti, ali u njegovoj nadležnosti nije da kontroliše rad Skupštine Grada, Gradskog veća, predsednika Skupštine i gradonačelnika. Aktuelna niška zaštitnica građana Sanja Stojančič imenovana je odlukom Skupštine grada na ovu poziciju na period od 4 godine i na ovoj funkciji je od maja 2017. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gaga

    19:14 // 6. 10. 2020.

    Dzabe,korupcija je decenijama u Nisu pogotovo inspekcije.Prodaju se inspektori,cenovnik se zna.

  • Dzamutka

    18:09 // 6. 10. 2020.

    Tesko da apartcik sns-a sme da nesto preduzme ! Dobili smo spisak zalbi, a red po zalbama , jesu li opravdane ili ne, ne postoji !

  • Mara

    15:01 // 6. 10. 2020.

    I ?jal rešila nešto

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: