Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:37, 17. 4. 2020.

| Društvo

Građani sumnjaju u pouzdanost testova, infektolog kaže pozitivnost se zadržava i mesec dana

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
korona
Građani sumnjaju da su testovi kontaminirani ili se brisevi uzimaju loše; Ilustracija; foto flickr.com Governor Tom Wolf

Zbog toga što su krajem marta imali simptome korona virusa, pojedini građani na jugu Srbije stavljeni su u samoizolaciju, iako tada nisu testirani. Nakon 4 nedelje u izolaciji testirani su, a kako u međuvremenu nisu imali simptome, niti su sa bilo kim imali kontakte, sumnjaju na ispravnost testova koji su pokazali pozitivan rezultat na virus. Nadležni kažu da su testovi pouzdani i da pozitivnost na virus može da se zadrži i do mesec dana.

Da nijednom u toku 4 nedelje izolacije nisu testirani, kažu pojedini građani, a prvi put im je bris uzet tek po isteku 28-dnevne izolacije. Testovi im pozitivni, nakon čega su poslati u kolektivni smeštaj. Ovi građani, koji su se javili redakciji Južnih vesti, sumnjaju u ispravnost testova jer nisu imali simptome karakteristične za koronu, a sada se plaše da je ne dobiju od pacijenta sa kojima dele prostorije.

Kada sam imala blagu temperaturu i bolove u grlu, niko nije hteo da me testira. Poslata sam u izolaciju i nakon više od 4 nedelje, uzeli su mi bris i to bez ikakvih simptoma. Test je pozitivan, a ja se pitam kako? Nemam simptome, nisam u startu testirana, danima nigde ne izlazim, pa odakle? Šta to rade sa nama? - kaže jedna građanka.

Sličnu situaciju imao je i jedan građanin čije je ime poznato redakciji, a kaže da su nakon dobijanja pozitivnog rezultata, prebačeni u kolektivni smeštaj.

Odmah smo prebačeni u kolektivni smeštaj iako nemamo nikakve simptome. Nalazimo se u sobama sa pacijentima koji imaju ozbiljnije probleme i strahujemo da se ne zarazimo ovde. Osoba koja je sa mnom u sobi ima sve simptome - upalu pluća, pad kiseonika, ali ga niko ne prebacuje u bolnicu - kaže građanin.

Dodaju i da sumnjaju da su testovi kontaminirani ili da se brisevi uzimaju na loš način.

Da je sa testovima sve u redu, te da pozitivnost na virus može da se održava i do mesec dana, kaže članica Kriznog štaba i infektolog Ivana Milošević. Prema njenim rečima, ovakav slučaj samo je dokaz pouzdanosti testova, a da su iz Kriznog štaba upravo upozoravali na ovakve slučajeve.

Što se tiče građana koji imaju pozitivne testove, a nisu imali nikakve simptome, to su upravo oni slučajevi o kojima mi pričamo već nedeljama. Oni bez svesti o bolesti, a sa potencijalom za širenje bolesti. To što su oni pozitivni više puta, to nije nešto što treba da nas iznenadi, pozitivnost može da se održava čak i do mesec dana. To zapravo predstavlja vid pouzdanosti testova, kada detektuje u takvim situacijama pozitivnost - kaže Miloševićeva.

Dodaje i da period pozitivnosti obično traje kraće, ali da pozitivan test samo znači da te osobe treba da nastave sa izolacijom do sledećeg testiranja, a kontakt sa drugim osoba ostvare tek po dobijanju negativnog testa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljiljana Vilimonovic

    13:48 // 10. 1. 2021.

    Ja sam pozitivna od 10.12.20,kada saam prvi put radila PCR test,pa 25.12.20.i on je bio pozitivan i sada 8.1.21. Od simptoma sam imala povisenu T prvih 4do 5 dana i to 37,3,do 37,5.Lab: SE od 25 do 44,Crp od 9 do 64 ,sada 6,5 i Le od 12 ,14,16,sada 8.9;LDH samo jednom povisen(540)-sada 435. Od AB sam pila Hemomicin,Pancef400,panklav 1000 i po semo Pronison 20 1x3*3 dana 1x2-3 dana i 5 dana 1x1.S

  • Alex

    20:03 // 18. 4. 2020.

    Postoje i brzi testovi sa efikasnošću od čak 95%
    Testiranje traje oko 10 minuta... nekim vrstama malo duže.
    Slični su testovima trudnoće.
    Cena im je - oko 1 američki dolar!
    Odlična stvar za trijažu pacijenata i samokontrolu ljudi.
    Test je pozitivan ukoliko ste imali ili imate virus. Reaguje na antitela.
    Žalosno što država nema "sluha" ili joj nije u interesu - iz samo njoj znanih razloga...

  • Virusolog pripravnik

    13:16 // 18. 4. 2020.

    Rezultati testiranja mogu biti pozitivan, negativan i sumnjiv. Ako je sumnjiv rezultat potrebno je ponoviti testiranje. Koliko je bilo sumnjivih testova koji su proglašavani pozitivno ? Mogućnost kontaminacije uzorka je velika tokom uzorkovanja ali i u laboratoriji. U tom slučaju su svi ispitani uzorci pozitivni ako je makar jedan uzorak bio pozitivan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: