Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 8. 3. 2018.

| Društvo

Građani traže Policijsku stanicu kod Stočnog trga

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
policija
Hoće li naselje čuveno po razbojništvu dobiti Policijsku stanicu? foto: arhiva JV/ A.K.

Zbog učestalih razbojništava, napada i krađa u delu Niša kod Stočnog trga, Mašinske industrije, pa sve do Medoševca, građani zahtevaju da se u ovom naselju otvori Policijska stanica. Kažu da bi bilo mnogo bezbednije kada bi policija konstantno bila u naselju.

Osim stanovnika ovog kraja, žrtve kriminala su i oni koji rade u firmama koje tu posluju, a učestali su napadi i na lekare i medicinsko osoblje MIN dispanzera. Prema rečima meštana, krađe su takođe svakodnevna pojava, a kako objašnjavaju, grupe upadaju čak i u automobile koji se kreću Ulicom Ivana Milutinovića i kradu stvari od vozača. Prošle godine je u ovom naselju bila pretučena i grupa maloletnika.

Čuvar Elmonta je pre 3 godine brutalno ubijen u ovom delu grada, predsednik Saveta građana Medoševca Dejan Ćirić podseća i na najteži zločin koji se dogodio u blizini Stočnog trga. Dodaje da je zbog svega ovoga i pokrenuta peticija da se u naselju otvori Policijska stanica, a ova inicijativa je, kaže, predata Opštini Crveni krst.

Većnik Saša Živić, koji je posle poslednjeg slučaja napada na čistačice i lekarku MIN dispanzera sa kojim je javnost upoznata, rekao da je razgovarao sa načelnikom policije. Ipak, Živić nije potvrdio da se planira otvaranje stanice, već da je policija preduzela mere tako što na terenu ima više patrola i službenika i u civilu i u uniformi.

Kako je objasnio, ono što gradska vlast planira kako bi povećala bezbednost građana je da “zauzme" ovaj deo grada, tako što će tu preseliti pijacu i eventualno autobusku stanicu, te da će samo po sebi povećanje frekventnosti sprečiti kriminal.

U razgovoru sa načelnikom Policijske urpave dobio sam informaciju o nekim od načina na koji planira da se poveća prisustvo policije na ulici. Grad Niš je krenuo u jedan proces zauzimanja tog prostora. Gradska pijaca, autobuska stanica će se preseliti tamo pa samim prisustvom velikog broja ljudi promeniće se i mikrosredina u smislu otvaranja lokala, pa će sami vlasnici brinuti o svojim lokalima - rekao je Živić.

Međutim, Ćirić smatra da više policajaca na terenu neće popraviti situaciju. Dodaje da bi jedino posle otvaranja Policijske stanice građani bili bezbedniji, a za ove namene predlažu kancelarije u zgradi Mesne zajednice "Đuka Dinić".

Treba tu konstantno da bude dežurstvo. Predložili smo Mesnu kancelaruju "Đuke Dinić", iza Mašinske ambulante u Ulici Koste Abraševića. Ta zgrada je u vlasništvu Grada, a ima praznih prostorija, samo jedna kancelarija se koristi kao mesna kancelarija. Da budu pri ruci građanima i svojim kolegama na terenu - kaže Ćirić.

Novinari Južnih vesti su poslali pitanja niškoj Policijskoj upravi da li je inicijativa građana stigla do njih iz Opštine, kao i da li se razmatra predlog o otvaranju stanice.


Peticija i protiv izgradnje svih kuća za Rome u naselju

Osim ovog zahteva, stanovnici Medoševca i dalje su pri stavu da kuće koje Grad planira da napravi kod naslja Stočni trg, prema projektu koji se većinom finansira parama EU, ne treba da budu izgrađene na tom mestu.

Kako bi se izbegla još veća getoizacija Roma, kako kažu, predlažu da umesto da svih 25 kuća bude na jednom mestu, bude izgrađeno po 5 u svakoj gradskoj opštini.

Meštani Medoševca se uključuju u rešavanje ovog problema sa prisutnim strahom da će, kao i do sada, proširenje teritorije naseljene isključivo romskom populacijom koristiti ekstremni pripadnici za svoje kriminalno delovanje kroz fizičko nasilje, krađe i ostale kriminalne radnje kojih je u proteklom periodu bilo zaista mnogo u navedenom romskom naselju, Ulici Ivana Milutinovića i u naselju Medoševac - navode iz Inicijativnog odbora Medoševca.

Podsetimo, stanovnici Medoševca su odmah pošto je informacija o izgradnji kuća za Rome dospela u javnost reagovali negodujući zbog ovako planiranog projekta. Iako je prvobitno bilo predviđeno da se u novoizgrađene kuće useli 50 najugroženijih romskih porodica, što bi i uvećalo populaciju Stočnog trga, iz gradske vlasti su kasnije kazali da su kuće zapravo namenjene onima koji već žive u ovom naselju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojan

    01:02 // 12. 3. 2018.

    Ni policija im nista ne moze, pola njih nema licnu kartu, kad dolaze da im seku struju 2 patrole interventne idu sa njima

  • tmujo

    10:27 // 9. 3. 2018.

    naravno da svi imaju prava na miran i bezbedan zivot koji im mora omoguciti drzava koja zato ima i instrumente,ako treba policijska stanica formirati je a u svakom slucaju ovim ljudima obezbediti miran i neometan zivot u svojim domovima ili oko njih.

  • nislijaa

    23:33 // 8. 3. 2018.

    Podrska za otvaranje stanice!!!Zgrada u ulici koste abrasevica ima prizelje I dva sprata,a koristi se svega par prostorija u prizemlju !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: