Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 3. 11. 2017.

| Društvo

Građani u anketi "Južnih vesti" protiv uklanjanja kocki iz Kazandžijskog

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
bager
Bagerom uklanjaju kocku; foto: M. C.

Od oko 2.500 građana, koliko je popunilo anketu "Južnih vesti" o tome da li podržavaju uklanjanje dela granitnih kocki iz Kopitareve ulice, među Nišlijama poznate kao Kazandžijsko sokače, njih 2.400 glasalo je da se protivi takvoj odluci. Arhitekta i predsednik Saveta za kulturu Ivan Redi kaže da je veliki propust to što je učešće javnosti izostalo iz odluke da se preuređuje Kazandžijsko.

Anketa

Kazandžijsko sokače će zbog kafića, prema odluci gradske vlasti, granitnu kocku imati još jedino po sredini, dok će sa obe strane uličice, dobiti nove granitne ploče. Sa ovakvom odlukom se, prema anketi Južnih vesti, ne slaže jedan broj Nišlija.

Redi tvrdi da će Sokače biti još i lepše i funkcionalnije nego ranije, ali je nezadovoljan time što se o njegovom “uređivanju” nije javno diskutovalo.

Problem kod ovakvih stvari je odsustvo učešće javnosti. Vi ćete u svakoj stvaralačkoj fazi naći nekog kome se nešto sviđa i nekog kome se nešto ne sviđa. Međutim, vrlo je važno da javnost ima uvid u to što se radi - rekao je Redi.

Međutim, prošle nedelje, gradski većnik za privredu Miloš Milošević rekao da je sanacija Kopitareve ulice deo projekta redovnog održavanja niških ulica.

Podsetimo, da bi bašte kafića u Kopitarevoj ulici u centru Niša stajale na ravnoj površini, kako je rekao gradski većnik Miloš Milošević, sa obe strane ove turističke ulice biće uklonjene kocke, a umesto njih će biti postavljene velike granitne ploče.

Inače, nakon pisanja Južnih vesti o postavljanju granitnih ploča, većnik Milošević je rekao da mu se novinari ovog portala više ne javljaju, jer to "ne zaslužuju", što je osudio predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Slaviša Lekić.


Danijel Dašić: Vandalsko ponašanje prema granitnoj kocki

Arhitekta Danijel Dašić koji je pre desetak godina radio na nivelaciji i restauraciji Kazandžijskog sokačeta, kao deo projekta USAID-a, kaže da se ovog puta radi "vandalski i nestručno".

Kocke se kao prvo ne skidaju bagerom, već se raznižu ručno. U sokačetu održavanje i nivelacija nije rađena dugo i zato se sapliću prolaznici. A i popravke su rađene nestručno. Dovesti ulicu u perfektno stanje upotrebom postojeće kocke je posao od najviše mesec dana uz desetak radnika - kaže Dašić.

Svaka granitna kocka, dodaje Dašić, veoma je vredna i u Evropskoj uniji ima tržišnu vrednost od 0,5 do 1 evra.

Podsetimo, bageristi su počeli da vade granitnu kocku iz Kopitareve 1. novembra, a kako je rekao većnik Milošević, radovi bi trebalo da budu završeni u roku od 2 meseca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislijka

    11:30 // 6. 11. 2017.

    Zar nije jos lepse vratiti TURSKU KALDRMU?
    Nije sarkazam, ozbiljna sam.
    Iskreno, najjeftinije je (kamen dovuci iz Nisave), najlepse i najoriginalnije!

  • dijana pavicevic

    13:54 // 4. 11. 2017.

    Zasto se rusi sve sto je od istorijskog znacaja,kako jedna Atina moze da ima takav put od istih tih kocki moze i Nis i trebalo bi da se sacuva a ne da se menja!

  • Intereuropa Intereuropa

    11:04 // 4. 11. 2017.

    Ovi naši nesrećnici ništa u životu nisu napravili!Sve su dobili od države ili
    nasledili,tako da nemaju pojma,nemaju ukusa,znanja ,Na desetine puta sam
    slao mejlove da zamene propale behaton ploče u Obrenovićevoj,da zamene gume na pešačkom kod"Kalče",da na pružnim prelazima postave gume kao svuda u Evropi,da asfaltiraju propale kolovoze,posebno po širini,gde po ulicama autom idemo kao kroz rovove!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: