Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 19. 7. 2020.

| Društvo

Građani veruju da su zapušeni slivnici uzrok poplava, "Naissus" tvrdi da ih redovno čiste

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
podrum
Poplavljeni i podrumi i garaže; foto: čitalac

U poslednjih mesec dana 2 velika pljuska zadesila su Niš, a nakon obimnih padavina više ulica na Paliluli bilo je poplavljeno. Dok građani smatraju da su zapušeni slivnici glavni uzrok što kad padne veća kiša u njihove podrume, dvorišta i garaže ulazi voda, iz Naissusa kažu da slivnike redovno održavaju, ali da pri velikom naletu vode dolazi do problema na desetak lokacija u gradu, koje nastaju zbog položaja ulica, konfiguracije terena i karakteristika kanalizacionog sistema.

Nakon svake veće kiše isti problemi - tradicionalno budu poplavljene Zetska, Varvarska, Ulica Vojvode Gojka, a poslednja 2 nevremena i pljuska naneli su štete i stanarima Ulice Stanka Vlasotinčanina.

Stanari jedne od zgrade u ovoj ulici kažu da je glavni razlog za poplave zapušeni kanalizacioni sistem, a sa zahtevom za otpušavanjem nakon prve poplave 16. juna obraćali su se JKP Naissusu i Direkciji za izgradnju.

Kažu - neuspešno. Nevreme od petka uveče opet im je stvorilo iste probleme.

U noći 15. i 16. juna od broja 15 pa do kraja naše ulice je bilo formirano veštačko jezero dužine oko 80 metara i širine preko cele ulice jer su bili zapušeni kanalizacioni odvodi - kažu stanari.

Nagomilana voda u ulici se prelila u podzemnu garažu i podrume zgrade, i kako kažu stanari, načinio im ogromnu materijalnu štetu. Nivo vode u garaži bio je, objašnjavaju, oko 1,5 metra. poplava Posle svake kiše isti problemi; foto: čitalac

Sve što nije mogla da primi kanalizaciona mreža zbog zapušenosti se prelilo u podzemnu garažu i na taj način smo spasili ostale kuće i objekte iz naše ulice od prelivanja otpadnih voda i pričinjavanja im materijlne štete - kažu stanari.

Zahtev za čišćenje slivnika uputili su Direkciji i Naissusu 22. i 25. juna, a kako su napisali, i tada slivnici nisu bili otpušeni, a posledice su osetili i u poplavi od pre 2 dana.


JKP Naissus: Održavamo slivnike, od početka godine 6.116 intervencija

U periodu velikih padavina zbog širenja grada i konfiguracije terena, a zbog neizgrađenog separatnog sistema kanalisanja, javljaju se velike količine otpadne vode koje ne može da prihvati postojeći kanalizacioni sistem, kažu u JKP Naissus, i to važi za vremenske nepogode gde su padavine veće od 20 litra po metru kvadratnom za 30 minuta.

Tada dolazi do problema na desetak lokacija u gradu, zbog svog položaja, konfiguracije terena i karakteristika kanalizacionog sistema. Najviše problema se dešava u južnom delu grada, iza železničke pruge, gde se sva voda koja sa viših zona velikom brzinom slije do pruge koja predstavlja barijeru i usmerava svu vodu ka propustima, podvožnjacima i generalno najnižim tačkama. Takođe na mestima ukrštanja kolektora dolazi do uspora, zbog nemogućnosti uliva vode iz jednog u već puni glavni kolektor i vraćanja vode uzvodno. U tom slučaju priključne veze korisnika takođe ne mogu da se uliju u kanalizacionu mrežu i dolazi do uspora i vraćanja vode koja se izliva u najnižim tačkama objekata - kažu u Naissusu.

Problemi na slivnicima nastaju, objašnjavaju u ovom preduzeću, kada se velika količina vode sjuri nizbrdo, spere i sa sobom ponese lišće, kese, komunalni otpad, šljunak, blato, i u trenutku zapuše slivničke rešetke, pa dođe do taloženja vode oko slivnika.

Naše ekipe odmah izađu na teren i fizički otklone nečistoće i slivnik pokupi svu vodu. U takvim slučajevima i slivnici koji su u funkciji i očišćeni maltene 5 minuta pre nepogode nisu u funkciji do fizičkog uklanjanja otpada koji se sakupi preko rešetke. Prosečno su angažovane 3 ekipe sa specijalnim vozilima u dvosmenskom režimu rada, a slučaju vremenskih nepogoda angažuju se sva raspoloživa sredstva i ljudstvo - kažu u ovom preduzeću.

JKP Naissus obavlja čišćenje slivnika, ispiranja slivničkih veza i ispitivanja funkcije slivnika, na osnovu Ugovora o održavanju atmosferske kanalizacije sa Gradom, a nadzor nad izvođenjem radova vrši JP Direkcija za izgradnju grada Niša. vojvode gojka Do Ulice Vojvode Gojka ne može da se priđe kada pane jača kiša, foto: čitalac

Dnevne aktivnosti službe obavljaju se na osnovu dinamičnkog plana čišćenja, na koji Sekretarijat za komunalne delatnost, energetiku i saobraćaj daje saglasnost pre potpisivanja Ugovora. Članom 5. ovog ugovora definisano je da se izvođenje radova interventnog čišćenja obavlja po prethodno dobijenom nalogu nadzornog organa JP Direkcija za izgradnju grada Niša kažu u Naissusu.

Međutim, ovo komunalno preduzeće čisti samo ispravne slivnike, sa ispravnim slivničkim vezama i zatvorene slivničkim rešetkama, a ukoliko neki slivnik nije u funkciji, oni obaveštavaju Nadzorni organ, koji izdaje nalog za otklanjanje nedostataka posebnoj firmi koja je izabrana u na javnoj nabavci.

U Naissusu kažu da godišnje očiste oko 13.000 slivnika na teritoriji grada, a od početka godine u okviru redovnog čišćenja slivnika očišćeno je 5.629 slivnika, a po nalogu Nadzornog organa 487.

U periodu od 15. juna kada se desio poslednji problem sa poplavama, pa do najnovijeg problema, JKP Naissus je izveo 1.561 čišćenje po redovnom planu i 253 po nalogu Nadzornog organa, kao i 28 ručnih čišćenja, na lokacijama nepristupačnim specijalizovanim vozilima, u 293 ulica.

Dodaju da su ulice za koje građani imaju najčešće imaju pritužbi i primedbi, u ovom periodu između 2 nepogode čišćene više puta, što po planu redovnog čišćenja, što po nalogu za intervencije.

Ulica Vojvode Gojka 2 puta - 15. i 16. juna, Vrbaska 22. juna, Zetska - 16, 17. i 19. juna, Bulevar Nemanjića 6 puta - 15, 17, 18, 23. juna i prva 3 dana jula, Ulica Starca Vujadina 18, 19, 22. i 25. juna, Čačanska 20. juna, Ulica 7.Jula 16. juna, Romanijska 23. i 30. juna i Vizantijski bulevar 15. i 29. juna - objašnjavaju u Naissusu.

Na pritužbe građana da su slivnici puni, bez slivničkih rešetki i da nisu čišćeni više godina, u ovom preduzeću građane upućuju na upravljače puta.

Kažu da je niški kanalizacioni sistem projektovan prevashodno za fekalnu kanalizaciju i dokaz da je u funkciji je taj što se nakon prestanka padavina sva voda povuče za veoma kratak vremenski period.

Za vremenske nepogode gde se za pola sata sruči preko 20l/m2, (15.juna 63l/m2 za sat vremena) nemoguće je ni isprojektovati ni izvesti sistem koji bi bez posledica prikupio toliku količinu vode. Neophodno je što pre izgraditi atmosferske kolektore, kako bi se stanje bar delimično ublažilo. U cilju rasterećena kanalizacionog sistema, gde god je moguće, je potrebno izgraditi separatni kanalizacioni sistem i na taj način smanjiti ulivanje atmosferskih voda u kolektore opšteg sistema. Ovim bi se smanjila i količina vode koja će da ide na centralno postrojenja za prečišćavanje odpadne vode - objašnjavaju u komunalnom preduzeću.

Podsetimo, nako poplave srediom juna građanima je obećana pomoć Grada, ali kakva konkretno, nadležni nisu objasnili.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    22:51 // 23. 7. 2020.

    Ko bre čisti?

    Dve godine nisu bili u Durlanu da čiste slivnike, evo sada gazimo u vodu, kao da smo u Dunav. MOMENTALNA SMENA RUKOVODSTVA!!!

  • Radnik

    07:12 // 20. 7. 2020.

    Čistačica 47000 a sa 4 ti stepen stručne spreme 45000 dinara i zašto da rade srozali su radnika Naissusa u svakom pogledu. Radnik minimum 60000 da ima

  • kojo

    23:21 // 19. 7. 2020.

    Sav kvalitetan kadar je pomeren, a svi ,, neciji,, su sefovi. Nema veze kolko znas , vec ciji(a) si. Kao krajnji rezultat toga imamo -slivnici se zapusili i jos mnogo toga sto ce tek isplivati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: