Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:19, 6. 11. 2018.

| Društvo

Građani veruju policiji, ali i vide veliku korupciju u njoj

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
policija
Policija korumprirana, ali joj se ipak veruje; foto: A. Kostić

Čak 7 od 10 građana juga Srbije smatra da političari "utiču" ili "veoma utiču" na rad policije i veruje da je korumpirana, ali istovremeno i raste i poverenje u nju. Zdravstvo je “šampion” po rasprostranjenosti korupcije, a slede pravosuđe i mediji, pokazuju rezultati istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Skoro kompletan državni aparat je duboko korumpiran, opšti je zaključak ovog istraživanja, te se u takvom okruženju, navode iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), korupcija kao loša pojava pretvara se u normalnu pri čemu vlada pravilo “sistem me je naterao na korupciju”.

Posledica je nepostojanje odgovornosti za koruptivno ponašanje, koje za više od dve trećine građana utiče na osećaj bezbednosti. Zbog toga i ne treba da čudi da se za svoju bezbednosti građani prevashodno oslanjaju na sebe, a ne na državne institucije. Tek jedan od četiri građana se pouzda u policiju da će ga zaštititi - navodi Saša Đorđević iz BCBP-a.

Južnjaci imaju “blažu” percepciju o korupciji u policiji u odnosu na građane iz drugih delova zemlje. Tako 55% ispitanika sa juga zemlje vidi korupciju u policiji, dok je u Vojvodini to njih 80%.

Slično je i sa sudstvom, gde 55% građana juga uočava korumpiranost, dok je republički prosek 67%. Najmanji procenat onih koji uočavaju korumpiranost zdravstva je takođe na jugu - njih 65%, dok je taj procenat najveći u istočnoj Srbiji gde 80% građana vidi korupciju u ovoj oblasti.

korupcija-grafikon1 Rezultati istraživanja

Najmanje korupcije, prema percepciji građana, ima u obrazovanju, Agenciji za borbu protiv korupciji i parlamentu. Zanimljivo je da čak 33% južnjaka odabralo kategoriju “ne znam” na pitanje da li ima korupcije u parlementu.


Neobičan odnos prema policiji

Poverenje u policiju istovremeno raste sa percepcijom korupcije i utiskom da je rad policije politizovan.

Šest od deset građana ima poverenje u policiju (61%), čime se srpska policija našla u zoni svetskog proseka između 60 do 90 odsto. U isto vreme, 69% građana veruje da je policija korumpirana. Visoka politizacija i percepcija korupcije u policiji očigledno ne utiču na poverenje u policiju - navodi se u zaključku istraživanja.

korupcija-grafikon2 Rezultati istraživanja

Policija se u jednom delu populacije najviše percipira kao servis građana, dok u drugom duplo većem delu građani veruju da policija najmanje deluje u tom kapacitetu.

Saobraćajna policija je označena kao najkorumpiraniji deo službe, jer troje od četvoro građana veruje da su saobraćajci korumpirani.

Građani uočavaju da uticaj politike postoji i prilikom zapošljavanja u policiji. Skoro svaki drugi ispitanik veruje da se kandidati biraju zahvaljujući političkim vezama.


Građani još čekaju da otpočne borba protiv korupcije

Građani još uvek ne vide konkretne i opipljive rezultate borbe protiv korupcije u policiji, ali su blago optimistični, rezultati su istraživanja. Svaki drugi veruje da se država bori protiv korupcije u policiji, ali ne na pravi način, dok je četvrtina ubeđena da se država uopšte ne bori protiv nje.

Ipak, trećina građana ipak veruje da će borba u budućnosti biti nešto bolja nego što je sada. Prema mišljenju građana, formula je strogo kažnjavanje korupcije i liderstvo unutrašnje kontrole policije.

Upitnik i analizu rezultata radio je Beogradski centar za bezbednosnu politiku, a terenski je istraživanje obavio IPSOS u avgustu ove godine. U istraživanju je učestvovalo 1.008 osoba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razočaran

    04:46 // 13. 11. 2018.

    Trećina ispitnika "ne zna" da li u Parlamentu ima korupcije !? Neka mi Bog oprosti, ako grešim, ali, ubeđenja sam, da su te "neznalice" iz redova PLAVO - BELO - CRVENE koalicije.

  • VOJCA

    14:14 // 11. 11. 2018.

    Bas me interesuje ko je pricao sa Gradjanima ;-) A sa svima koji dadose komentare SLAZEM SE... ;_)

  • ucitelj

    19:21 // 8. 11. 2018.

    Policiju kako komunalnu tako redovnu i saobracajnu treba ukinuti jer u vecini slucajeva ne rade ono za sta su placeni

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: