Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:42, 19. 2. 2019.

| Društvo

Građani zabrinuti zbog seče drveća u Nišu, nadležni najavljuju nove sadnice

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Posečena stabla Trg Pavla Stojkovića
Posečena stabla na Trgu Pavla Stojkovića; Foto: Prijavi problem/čitalac

Pošto se u Nišu poslednjih meseci teško diše, građani su se zapitali zbog čega se širom grada seku stabla koja obezbeđuju kiseonik. Iz JKP Mediana kažu da se drveće seče zbog truleži, a da će na skoro svim mestima biti zasađeno novo.

Preko aplikacije "Prijavi problem" građani su se požalili da se na mestima gde je nekada bilo drveće na nišavskom keju sada nalaze panjevi. Pitaju se zbog čega nestaje zelenilo koje pročišćava vazduh i čini boravak u gradu podnošljivijim kad su vrućine.

Večeras sam prolazio kejom i zapalo mi je za oko da je jedno od 3 drveta kod spomenika Šabanu Bajramoviću isečeno. Umesto lepe i velike tužne vrbe, ako se dobro sećam, sad je samo panj. Umesto tužne vrbe, jako tužna slika, koja se nažalost u zadnje vreme sve češće viđa u našem gradu. Zamolio bih nadležne da ne seku drveće sa kojim smo već u manjku, a da ako to već urade, zasade novo na istom mestu - napisao je građanin.

Seču drveća primetili su građani i na Trgu Pavla Stojkovića. Posečena stabla kej Manje sabala i na keju; Foto: Prijavi problem/čitalac

U parkiću - zelenom ostrvu iza Kalče, posečena su tri drveta, bez ikakvog očiglednog razloga. Zašto? - zapitao se drugi građanin.

Iz Mediane u okviru koje posluje sektor Zelenila kazali su da je posečeno drveće koje je moglo da padne, jer je bilo trulo.

Na obe pomenute lokacije je posečeno drveće pokazivalo znake truleži i bilo sklono padu, pa su se stručnjaci iz JKP Mediana odlučili na takav potez zbog prevencije da drvo ugrozi građane svojim padom - naveli su iz Mediane.

Iz gradskog preduzeća uveravaju i da će na mestima gde su posečena stabla, biti zasađeno novo drveće.

Na lokaciji Trg Pavla Stojkovića će na istim mestima biti zasađena nova stabla odgovarajuće vrste. Na svim mestima gde se uklone stare sadnice planira se sadnja novih, sem kad sama lokacija nije pogodna za sadnju (gustina već postojećeg drveća, blizina objekata...), što je i jedan od uslova odgovornih za njihovo loše stanje koje dovodi do kasnijeg uklanjanja - odgovaraju iz Mediane.

Podsetimo, ove zime merenja su pokazala veliku koncentraciju štetnih čestica u vazduhu u Nišu, što su građani mogli i da primete golim okom, ali i osete disanjem. U italijanskom gradu Milanu rešavanje sličnog problema najavili su ozelenjavanjem sa tri miliona sadnica, što bi, prema procenama njihovih stručnjaka, trebalo znatno da smanji koncentraciju ugljen-dioksida u vazduhu.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mikica

    00:19 // 20. 2. 2019.

    Na ovoj prvoj slici se vidi da je od 3 stabla samo jedno trulo bilo, ova dva su zdrava bila, pa nemoguće svo drveće u Nišu da je trulo, nekako se stiče takav utisak, krenuli ste redom i seci.

  • ivan

    19:40 // 19. 2. 2019.

    Čekaj, na ovoj fotki baš sva tri stabla bila trula i sklona padu. Ne verujem ni reč. Ajde neka mi ti stručnjaci iz zelenila dokumentuju to fotografijama pre seče. Trula stabla, od čega, koje oboljenje, jel ima neki naziv sem tog truleža, nešto malo stručnije? Pa jel ima neki lek, orezivanje, delimična seča? Moja baba bi se bolje starala o drveću a ove plaćamo samo da testerišu.

  • Posmatrac

    19:33 // 19. 2. 2019.

    Jedino znamo i umemo da unistavamo. I da se samo-unistavamo.
    Planiranje za buducnost i proaktivnost- sta je to?!?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: