Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 16. 1. 2020.

| Društvo

Građanima Pirota smeta seča drveća u parku kod pijace

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Stradalo 7 stabala
Stradalo 7 stabala; foto: čitalac

Veliki broj komentara na društvenim mrežama izazvale su fotografije seče žalosne vrbe u parku kod zelene pijace u Pirotu, a pored nje, odsečeno je još 6 stabala. I dok su građani nezadovoljni i revoltirani, iz Komunalca kažu da je seća ovog drveća odrađena planski i da su bila stara i trula.

“Znači, došao i Pirot na red. Strašno”, “Zasadiš dvogodišnju sadnicu, a posečeš 15-godišnje, negde i 20-godišnje drvo, gde je tu ekvivalent?”, “Da pojačaju aerozagađenje”, neki su od komentara na društvenim mrežama, a većina građana se slaže u oceni da drveće nije trebalo seći.

Seča drveća zasmetala je jednom Piroćancu koji ocenjuje da se trend seče drveća nastavlja u Pirotu, nakon seče 3 stabla na trotoaru ispred hotela u centru Pirota. Seća žalosne vrbe najviše zasmetala Seća žalosne vrbe najviše zasmetala; foto: čitalac

Nedavno ste objavili tekst u kome čelnici Pirota navode kako će raditi na tome da Pirot postane zeleni grad, da li na ovaj način žele to da sprovedu. Za jedno prepodne posekli su jednu veliku žalosnu vrbu i 6 mladih stabala, pretežno lipe u prečniku do jednog pedlja - kaže jedan Piroćanac.

On ne spori da se novo drveće sadi u Pirotu, ali smatra da je potrebno previše vremena da ono dostigne svoju funkciju i da jw većina njih premala.

Posadili su oni neke žalosne forme, ali ti "kišobrani" teško da će ikada postići bilološku funkciju ovog posečenog i već formiranog drveća. Uzalud spinovi gradskih vlasti da je drveće staro, trulo, nagnuto ka kolovozu i sklono padu i kako će posaditi više nego što su posekli. Neka posade veće i starije. Ako to ne mogu, neka poštede ono malo zelenila što nam je preostalo - kaže Piroćanac.

U Gradskoj upravi Pirot postoji Komisija za seču stabala, a kao i slučaju seće drveća u centru grada, i sada nadležni kažu da iza seče stoji struka i da se sve radi planski.

Direktor Komunalca Boban Tolić kaže da se radi o planskom razvijanju grada, planskom sečenju starih i sadnji novih stabala. Građani smatraju da su stabla zdrava Građani smatraju da su stabla zdrava; foto: čitalac

Zastupnik sam teze da o svim stvarima govori struka. Mi smo prošle godine zasadili 900 stabala, a ove godine biće verovatno još toliko. Ovde je posečeno 7 stabala. Sadimo nov drvored, uvučen u park, da bi se oslobodila pešačka zona - kaže Tolić.

Seča 7 stabala je nastavak rekonstrukcije parka koji je krenuo prošlog leta, a plan podrazumeva i seču starih stabala.

Većina od njih je stara i trula, u oluji su padale grane, rizična su, pogotovo ova stara žalosna vrba - kaže Tolić.

Podsetimo, seča 3 stabla na trotoaru ispred hotela u samom centru Pirota, takođe je izazvala reakciju nezadovoljnih građana na društvenim mrežama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • J.M

    22:33 // 16. 1. 2020.

    I mi Vesica za trku imamo. Dunuo vetar iz BG-a

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: