Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 22. 6. 2018.

| Društvo

Građanima koji "brane" aerodrom nije dozvoljeno da uđu u skupštinsku salu

Autor:V. Milić, M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Bošković i Jovanović
Vrata Skupštine zatvorena za Inicijativu "Ne damo niški aerodrom"; Foto: Vanja Keser

Bez ikakvog obrazloženja, vođama protesta protiv poklanjanja Aerodroma "Konstantin Veliki" službenici koji rade u Skupštini Niša nisu dozvolili da uđu u salu niškog parlamenta gde odbornici trenutno diskutuju upravo o ustupanju vazdušne luke Republici na upravljanje. Iako su opozicioni odbornici obratili predsedniku Skupštine Radetu Rajkoviću sa zahtevom da oni budu pušteni u salu, predsedavajući to, kako kažu, nije dozvolio.

Zaposleni u službi Skupštine koji nisu dozovolili Mladenu Jovanoviću iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju i Milošu Boškoviću bivšem narodnom poslaniku, koji predvode Inicijativu "Ne damo niški aerodrom", kazali su da imaju takvo naređenje, i to usmeno. Međutim, nisu precizirali ko im je naložio da ne puštaju građane u skupštinsku salu, koja bi trebalo da bude “kuća” svih Nišlija u čije se ime tu donose odluke. Pred vratima skupštinske sale bili su čak i komunalni policajci. Vrata sale skupštine Opozicija pokušala da uvede vođe Inicijative; Foto: Vanja Keser

Naposletku su pokušali da ih uvedu u salu i odbornici opozicije Srđan Nonić iz Niške inicijative, Miodrag Stanković iz DS i Branislav Jovanović, koji su se sa zahtevom da uvedu građane u salu, obratili i predsendiku Skupštine.

Međutim, Rajković ovo, kako su rekli, nije dozvolio, te su članovi Inicijative ostali pred vratima uprkos tome što su sednice po Zakonu o lokalnoj samoupravi javne, a građanima može biti zabranjeno da prisustvuju samo ukoliko Skupština donese takvu odluku, što se u ovom slučaju nije desilo.

Skupština opštine može odlučiti da sednica skupštine ne bude javna iz razloga bezbednosti i drugih razloga utvrđenih zakonom - piše u članu 35 Zakona.

Odbornik Nonić je kazao da Rajković nije dozvolio vođama Incijative da uđu na skupštinu, upravo pod izgovorom da ona "nije javna".

Komunalna Skupština Ipred sale Skupštine i komunalna policija; Foto: Vanja Keser S druge strane, sednici je prisustvovao predsednik Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, koji je čak i upadao u reč odborniku Momiru Stojanoviću. Iako ni Vasiljević nije član parlamenta, njemu je, iz nekog razloga dozvoljeno da prisustvuje sednici.

Inače, skupština već skoro sat i po vremena raspavlja o aerodromu, gde gradonačelnik i odbornici vlasti pokušavaju da opravdaju poklanjanje preduzeća Republici, bez ikakve nadoknade, dok opozicija pokušava da sačuva ovo gradsko preduzeće.

Bošković i Jovanović Foto: Vanja KeserOko sat vremena su pred zgradom Skupštine protestovali građani koji ne žele da niški odbornici usvoje odluku da aerodrom više ne bude niški, nakon čega su se Bošković i Jovanović uputili na sednicu. Ipak, oni su i dalje pred vratima skupštinske sale.


Perišić tražio da se zabrani ulaz građanima

Konstatujući da se u sali nalaze ljudi koje su građani izabrali da ih predstavljaju, šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić je tražio da se vođama Inicijative "Ne damo niški aerodrom" ne dozvoli da uđu u skupštinsku salu.

Oni ometaju rad Skupštine. Ne znam šta žele, da li neku anarhiju. Ja tražim od predsedavajućeg da nam omogući nesmetan rad - kazao je Perišić za govornicom.

Politički govor u kojem je pominjao Živkovića, Jeremića i Jankovića, iako mu tu nije mesto, održao je i odbornik SNS Ivan Jovanović.

4 čoveka pokušavaju da uđu i prekinu rad Skupštine, a to su isti oni koji parkiraju kola i koji ne dozvoljavaju da se i ja i vi slobodno krećemo - rekao je Jovanović.

Podsetimo, odmah po odluci Gradskog veća o poklanjanju aerodroma Republici građani su izašli na proteste sa zahtevom da aerodrom ostane niški.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija #2

    15:43 // 24. 6. 2018.

    Gledao sam sednicu gradskog parlamenta i došao do zaključka da ponašanje predstavnika inicijative "Ne damo aerodrom", koji nemaju pravo da dobacuju, a to rade na jedan veoma neprimeren i nepristojan način, a oni (iz inicijative) kao neko sa strane, koji nisu gradski odbornici odnosno legitimno izabrani predstavnici građana Niša, nemaju pravo da remete sednicu i aktivno ugrožavaju debatu Skupštine

  • Bocko

    04:26 // 23. 6. 2018.

    Pa sta, nista! Klasika...DIKTATURA!
    Tesim se, znam kako zavrsavaju diktatori! Ali izdrzati do tada...muka!

  • Aperkat

    19:33 // 22. 6. 2018.

    Generale,dozvolio si da ti lihvar Drvar upada u rec i ometa te!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: