Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 21. 1. 2023.

| Društvo

Građanka protiv niške policije: tražila licencu za rad s oružjem, pa izgubila i onu za rad bez oružja

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
obezbeđenje
Tvrdi da nema zakonskih prepreka da dobije licencu; foto: Aleksandar Kostić

Nišlijka Hana Dinčić već skoro godinu dana pokušava da dobije licencu za službenika obezbeđenja sa oružjem. Umesto toga, ukinuta joj je dotadašnja licenca bez oružja, a posle 6 bezbednosnih provera, kako tvrdi, i navodno bez mrlje u dosijeu, dozvolu nije dobila, a ni razloge, pa sumnja na namernu sabotažu niške policije. Odakle kažu da su postupali po zakonu.

Licencu za vršenje specijalističkih poslova službenika obezbeđenja bez oružja Dinčić je dobila još 2018. godine, a 2021. godine radila je na toj poziciji u jednoj banci.

Već naredne godine podnela je zahtev za izdavanje licence za vršenje obezbeđenja sa oružjem, što je rezultiralo odbijanjem i poništavanjem prve licence koja je trebalo da važi do novembra ove godine. Pištolj Kosta Odbijen zahtev za licencu sa oružjem; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Kada sam predala zahtev za novu licencu rečeno mi je da će ista biti izdata za oko dve nedelje, ipak 4 meseca sam bila bez odgovora. Nakon toga sam otišla u Ministarstvo da se požalim, a istog dana u Nišu doneto je rešenje da mi je zahtev odbijen, kao i da je ukinuta važeća licenca - objašnjava Dinčić.

U periodu od 4 meseca, tvrdi da joj je rađeno 6 bezbednosnih provera niške policije, žalbe i molbe nisu urodile plodom, pa je tako onemogućena da obavlja posao kojim se ranije bavila.

Kako kaže za sebe, dolazi iz policijske porodice, diplomirani je pravnik i nikada nije imala problem sa zakonom, ali sumnja da je razlog odbijanja njenih zahteva to što se još 2020. godine zamerila “pogrešnim” ljudima. policija Niš Sumnja na sabotažu niške policje; foto: JV / Ljubica Jocić

Tokom korone sam bila na selu i komšije za koje znam da imaju problem sa zakonom su danonoćno pravile buku. Jedanput sam izašla i upozorila ih da ću zvati policiju, što nisam uradila, ali je policija svakako došla na moja vrata, verujem da su sami obavestili svoje ljude u policiji, zbog čega sam slučaj prijavila unutrašnjoj kontroli - tvrdi ona.

Tvrdi i da su tokom provera pokašavali da joj “pripišu” da ne stanuje na prijavljenoj adresi u Nišu, kao i da je obaveštena kako je jedan od razloga, koji nisu navedeni u rešenju jer su takvi podaci zaštićeni, to što je označena kao neko ko se druži sa ljudima iz kriminalnog miljea, od čega se ona strogo ograđuje.

Iako je u rešenjima koja su joj dostavljena, jasno naznačeno da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije u zakonskoj obavezi da podnosiocu zahteva posebno obrazlaže zbog čega je zahtev odbijen, kao i da su takva dokumenta poverljiva, Dinčić insistira na objašnjenju, jer kako kaže, nema zakonskih prepreka da dobije novu licencu.

Iz niške policije nisu imali komentar na ovakve tvrdnje, ističu da su preduzeli sve mere i radnje u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju, objašnjavaju proceduru dobijanja licence i napominju da se fizičkom licu može oduzeti licenca ako prestane da ispunjava propisane uslove.

Kako se Dinčić i dalje ne slaže sa odlukama koje dolaze iz niške policije, kaže da je pisala na adresu Ministarstva, BIA-e i Unutrašnje kontrole ali do danas nije bilo reakcije, ističe da je i novom ministru Bratislavu Gašiću poslala otvoreno pismo, te se nada da će ponovo moći da obavlja posao obezbeđenja.


Kako do licence?

Zakon o privatnom obezbeđenju reguliše oblast privatnog obezbeđenja, objašnjavaju iz niške policije.

Poslove privatnog obezbeđenja mogu vršiti pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji imaju licencu za vršenje poslova privatnog obezbeđenja, izdatu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Licenca je, između ostalog, rešenje kojim se fizičkim licima koja ispunjavaju propisane uslove, dozvoljava vršenje poslova privatnog obezbeđenja ili vršenje poslova redarske službe.

Za vršenje poslova privatnog obezbeđenja fizičkom licu Ministarstvo unutrašnjih poslova može izdati:

1) Licencu za procenu rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja;

2) Licencu za vršenje poslova fizičko-tehničke zaštite:

(a) Licencu za vršenje osnovnih poslova službenika obezbeđenja - bez oružja;

(b) Licencu za vršenje specijalističkih poslova službenika obezbeđenja - sa oružjem

3) Licencu za vršenje poslova tehničke zaštite.

Licenca za vršenje poslova privatnog obezbeđenja može se izdati fizičkom licu koje ispunjava opšte uslove za dobijanje svake od utvrđenih vrsta licence, odnosno koje:

1) je državljanin Republike Srbije;

2) ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije;

3) je punoletno;

4) ima najmanje srednje obrazovanje;

5) nema bezbednosnih smetnji;

6) je psihofizički sposobno za vršenje ovih poslova, što dokazuje lekarskim uverenjem ili izveštajem nadležne zdravstvene ustanove ili uverenjem da je zdravstveno sposobno za držanje i nošenje oružja ako poslove obavlja sa oružjem, ne starije od 60 dana u momentu podnošenja zahteva;

7) je obučeno za rukovanje vatrenim oružjem, odnosno ako je odslužilo vojni rok sa oružjem, ako poslove vrši sa oružjem;

8) je savladalo obuku u skladu sa ovim zakonom;

9) ima položen stručni ispit u Ministarstvu.

Licenca se izdaje na period od pet godina, a fizičko lice koje želi da dobije licencu za vršenje poslova privatnog obezbeđenja podnosi ovlašćenom pravnom ili fizičkom licu prijavu za obuku fizičkih lica za vršenje poslova privatnog obezbeđenja, naveli su iz Policijske uprave u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Limun

    12:36 // 23. 1. 2023.

    Policija mrzi tužibabe dok cinkaroše voli.
    Gospođa ih je prvo tužila pa potom zamolila.
    To ne ide u paketu. Gospođa da promeni posao jer njenu pravdu neće moći da istera.

  • Oštećeni

    21:59 // 22. 1. 2023.

    Ma kakva niška policija svi su korumpirani nemože da nadju lopova koji ojadio ljude na Delijskom visu sigurno su u sprezi sa lopovima a ovo tek.......

  • Ivan

    18:29 // 22. 1. 2023.

    Dosta je bilo. Vreme je za proteste

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: