Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 1. 5. 2020.

| Društvo

Građanski front: Zakasnela reakcija nadležnih dovela do širenja korone u Vlasotincu

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
Vlasotince
Smatraju i da nadležni imaju ingerencije da donesu mere na lokalu; foto: Agencija Publika

Iako postoji odgovornost građana, koji se nisu u potpunosti pridržavali mera za sprečavanje širenja virusa korona, u Vlasotincu je broj obolelih naglo skočio i zbog neadekvatnih i zakasnelih reakcija nadležnih, smatra Aleksandar Cvetković iz Građanskog fronta. Kaže i da vlast na lokalu treba da donese, odnosno odloži ublažavanje mera jer za to ima ingerencije.

Nagli porast obolelih u Vlasotincu beleži se oko uskršnjih praznika, a zbog nepovoljne situacije, lokalni Štab za vanredne situacije tražio je formiranje posebnog štaba za ovu opštinu. Taj zahtev je odbijen, a prema Cvetkovićevim rečima, i oni su uputili otvoreno pismo republičkom Kriznom štabu.

Kada je sve krenulo, niko nije obraćao pažnju na Vlasotince. Mi smo se obratili otvorenim pismom, nakon čega je usledila reakcija nadležnih na lokalu. Nije nam jasno zašto se na lokalu ne donesu određene mere, oni imaju ingerencije za to, ali očigledno je da ništa ne mogu da urade bez saglasnosti “odozgo” - kaže Cvetković.

Iako se određeni broj građana nije pridržavao svih mera, Cvetković kaže da je za ovakvu situaciju odgovoran i Štab koji je imao zakasnelu reakciju.

Poseban ulaz u Domu zdravlja formiran je tek nakon dolaska ruskih stručnjaka, a tada smo već imali dosta obolelih. Tek nakon njihovog dolaska zabranjen je prilaz automobilima kovid ambulanti. Radnici u fabrikama nisu imali zaštitnu opremu u početku, a određene pogone zatvorili su tek nakon potvrđenih slučajeva. Ne može se sva krivica svaliti na građane, jer ni nadlženi nisu radili svoj posao kako treba - kaže on.

Ni u trgovinskim radnja se nisu poštovale mere, dodaje Cvetković, bilo je gužvi, nije se nosila zaštitna oprema, a sve je trebalo da kontroliše inspekcija, što se nije dogodilo.

Među obolelima su i predsednik Opštine Zoran Todorović i jedan član Opštinskog veća, koji su pušteni na kućno lečenje, a Cvetković tvrdi da su oni, iako su imali simptome, u početku dolazili na posao, što je bilo nedopustivo.

Podsetimo, najveće žarište na teritoriji ove Opštine je fabrika “Maša impeks” u Stajkovcu gde je virus potvrđen kod 8 radnika, a jedan pogon je zatvoren.

Prema poslednjim inormacijama, 84 je inficiranih kovidom, a do sada su izlečena 32 pacijenta.

Iako su Vlasotinčani zabrinuti zbog porasta broja obolelih u ovoj opštini, epidemiolozi ocenjuju da je situacija pod kontrolom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivicatr

    12:11 // 2. 5. 2020.

    U Leskovačkom kraju prvo vlada nedisciplina među građanima,retko se pridržavaju mera socijalne zaštite,okupljanja i druženje su vrlo česti kao da nema opasnosti,sve firme rade svo vreme,u prodavnicama jedan drugome dišu za vrat,i sad kriv opštinski štab i neznam ko što građani nemaju opštu kulturu a imaju meraklijski mentalitet.Malko da se "promajemo".I onda vam kriv neznam ko?

  • Beka

    21:21 // 1. 5. 2020.

    A odakle predsedniku opstine Vlasotince korona cinimise da je on prvi bio zarazen

  • Ja

    20:53 // 1. 5. 2020.

    U marketemi.su bukvalno po 100 coveka unutra,fabrike nisu zatvarale pogone(el.rad) nijednog momenta vec i nedelje radili pojedini,a i sad krecu u nedelju sa poslom bezobzira na prvomajski praznik...ljudi koji su imali.kontakte za obolelim u nisu ispostovali ceo tok izolacije vec poceli da rade... dobro je kad je i ovakvo stanje,kad nije gore...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: