Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:58, 21. 9. 2020.

| Društvo

Građanski front poziva Vlasotinčane na javnu raspravu o gradnji mini-hidroelektrane

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
reka vlasina
Javna rasprava održaće se 23. septembra od 11 sati u sali Skupštine opštine, foto: Agencija Publika

Na području sliva reke Vlasine je do sada izgrađeno više od 10 mini-hidroelektrana, a da se prestane sa gradnjom ovih energetskih objekata na rekama zalažu se u grupi Bitka za Vlasinu. Okupljenim građanima podršku pružaju i iz vlasotinačkog Građanskog fronta koji poziva sugrađane da dođu na javnu raspravu o potencijalnoj gradnji još jedne mini-hidroelektrane.

Poput staroplaninaca koji su se okupili u grupu Odbranimo reke Stare planine, sledeći njihov primer, okupili su se i građani Vlasotinca sa ciljem da spreče dalju gradnju mini-hidroelektrana na području sliva Vlasine.

Javna podrška neformalnoj grupi Bitka za Vlasinu stiže i od opozicionog Građanskog fronta iz koga kažu da su u prethodne 4 godine, u saradnji sa mnogim Vlasotinčanima i ekološkim udruženjima u Srbiji, bili najglasniji protivnici izgradnje MHE i njihovog štetnog uticaja na vodotokove.

Delom i zbog našeg javnog pritiska 2019. godine, održana je javna rasprava na kojoj je jedna od tema bila i štetan uticaj MHE. Nakon ove javne rasprave odbornici Opštine Vlasotince usvojili su Odluku o promeni Prostornog plana sa ciljem izbacivanja svih potencijalnih lokacija MHE iz tog plana. Rok za realizaciju bio je jedna godina - kažu u Građanskom frontu.

Iako je taj period istekao, u Građanskom frontu kažu da procedura promene Prostornog plana opštine Vlasotince nikada nije pokrenuta, te ni Prostorni plan nije promenjen.

Samo nekoliko dana nakon isteka roka od godinu dana, nastavljani su radovi na izgradnji MHE "Suknari" na reci Bistrici. Ubrzo nakon toga drugi investitor podneo je organima lokalne samouprave Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu MHE "Besko" na Kozaračkoj reci - kažu u frontu.

U ovoj opozicionoj grupaciji smatraju da čelnici lokalne samouprave nemaju ni želju niti političku volju da spreče dalju uzurpaciju reka na teritoriji opštine, a kako kažu, neki od njih su i direktno odgovorni za ekološki genocid nad njihovim rekama u prethodnim godinama.

I ovo nema veze sa politikom. I ne treba da ima. Ovo ima veze sa emocijama i ljubavi koju svaki častan i pošten Vlasotinčanin oseća prema našem Vlasotincu, našoj reci Vlasini i svim ostalim našim rekama. A ima veze i sa osećanjem besa kada nam razne bitange uz pomoć države sve to uništavaju - kažu u Građanskom frontu.

Zbog toga pozivaju građane da u sredu, 23. septembra, u 11 sati prisustvuju na javnoj raspravi, jer kako kažu koliko sada pokleknu i dozvole nastavak, kako kažu, ekološkog genocida, uskoro neće više moći da spase reku Vlasinu.

Javna rasprava održače se u sali Skupštine opštine Vlasotince.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • МИРОСЛАВ КРАИНЧАНИЋ

    20:18 // 8. 8. 2021.

    ПОШТОВАНИ ОРГАНИЗАТОРИ, ПОРЕД ОСТАЛИХ ПРИПРЕМА ЗА ЈАВНУ РАСПРАВУ, ОБАВЕЗНО ПРИПРЕМИТЕ ВИДЕО СНИМКЕ СА ТЕРЕНА, ОД ЧЕГА НЕМА ЈАЧЕГ АРГУМЕНТА. ПРИКАЗАТИ НЕОБАВЕШТЕНИМ ГРАЂАНИМА, АКО ИХ ИМА, ШТА СУ НАМ ТИ ВРЛИ НАУЧНИЦИ И СТРУЧЊАЦИ ОСТАВИЛИ ЗА БУДУЋНОСТ! ПОСЛЕ ТОГА ИМ ПОКАЗАТИ ВРАТА! ХВАЛА.

  • МИРОСЛАВБ КРАИНЧАНИЋ

    16:40 // 24. 9. 2020.

    ПОШТОВАНА ГОСПОДО ИЗ ГРАЂАНСКОГ ФРОНТА И ГРУПЕ БИТКА ЗА ВЛАСИНУ,
    УЗ УВАЖАВАЊЕ СВИХ ВАШИХ ДОСАДАШЊИХ ПОКУШАЈА ДА ЗАШТИТИТЕ ВЛАСИНУ И ЊЕНЕ ПРИТОКЕ, ОСЕЋАМ ОБАВЕЗУ И ПОТРЕБУ ДА ВАС ПОДСЕТИМ ДА ОВА БИТКА ТРАЈЕ ПРЕКО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ!
    ЛИЧНО САМ ОРГАНИЗОВАО ЕКОЛОШКИ БУНТ 1989. ГОДИНЕ УЗ ПОМОЋ ЛЕГАЛНО ИЗАБРАНЕ РАДНЕ ГРУПЕ НА ЗБОРУ ГРАЂАНА 03.08.1989. ГОДИНЕ. ТАДА СУ УТВРЂЕНИ КОНКРЕТНИ ЗАДАЦИ !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: