Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 9. 7. 2010.

| Društvo

Gradnja "Selove" do 2016.

Autor:B.U. i P.B.Izvor:Južne vesti

Predstavnici dva ministarstva i šest opština usaglasili sporazum o završetku radova na akumulaciji Selova, odakle će se snabdevati regonalni vodovod.

Predstavnici neposredno zainteresovanih opština, koje izgradnjom akumulacije i regionalnog sistema za vodosnabdevanje rešavaju na duži rok problem pijaće vode, našli su se za istim stolom sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede i infrastructure, a glavni cilj bilo je usaglašavanje uslova pod kojima može da se okonča projekat započet pre 24 godine.

Prema sporazumu koji će biti potpisan za desetak dana, država će obezbediti 119 miliona evra, a završetak radove se očekuje do 2016. godine.

Od toga će, kako se napominje,koristi imati svi, počev od Kuršumlije, gde se nalazi Selova, preko Blaca, Prokuplja, Žitorađe i Merošine do Niša, dokle će stizati čista pijaća voda.

Predsednik opštine Kuršumlija Zoran Vučković rekao je da, osim izgradnje fabrike vode, koja je predviđena u prvoj fazi, nastavak radova na vodosistemu Selova podrazumeva i izmeštanje dvadesetak domaćinstava sa prostora koji će potopiti višenamenska akumulacija.

Biće izgrađen i put oko jezera, od Selove do Lukovske banje, i postavljeni cevovodi do svih topličkih opština i Niša, jer je predviđeno da se ti gradovi iz akumulacije "Selova" snabdevaju vodom.

U izgradnju brane "Selova" do sada je uloženo više od 70 miliona dolara.


Selova ili Zavoj

Iako se već godinama radi na izgradnji akumulacije Selova, često se, naročito u Nišu, moglo čuti da je za grad Niš i okolne opštine, mnogo bolja opcija dovod vode iz Zavojskog jezera kod Pirota, koje raspolaže vodom najvišeg kvaliteta.

Naime, još prilikom izgradnje sistema vodosnabdevanja Ljuberađa-Niš, postavljene su cevi većeg prečnika, kako bi voda iz ovog planinskog jezera bila dovedena do Niša uz minimalne investicije.

Trenutno građani Niša piju vodu isključivo sa planinskih izvorišta Suve i Svrljiških planina - Ljuberađa, Krupac, Mokra, Studena i Divljana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: