Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 21. 9. 2011.

| Društvo

Gradnja solarne elektrane u oktobru

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac, solarna elektrana
Projekat solarne elektrane

Leskovčani su dobili tehničku saglasnost za gradnju prve solarne elektrane u ataru sela Velika Biljanica kapaciteta 950 kilovata, potvrđeno je Južnim vestima u Gradskoj kući.

Kako nam je rečeno, u toku je izbor najpovoljnijeg izvođača i ako sve bude teklo po planu izgradnja prve solarne eletrane mogla bi da počne u oktobru, rečeno nam je u kabinetu gradonačelnika Slobodana Kocića.

Iz Ministarstva za prostorno planiranje, iz Programa podrške građevinskoj operativi, za realizaciju ovog programa obezbeđeno je 1,5 miliona evra, a pola miliona evra će biti preneto iz Fonda za zaštitu životne sredine grada Leskovca.

Milorad Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Leskovca, ističe da je planirana ugradnja 60 panela sa 4.166 fotonaponskih jedinica od polikristalnog silicijuma.

- Od EPS-a smo već dobili uslove koje moramo da ispunimo da bi prodavali struju – kaže Mladenović, uz ocenu da je za gradnju elektrane izabran atar sela Velike Biljanice jer tu prolazi magistralni dalekovod i nema gubljenje energije u prenosu, a tu je pronađena jedina povoljna celina od šest hektara zemljišta koliko je bilo potrebno za elektranu.

Inače, realizacija projekta izgradnje solarne elektrane započet je prošle godine i, kako je nedavno saopšteno iz kabineta gradonačelnika Kocića, privlači sve veću pažnju međunarodnih organizacija koje se bave obnovljivim izvorima energije i zaštitom životne sredine.

Prema rečima gradonačelnika Slobodana Kocića solarna elektrana je "samo jedan od projekata za veliki preporod Leskovca i okoline".

Solarna elektrana bi trebalo da se izgradi i u Vranju pošto su predstavnici Grada Vranja i kineske kompanije „Euro Solar Park“ potpisali ugovor o izgradnji solarne centrale vredne 300 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milada Milanović

    21:35 // 19. 8. 2012.

    Molim Vas ako možete da mi pomognete kome treba da se obratim zahtevom za dobijanje saglasnosti za proizvodnju struje-solarne

  • Saša Špakovski-Špaka

    17:45 // 21. 9. 2011.

    ama što je zaradio lepe parice ok..to smo znalki svi,a oktobra mora da se gradi jer preko leta nije mogo..previše sunčanih dana je na čičinu njivu pa nisu mogli radnici da rade :)) hehe..verovatno i na splav u jelašnicu je mnogo sunčano

  • Živela Srbija

    13:21 // 21. 9. 2011.

    Gradi se elektrana na ,,čičinu,, parcelu a za koju je je dobio 10 puta veće obeštećenje nego li seljaci na pašinoj česmi a isti je bonitet zemljišta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: