Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 26. 7. 2022.

| Društvo

Gradonačelnica Niša: 100 miliona godišnje bolje uložiti u zbrinjavanje pasa nego u odštetu zbog ujeda

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
azil niš
Kaže da će azil biti po standardima EU; ilustracija; foto: Zlatko Nečevski

Protiv izgradnje azila za pse u selu Duga Poljana kod Gadžinog Hana protestovali su prošle nedelje meštani i članovi udruženja za zaštitu životinja. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da tamo neće biti 2.000 pasa, da će oni imati veterinarski nadzor, hranu, vodu, kućice i hladovinu.

Najavljeni azil tema je kojom se već mesecima bave udruženja, a već nedeljama meštani Duge Poljane, gde bi ono trebalo da bude izgrađeno, kao i predstavnici niške opozicije - koalicije "Niš, moj grad", Pokreta Dveri, Pokreta slobodnih građana i drugih partija.

Pas epanjel breton KOSTA JV Najavljuje pojačanu kontrolu vlasnika; Ilustracija; foto: A. K.Sotirovski ističe da se iz gradske kase godišnje izdvaja oko 100 miliona dinara za odštetu onima koje je ujeo napušteni pas i smatra da je humanije taj novac usmeriti za njihovo zbrinjavanje u prihvatilištu.

Ko ujeda ako nisu to psi koji su na ulici? Mada, često pitam koja je razlika između ujeda psa na ulici i ujeda kućnog ljubimca. Odgovora, naravno, nema. 100 miliona na godišnjem nivou odlazi u nepovrat. Ja sam spremna da sutradan sa Gradskim većem dogovorimo da 100 miliona ako treba odlazi za zbrinjavanje tih pasa, za njihov život tokom godine, to je mnogo humanije nego da taj novac odlazi u džepove advokata i ljudi koji zloupotrebljavaju tu situaciju - objašnjava ona.

Kaže da postojeća, kako ih je nazvala, divlja prihvatilišta kod Tvrđave i kod Novog groblja do sada nadležni nisu pogledali jer im iz udruženja to nisu dozvolili i tvrdi da se iz Gradske kuće često čuje lavež koji pokazuje da te životinje nisu zadovoljne.

Ja se sada pitam šta je logor za pse - da li ovo divlje i u kakvim uslovima ti psi sada žive, a dovoljno je Gradska kuća blizu da se čuje šta se ujutru dešava, verovatno kad ih hrane, nečim psi verovatno nisu zadovoljni, pa se čuje taj lavež - navodi gradonačelnica.

Iako već nedeljama žitelji Duge Poljane upozoravaju da će biti posečena više od 50 godina stara šuma kako bi azil mogao da se izgradi i da tamo nema kanalizacije, Sotirovski ponovo napominje da će azil biti izgrađen po standardima Evropske unije.

protest han 9 U Gadžinom Hanu prošle nedelje bio protest protiv azila; foto: T. R.Kaže da će psi 24 sata da budu pod veterinarskim nadzorom, da će da imaju hranu, vodu, kućice i hladovinu, kao i da tamo neće biti 2.000 životinja.

Dodaje da su nadležni pozvali udruženja da sarađuju sa njima, ali da oni nisu dostavili nikakav predlog lokacije za azil.

Ko sad tu ima kakav interes i zašto je u interesu nekih da se, suprotno onome što EU traži, nađu i zadržavaju psi na ulici, neka svako zaključi. Skoro da nema države u EU koja nema prihvatilište za pse, ne znam zašto bi baš u Nišu, odnosno okolini, bili logori za pse, osim ako neko nema nameru da od toga živi, preživljava, zarađuje i slično - kaže ona.

Sa predlogom nadležnih da azil bude blizu niškog zatvora nije se usaglasilo Ministarstvo pravde, a predlog da lokacija bude okolina Svrljiga nije odgovarala udruženjima, navodi Sotirovski.

Onda smo našli neku alternativu, da to ipak bude Opština Gadžin Han, sa kojom Grad Niš, uključujući i Opštinu Svrljig, ima već saradnju preko Zoohigijene, koju podržava naše Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i za koju se već troše sredstva - ističe gradonačelnica.

Najavljuje da će Veterinarska inspekcija pojačano kontrolisati vlasnike - da se psi na vreme sterilišu i da nema odgajivačnica u kućama i stanovima.

Podsetimo, na protestu protiv azila za pse prošle nedelje bilo je oko 100 ljudi. Oni su se okupili ispred zgrade Opštine Gadžin Han i jednoglasno poručili da ne žele azil.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rodja

    21:38 // 26. 7. 2022.

    To je trebalo da se uradi jos 2006. Lagali placalu stetu sto za ujwde sto za lazne ujede.Azil mora da se napravi.

  • kuku

    18:19 // 26. 7. 2022.

    Gradonacelnica nam je Krustofer Kolumbo. Sa ovom idejom izmislila toplu vodu. Svaki Srbin, bilo da zivi u najruralnijem delu Srbije, bilo u najurbanijem zna da je bolje novac uloziti u azil, umesto u odstetu.

  • Milica

    18:09 // 26. 7. 2022.

    Azil bi trebalo da se izgradi i da se zavrsi prica sa tim. Zivotinje bi trebalo u svakom slucaju skloniti sa ulice na mesto gde nece lutati, gde ce biti zbrinute i imati adekvatnu negu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: