Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 13. 10. 2020.

| Društvo

Gradonačelnica Niša bez maske, epidemiolog kaže da je to po propisima dok se situacija ne pogorša

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Gradonačelnica bez maske
Bez maske i distance, lekari apeluju da se građani ne ugledaju na političare; foto: Twitter/@GradonacelnicaN

Zbog rasta broja zaraženih koronom opet učestali apeli građanima da poštuju epidemiološke mere, pre svega da nose masku i drže distancu. Brojni su komentari na to što oni koji apeluju mere ne poštuju, a na mrežama slike gradonačelnice Niša koja je sa saradnicima obilazila Staro groblje, bez maske i distance. Epidemiolog Tiodorović kaže da maska za sada nije obavezna na otvorenom, a slike pokazuju da je gradonačelnica bez nje bila i u zatvorenom - sednici Štaba koji donosi mere.

U Nišu je najveći problem poslednjih meseci, prema rečima epidemiologa, fabrika Jura, jer je od ukupnog broja novoobolelih 60 % radnika ove fabrike i u njoj se ne poštuju sve mere. Ipak, epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da je ova nedelja test za sve građane, jer od njihovog poštovanja mera zavisi da li će trenutno nesigurna situacija biti bolja ili ne.

Situacija zavisi i od toga koliko mere poštuju oni koji ih donose. Prva na čelu grada i gradskog Štaba, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je, kako je zvanično objavljeno na njenom Tviter profilu, pre tri dana obilazila Staro groblje, ali ni ona ni saradnici nisu nosili maske, pa su usledili brojni komentari Nišlija.

Na pitanje da građanima objasni da li su u pravu oni koji kritikuju ili gradonačelnica, epidemiolog Tiodorović "presuđuje" u njenu korist.

U zatvorenom prostoru kao što smo mi sad ovde i u bilo kom zatvorenom prostoru, da li je to škola, restoran, klub, radna organizacija, obavezno se nosi maska, tu nema dileme, ta promena ne postoji. Na otvorenom, za sada, nije obaveza. A videli ste da su neke evropske zemlje i to uvele. Znači može se desiti ako nam počne da raste broj tako da se ne može kontrolisati, što bi bilo vrlo opasno, da i mi kažemo jednoga trenutka i na otvorenom će se nositi maska, ali ovoga trenutka stvarno nije neophodno - pojasnio je Tiodorović.

Sotirovski je, međutim, kako se vidi na fotografijama, nekad sa maskom, nekad bez nje bila i u zatvorenom prostoru, na sednici Štaba za vanredne situacije prošle nedelje, kada je kao komandant ocenila da je epidemiološka situacija veoma ozbiljna i pozvala sugrađane da poštuju sve propisane mere.

I na Filmskim susretima, koji se ove godine održavaju u bioskopskoj sali umesto na Letnjoj pozornici, gradonačelnica je na nekoliko fotografija bez maske, iako je reč o zatvorenom prostoru.

Među komentarima je najčešče to da se gradonačelnica ugleda na predsednika države i svoje stranke Aleksandra Vučića, koji je retko viđen sa maskom već mesecima.

Novinari su pitanja o tome zašto Sotirovski ne nosi masku i da li će početi da poštuje mere na koje upozorava građane da ih se pridržavaju poslali njenom kabinetu. Odgovori se očekuju.


Lekari apeluju: Nosite maske!

Iz Udruženja "Ujedinjeni protiv kovida" apel građanima da sada i odmah počnu dosledno da poštuju mere, jer kažu da se epidemiološka situacija iz dana u dan pogoršava.

Apeluju da građani pravilno nose masku i preko nosa, obavezno u zatvorenom, ali i na otvorenom, da drže bezbedno odstojanje od oko dva metra, redovno i često peru ruke i narednih meseci izbegavaju skupove i ne organizuju proslave.

Da nosite masku za lice i kada ste na otvorenom prostoru, ukoliko niste u mogućnosti da obezbediti međusobno rastojanje od oko 2 metra u odnosu na druga lica u vašoj okolini. Molimo vas da se ne ugledate na političare. Oni se, ne samo u našoj zemlji, već i u mnogim drugim sredinama u svetu, ponašaju bahato, nekažnjeno krše protivepidemijske mere i ugrožavaju okolinu. Umesto da daju primer građanstvu kako se štiti od infekcije virusom, oni često podstiču modele ponašanja koji pogoduju širenju epidemije - poručuju lekari.

Takođe kažu da se uskoro očekuje novi talas epidemije, koji ne mora da bude slabiji od prethodna dva i može imati nesagledive posledice po zdravlje građana i zdravstveni sistem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan mladenovic

    22:30 // 14. 10. 2020.

    Gdja templar

  • Templari

    19:02 // 14. 10. 2020.

    Zaštićena je mačem, od korone i svakog oblika zla!

  • Po principu ustani ti da sednem ja !

    12:23 // 14. 10. 2020.

    Ocigledno da ove komentare pisu ljudi koji nisu opredeljeni zapadu.Neprincipijalni koalicijoni komentari.Svi volimo $,€ i CVF. Dva meseca radi Ejjjjj

    • Maja

      11:09 // 15. 10. 2020.

      A ti si opredeljena prema njoj, verujem da si neka zbrinuta rodjaka, pa misliš da je malo dva meseca da skapira da treba da nosi masku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: