Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 29. 9. 2021.

| Društvo

Gradonačelnica Niša najavila raspisivanje tendera za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Posetioci (1)
Pored radionice održan je i sastanak sa gradonačelnicom Niša; foto: Dobrica Mitrović

Kako bi se podigla svest lokalnih partnera o važnosti cirkularne ekonomije, upravljanja otpadom i otpadnim vodama, u Naučno-tehnološkom parku Niš održana je treća radionica "Cirkularna ekonomija - nordijska iskustva“. Gradonačelnica Niša sastala se ambasadorima Danske, Finske, Norveške i Švedske i najavila prve korake ka raspisivanju međunarodnog tendera za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Po rečima direktorke Razvojne saradnje Švedske Karin Mek Donald, bilo je važno razgovarati, povezati i integrisati različite investicije u razvoju jednog grada, kao što su upravljanje otpadom i otpadnim vodama i da zeleni otpad i mulj mogu biti resursi, samo ako se njima pravilno upravlja, u čemu će im pomoći “zelene investicije”.

Osim švedskih kompanija, na principima cirkularne ekonomije posluju i one kompanije koje rade u Srbiji, a osnovane su u Nišu, kao što je Flamma System - podsetila je ona.

Kako kažu organizatori, Švedska ima dugogodišnju saradnju sa Nišom u pripremi projekta za postrojenje za prečišćavanje voda.

Postrojenje će sprečavati ispuštanje 30 miliona tona otpadnih voda u Nišavu svake godine, a kroz tretman mulja proizvedeni biogas moći će da se koristi za proizvodnju električne i toplotne energije - navode organizatori.

Nakon sastanka koji je održan sa ambasadorima nordijskih zemalja, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je važno što pohvale stižu od zemalja koje imaju veliko iskustvo u cirkularnoj ekonomiji.

Na dobrom smo putu da pređemo sa linearne na cirkularnu ekonomiju i da polako, ali sigurno promenimo svest građana o životnoj sredini - rekla je Sotirovski.

Gradonačelnica se pohvalila i da je Niš na korak do raspisivanja međunarodnog tendera za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Pomoćnica ministra zaštite životne sredine Sandra Dokić, navode, ocenila je da je važno što su konferencijama obuhvaćene sve značajne oblasti, poput biorazgradivog otpada, upravljanja otpadom i upravljanja otpadnim vodama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Raša

    10:37 // 30. 9. 2021.

    Rekli ste otpadnih voda, da ne bude sledeće godine da ste mislili kisele vode, kao što ste izjavljivali da se grade socijalni stanovi, pa posle izjavljujete da nisu socijalni stanovi već porodična SNS stambena zgrada. SNS SRAMOTA

  • Soplitam Dzabe

    07:33 // 30. 9. 2021.

    Jel se prijavljuje I zet ? On voli konkurse .

  • Petar SNs

    22:48 // 29. 9. 2021.

    Opet ima tajnog investitora 50-50

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: