Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 6. 11. 2021.

| Društvo

Gradonačelnica kaže da može, pravnici da Komunalna milicija ne može bez načelnika

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
komunalna policija
Niški komunalni milicajci trenutno bez načelnika; Ilustracija; foto: arhiva JV

Da komunalna milicija ne mora da ima načelnika izjavila je nedavno gradonačelnica Niša, ali da je zakon po tom pitanju jasan poručuje Dragiša Ćalić iz Komiteta pravnika za ljudska prava Yucom i objašnjava da milicijom može da rukovodi samo načelnik. U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju nepostojanje načelnika vide kao još jedan korak ka koncentraciji moći i pitaju da li je onda i komunalna milicija potrebna.

Komunalna milicija u Nišu trenutno je bez načelnika, a kako je gradonačelnica Niša izjavila sada ima koordinatora koji zadovoljava sve uslove da to bude.

Yucom Komunalna milicija mora da ima načelnika - kažu u Yucom-uIpak, Zakon jasno kaže da načelnika komunalne milicije, na osnovu rešenja, raspoređuje načelnik opštinske ili gradske uprave, odnosno uprave obrazovane za pojedinu oblast u čijem je sastavu komunalna milicija, objašnjavaju u Yucom-u.

Jedno je pitanje ko postavlja načelnika komunalne milicije, a sasvim drugo da li neko može njome da rukovodi umesto načelnika komunalne milicije. Milicijom može da rukovodi samo načelnik komunalne milicije, nikako neko drugi npr.načelnik opšte uprave ili uprave u čijem je sastavu komunalna milicija - ističe Ćalić.

Da komunalnom milicijom rukovodi načelnik jasno je navedeno i u Službenom glasniku Grada Niša, od 18. marta 2021. godine. U Odluci o komunalnoj miliciji, članu 4 navedeno je:

Komunalna milicija Grada Niša obrazuje se kao posebna organizacija u okviru Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove. Komunalnom milicijom rukovodi načelnik Komunalne milicije. Organizacija i sistematizacija radnih mesta u Komunalnoj miliciji određuje se pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u skladu sa odlukom koja propisuje organizaciju gradskih uprava Grada Niša.

U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju kažu da nadležnosti i ovlašćenja komunalne policije od početka nisu dovoljno jasne i pitaju se da li je potrebna.

Gradonačelnica svojom izjavom možda i potvrdjuje ovu tezu. Sa druge strane, ukoliko lokalne vlasti smatraju da je komunalna policija ipak važna i nephodna, nepostojanje načelnika problematično je jer stvara sumnju da se odluke o njihovom delovanju donose izvan te službe - kaže Mladen Jovanović.

Podsećaju i da je Nacionalna koalicija ukazivala da je problem što je veliki broj važnih pozicija u državnom sektoru u v.d. stanju.


SSP: Grad ste pretvorili u privremeno stanje

Predstavnici Stranke slobode i pravde uputili su otvoreno pismo gradonačelnici Dragani Sotirovsku u kome je optužuju da je ceo grad u, kako kažu, "v.d. stanju". Ukazuju i na to da konkursi za direktore javnih preduzeća nisu raspisani i ističu problem komunalne milicije.

Nijedan od šest načelnika Uprava nije načelnik, svi su v.d. Čak su i zamenici v.d. načelnika u v.d. stanju, ima li to još negde? Komunalna milicija nema načelnika, ima koordinatora. A i šta će joj načelnik, i sami ste rekli da ne mora ni da ima, dovoljan je koordinator, pa na tom principu i SNS funkcioniše - navode u saopštenju.

Podsetimo, niška Komunalna milicija trenutno ima koordinatora, jer je doskorašnji načelnik Goran Đorđević, kako kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, prebačen na drugo mesto u Gradskoj upravi. Prema njenom objašnjenju, Đorđević je raspoređen na drugu poziciju jer Gradskoj upravi nedostaju pravnici. Uzbunjivač Aleksandar Todorovski ranije je naveo da Đorđević nije ni postavljen po zakonu i istakao da je protiv njega podneta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Krle

    20:18 // 7. 11. 2021.

    Bojim se da je u administratorsku ili uređivačku politiku JV, ušla krtica.

  • KOVID20

    20:07 // 7. 11. 2021.

    Neka proveri administrator o čemu se radi. Na svaki komentar za ovaj tekst, čim dam zeleni glas automatski se uveća i za jedan negativan, crveni.

  • Trpko

    10:05 // 7. 11. 2021.

    Zet da vrati stan!!! Mek se useli u neki od vaših! Takođe i ostali materijalno obezbeđeni SNS kadar, neka vrati stanove, jer ima mnogo porodica koje nemaju . Kako vas nije sramota i greota, šta ste napravili od grada i statusa građana!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: