Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:39, 25. 3. 2021.

| Društvo

Gradonačelnica najavila, ali nije raskinut ugovor za rekonstrukciju Trga u Nišu, rok još nije ni istekao

Autor:Jovana AdamovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana
Nadležni ne odgovaraju šta će biti sa Trgom i kada očekuju kraj radova; foto: Vanja Keser

Ni tri nedelje nakon najave gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski nije raskinut ugovor sa firmom Bauvazen čiji radnici rekonstruišu Trg kralja Milana, a kako nezvanično saznajemo to se neće ni desiti. Prema aneksu tog ugovora, rok za završetak radova još nije istekao, ali nadležni ne odgovaraju zašto su onda "pretili" novim tenderom i bankarskom garancijom.

Od kada je Sotirovski na TV Zona plus 3. marta najavila da će "narednih dana" raskinuti ugovor sa firmom čije ime nije želela da pominje, ali je poznato da je reč o Bauvazenu, jer su oni dobili posao na tenderu, novinari Južnih vesti pokušavaju da dobiju odgovore od nadležnih. VAK_7255 Trg i dalje izgleda kao gradilište; foto: Vanja Keser

Više mejlova, poziva i poruka uputili su i gradonačelnici, ali i članu Gradskog veća Nenadu Stankoviću koji je zadužen za izgradnju, kao i Direkciji za izgradnju koja je sklapala ugovore o rekonstrukciji, ali jedini odgovor, u kome takođe nema odgovora na brojna pitanja, stigao je iz pres službe pre dva dana.

Kada bude važnih promena bićete obavešteni - odgovorili su iz pres službe.

VAK_7262 Nema objašnjenja od nadležnih zašto su "pretili" raskidom ugovora; foto: Vanja Keser Iako sada o temi koju je otvorila sama gradonačelnica ne žele da govore i odgovor izbegavaju, Južne vesti saznaju da ugovor još nije raskinut, niti naplaćena bankarska garancija, kao što je Sotirovski najavila zbog, kako je rekla, kašnjenja radova. Prošle nedelje na sednici Skupštine rekla je da je Niš veliko gradilište, između ostalog i zato što se "grade i završavaju Trg i most".

Ali, zašto je onda pominjala mogući raskid ugovora - zvanično nije poznato, a nezvanične informacije jesu da još neće ni biti raskinut, jer rok prema ugovoru na koji se pozivaju nije ni istekao.

Okvirni sporazum za Trg; foto: JV Prema okvirnom sporazumu rok je sredina juna ove godine; foto: JV Naime, prema javno dostupnim dokumentima, nakon sprovođenja tendera 2019. godine, Direkcija za izgradnju Niša je 14. juna prvo zaključila okvirni sporazum sa firmom Bauvazen.

Radovi na parternom uređenju Trga kralja Milana, radi zaključenja okvirnog sporazuma sa jednim ponuđačem i važenjem okvirnog sporazuma od 2 godine od dana zakljućenja, Period važenja okvirnog sporazuma: do 14.06.2021.godine - piše u dokumentu.

To praktično znači da rok još nije istekao, ni po tom okvirnom sporazumu koji su zaključili, ali ni po ugovoru koji je sa Bauvazenom sklopljen na oko 85 miliona dinara za partnerno uređenje Trga kralja Milana 28. juna iste godine. Dodela ugovora; foto: JV Prema ugovoru period važnje je "do konačne realizacije ugovornih obaveza"; foto: JV

Period važenja ugovora: Do konačne realizacije ugovornih obaveza - piše u tom dokumentu.

Poslednji put je, prema javno dostupnim podacima, 28. novembra 2019. godine zaključen i aneks ugovora, jer je izvođač tražio da se produži rok.

Izvođač radova je zahtevom od 19.11.2019. godine tražio produženje ugovorenog roka za završetak radova, sa svim navedenim razlozima za produženje ugovorenog roka za 30 kalendarskih dana, usled nastupanja objektivnih okolnosti na koje izvođač nije mogao da utiče, a koje su onemogućile planiranu dinamiku i završetak predmetnih radova - piše u dokumentu.

VAK_7252 Rok za završetak još nije zvanično ni istekao; foto: Vanja Keser Duži rok su tada tražili, kako navode u obrazloženju, jer su radovi po nekoliko puta obustavljani na nekoliko dana, zbog demontiranja i uklanjanja postojećih klupa i kanti, demontaže stubova za rasvetu, neadekvatne projektovane nivelacije, presađivanja stabala i slično.

Direkcija je tada konstatovala da im treba priznati produženje ugovorenog roka za 30 dana i zaključen je aneks ugovora, a nije poznato da li je nakon toga izvođač ponovo tražio produženje roka, kada i za koliko dana i da li je zato potpisan još neki aneks, kao što je to gradonačelnica rekla tokom gostovanja.

Novinari su zbog ćutanja nadležnih u Nišu kontaktirali i firmu Bauvazen i tražili njihovo pojašnjenje, ali do objavljivanja teksta ni oni nisu odgovorili.

VAK_7248 Kada je kraj radovima, ne odgovaraju; foto: Vanja Keser Zato ostaje nepoznato da li će nastaviti i završiti rekonstrukciju Trga kralja Milana, da li su u obavezi da to urade do sredine juna ili će i zvanično ostati bez posla u centru Niša koji su počeli pre skoro dve godine, a ubrzo i rekonstrukciju koja takođe kasni i na leskovačkom Trgu.

Podsetimo, u centru Niša rekonstrukcija traje od sredine 2019. godine, ali najviše problema ima na Tvrđavskom mostu, gde radovi umesto 4 meseca traju već više od godinu dana, ali taj izvođač nije kažnjen već im je rok produžen do 1. maja, kako je rekla gradonačelnica, zbog izgradnje kovid bolnica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    10:18 // 26. 3. 2021.

    U svemu pa i u lažima sledi svog vođu!

  • Zoki medijana

    18:17 // 25. 3. 2021.

    Da se ugrizem za jezik, ali moram da kažem:
    Čak je i ona SPS banda 90-ih u Nišu bila akademsko društvo u odnosu na ovu najezdu nepismenih i bahatih skakavaca!
    Kod nas uvek može gore!

  • Sale

    15:30 // 25. 3. 2021.

    Stigla depeša st.pov. iz velikog grada gde žive VEOMA pametni ljudi tj.Beograda, NE DIRAJTE izvođača radova ON JE NAŠ!!!

    • Brale

      16:36 // 25. 3. 2021.

      Jel tu depešu doneo onaj korumpirani zemunac?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: