Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:36, 18. 5. 2023.

| Društvo

Gradonačelnica od "nije vreme za ples" do "sram vas bilo, biće plesa" - tradicionalnog neće, ali novog u režiji Sotirovski hoće

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti

Kao što su Južne vesti juče objavile - tradicionalni ples maturanata koji se održava u celoj Evropi, a već 17 godina u Nišu, sutra neće biti održan. Gradonačelnica Dragana Sotirovski nije objasnila zašto se tradicija prekida, uz poruku novinarima "sram vas bilo". Maturantima je prvo objašnjavala da nije vreme za plesanje, pa je danas rekla da će ipak plesati 23. maja, ali da će to organizovati Grad. Organizatori kažu da se tradicija prekida.

1280x0_Maturanti-V-K
Niš zvanično neće učestvovati u paradi u kojoj se obara Ginisov rekord; foto: Vanja Keser

Kao što su Južne vesti juče objavile - tradicionalni ples maturanata koji se održava u celoj Evropi, a već 17 godina u Nišu, sutra neće biti održan. Gradonačelnica Dragana Sotirovski nije objasnila zašto se tradicija prekida, uz poruku novinarima "sram vas bilo". Maturantima je prvo objašnjavala da nije vreme za plesanje, pa je danas rekla da će ipak plesati 23. maja, ali da će to organizovati Grad.

Dugogodišnja koordinatorka ove manifestacije Jelena Aleksić napominje da to što Grad organizuje nije ples maturanata koji se godinama održava i da zato Niš neće učestvovati u obaranju Ginisovog rekorda, uz poruku da joj je žao i da će pokušati da sledeće godine maturantima vrate tradicionalnu paradu.

1280x0_Untitled Tradicija se ne nastavlja; foto: JV Nakon što su Južne vesti juče objavile zvaničnu potvrdu organizatora - da Niš ove godine neće učestvovati u Manifestaciji "Maturski ples", a da su kao objašnjenje dobili da za to Grad nema para, maturanti, roditelji i brojni građani burno su reagovali.

Novinari su pitanja o tome poslali na zvaničan mejl Grada još pre dva dana, ali odgovor nikada nije stigao.

Kada je stigla potvrda organizatora i maturanata da plesa neće biti, tekst je objavljen, a burno je na njega danas reagovala i gradonačelnica Dragana Sotirovski. pitanja Pitanja Gradu upućena još pre dva dana, odgovor nikada nije stigao; foto: JV

Juče ste izašli sa tekstom o maturskom plesu, a da nijednog trenutka Grad o tome niste pitali, a zaključili ste da Grad nema para. Sram vas bilo, sram vas bilo. Poručite koleginici, niste ispoštovali najvažnije novinarsko pravilo da pitate i onoga koga spominjete. Prema tome, nemam šta dalje da pričam - poručila je gradonačelnica na konferenciji.

S obzirom na to da gradonačelnica zvanično nema pres službu niti koordinatora za odnose sa javnošću, pitanja su upućena na zvaničan mejl, kako je to tražila većnica za obrazovanje Marija Ranđelović, ali odgovori nisu stigli ni danas.


Plesaće maturanti u režiji gradonačelnice

Sotirovski Gradonačelnica novinarima poručila "sram vas bilo", a na pitanja koja su upućena pre dva dana ne odgovara; foto: JV/Tamara Radovanović Sotirovski je na konferenciji najavila da će poslednjeg radnog dana za maturante niških srednjih škola, u utorak 23. maja u podne, oni plesati, a da će to Grad organizovati.

Naši maturanti će plesati na jedan da kažem svojevrstan način, jer ćemo morati situaciju i trebalo bi naravno da je prilagodimo uz određeni performans, pre svega i zbog maturanata koji završavaju jedan jako važan period u životu, a to je obrazovanje kroz srednju školu, i zbog toga što kreću u neke nove životne tokove, a istovremeno da tom porukom koju će maturanti u utorak poslati da odamo i pre svega određenu vrstu pijeteta prema mališanima koji su stradali nedavno u Beogradu - poručila je gradonačelnica.

To ipak nije tradicionalna parada maturanata, kojoj se Niš priključio među prvima još 2006. godine, a u kojoj se obara Ginisov rekord za najveći simultani ples u svetu, a koji se širom Evrope i Srbije održava sutra, 19. maja u podne. 1280x0_Centar-ples-V-K Gradonačelnica organizuje ples u sopstvenoj režiji; foto: Vanja Keser

To je potvrdila i dugogodišnja koordinatorka maturantskog plesa Jelena Aleksić, čiji se plesni klub "Bum 018" od 2006. godine bavi koordinacijom i organizacijom parade u Nišu.

Maturantskog plesa neće biti u Nišu posle 17 godina, dakle te manifestacije neće biti. Da li postoje neke nove manifestacije u gradu, to nema veze sa nama niti sa tim maturantskim plesom - pojašnjava Aleksić.

Aleksić tvrdi da od Grada nikada nisu dobili zvaničan odgovor zašto parade u Nišu neće biti, te da zato ne može da govori o razlozima. 1280x0_Ples-maturanata-V-K Iz Grada nikada nisu odgovorili zašto neće biti parade; foto: Vanja Keser

Ja ne radim u Upravi ni za kulturu ni za obrazovanje, na meni nije da komentarišem gradske manifestacije. Jedino o čemu ja mogu da govorim je manifestacija maturantskog plesa odnosno "European Quadrille Dance Festival". Što se tiče tog plesa, koji se igra istog dana u celoj Evropi, u Nišu toga neće biti. Ne znam o kakvim manifestacijama je gradonačelnica pričala, ja im želim sve najbolje i što više manifestacija, sve je to lepo, ali što se tiče maturatskog plesa, borbe za Ginisa, plesa cele Evrope i grada sa svim maturantima, ples se održava sutra i plesa u Nišu neće biti


Gradonačelnica se predomislila?

1280x0_Selfi-s-maturantima-V-K Ranije su sa maturantima bili i predstavnici Grada, podsetili maturanti gradonačelnicu; foto: Vanja Keser Novinari su juče osim potvrde organizatora da su obavešteni da Grad za ovu manifestaciju nema para, isto objašnjenje dobili i od maturanata, kao i iz više izvora koji su insistirali na anonimnosti.

Nakon jučerašnjeg teksta maturanti su preko društvenih mreža pitali gradonačelnicu zašto Niš ove godine neće imati paradu, na šta im je ona odgovarala da to organizuje privatna kuća i da Grad sa tim nema nikakve veze.

dopisivanje sa gradonačelnicom Maturanti pitali gradonačelnicu na FB, ona im odgovarala da to Grad nikada nije organizovao i da nije vreme za ples, pa se predomislila; foto: printskrin/JV Maturanti: Kako kad je to do sad organizovala Kancelarija za mlade koja je pod kontrolom Grada i finansiranje te manifestacije je iznosilo otprilike milion dinara?

Sotirovski: Nije to nikada organizovala Kancelarija, jer je to licenciran projekat na koji prava polažu privatne marketinške kuće. Mislim da ih je u Srbiji 3 ili 5. I ono što je najvažnije, u danima kada Srbija tuguje za poginulom decom i kada su svi koncerti i događaji otkazani, vreme za ples svakako nije, pa bio on i maturski.

Na kraju su je pitali i da li je u danima tuge vreme za kontramiting koji organizuje njena stranka, na šta im je poručila da ne zna o kakvom kontramitingu govore i da nisu dobro obavešteni.

1280x0_Parada-maturanata-V-K Aleksić kaže da joj je žao i da će pokušati da vrate Nišu paradu; foto: Vanja Keser A da Grad prethodnih godina jeste učestvovao u organizaciji tradicionalne parade i finansirao je, potvrdila je i koordinatorka Jelena Aleksić, koja je rekla i da je ove godine njen plesni klub bio spreman da bez novčane naknade obučava maturante, ali da ni za to nije bilo odgovora.

Grad je bio do sada organizator, Grad je finansijski pokrivao celokupnu manifestaciju, obuku maturanata, taj višemesečni rad instruktora, celokupnu logistiku, ozvučenje, binu, terene, kao i svu opremu za maturante. Grad je finansijski podržavao manifestaciju, mi smo koordinirali i radili celokupni posao. Mi smo kao organizatori svakako imali u planu da deca ne ostanu bez plesa i da se tako nešto ne ugasi, jer bi bilo stvarno velika šteta i za naš grad i za našu državu. Mi smo što je do nas sve pokušali - ističe Aleksić.

Sotirovski nije ni na konferenciji za medije objasnila razloge za to što se tradicija prekida, uz komentar da ne zna zbog čega se tolika prašina digla oko svega. Maturanti-ples-maj-2018-foto-Vanja-Keser Gradonačelnica nije objasnila da li se predomislila; foto: Vanja Keser

Ja ću vam reći kao gradonačelnica da nikada nisam pristajala ni na kakve ucene niti to radim ovoga puta. Dakle, svi oni koji smatraju sebe na bilo koji način autorima, licenciranim kućama i tako dalje, ja ne pristajem na te ucene. Grad Niš ima kapaciteta da sam organizuje ples maturanata, to ćemo raditi zajedno sa svih 18 srednjih škola. Srednje škole su za to spremne, spremaju se, dakle taj performans će biti održan u utorak, poslednjeg radnog dana za srednjoškolce u podne. Aktiv direktora je takvu odluku pozdravio i to je ono što je najvažnije - zaključila je Sotirovski.

S obzirom na to da Niš posle 17 godina neće učestvovati u tradicionalnom plesu, postoje prepreke da se toj manifestaciji ponovo priključi, ali je Aleksić obećala da će pokušati da u budućnosti niškim maturantima vrati paradu, u kojoj je najveći grad na jugu uvek bio jedan od prvih na nacionalnim televizijama i okupljao najviše učesnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Markovljev Marko

    16:49 // 20. 5. 2023.

    Kad ti otmu ono si oteo!!!

  • Branka

    06:16 // 20. 5. 2023.

    Da li ova žena radi u ime građana i kojih? U ime Nišlija sigurno ne. Kao da mrzi sve što godinama u Nišu postoji. To je radila i sa Nišvilom a sad i sa ovom manifestacijom. Sve čega se dotakne ili ga uništi ili ne završava da kraja. Centar Niša je poružneo, zidine Tvrđave su obrasle travom a beogradska kapija još uvek nije uređena. Staklena ograda na mostu je prljava a ulice po Nišu katastrofa.

  • " sram vas bilo, sram vas bilo"

    09:12 // 19. 5. 2023.

    deca će plesati ali dan pre mitinga u "skladu sa trenutkom" u veličanju velikog vodje. Pored svega drugog što se otkazuje i pomera radi msrketinga

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.