Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:45, 20. 3. 2023.

| Društvo

Gradonačelnica odgovorila: Nije korektno da Grad finansira ličnog pratioca deteta ako mu jedan od roditelja ne radi

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
gradska kuca u nisu, foto jv ljubica jocic
Gradonačelnica kaže da su prioritet bili samohrani roditelji; foto: JV / Ljubica Jocić

Nakon žalbi roditelja čija su deca ostala “ispod crte” za uslugu ličnog pratioca, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski oglasila se jer rekavši da je komisija smatrala da ukoliko jedan od roditelja ne radi ima ko da brine o detetu. Ona kaže da je komisija odlučila da prednost imaju samohrani roditelji bez obzira da li rade ili ne.

Gradonačelnica je rekla da je ove godine stiglo 77 prijava, od kojih su 3 odmah odbačene jer su deca bila predškolci. Za preostalu decu komisija je razmatrala i prihvatila one prijave gde su samohrani roditelji u pitanju bez obzira da li rade ili ne, dok je kod onih roditelja gde je jedan nezaposlen smatrala da ima ko da brine o detetu.

Komisija je smatrala, s obzirom na to da smo i finansijski povećali tu poziciju u budžetu u odnosu na prošlu godinu, da ukoliko roditelji nisu samohrani roditelji, a jedno od njih dvoje je bez posla, odnosno ne radi, da ta osoba ipak može da brine o svom detetu i da zapravo ispunjava tu uslugu ličnog pratioca. Negde i nije korektno da Grad finansira ličnog pratioca deteta ako mu jedan od roditelja ne radi. Tamo gde roditelji postoje, oba roditelja, i gde je jedan od njih bez posla, komisija je smatrala da ipak taj roditelj treba da brine o svom detetu - kaže gradonačelnica.

Ona kaže da je praksa da lični pratioci prate decu tokom celog dana u školi, a da to ne bi trebalo jer je to posao pedagoških asistenata.

Ipak ti pedagoški asistenti i dalje ne postoje u školama na žalost, a škole idu linijom manjeg otpora tako da su naši lični pratioci u neku ruku i pedagoški asistenti u samoj školi što ne bi smeli da rade - ističe Sotirovski.

Gradonačelnica je najavila da će Centar “Mara” od 1. aprila biti licencirana za pružanje usluga ličnih pratilaca i personalnih asistenata.

Te usluge će grad pružati preko naše ustanove, preko gradske ustanove, tako da će se taj novac koji grad opredeljuje isplaćivati ljudima koji će biti licencirani za razliku od sadašnjih pružaoca usluga koji nažalost nisu svi licencirani - kaže Dragana Sotirovski.

Podsetimo, redakciji Južnih vesti su se obaćali roditelji čija su deca ostala bez ličnih pratilaca i roditelji osoba kojima je potrebna usluga personalnog asistenta, ali iz Grada nije bilo odgovora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    22:07 // 22. 3. 2023.

    Sramota,neka onda oduzme plate svojim ljudima i plati deci pratioce....

  • Marica

    00:45 // 22. 3. 2023.

    Nije korektno? Nije korektno da funkcioneri SNS-a imaju po 3, 4 plaćene funkcije, nije korektno da se u gradu niko ne bavi socijalnom politikom, čak ni oni sto za to debele plate primaju, nije korektno da se direktori Mare bahate, a OsI ponižavaju, da većnica za obrazovanje i v.za soc pitanja ne umeju da obezbede te pedagoške asistente. Nije korektno da gerentodomaćice i asistenti rade za 29000?!

  • Naissus

    21:03 // 21. 3. 2023.

    Da li moze ta ista gradonacelnica da objasni kako je onda njen zet socijalni slucaj? Po kom je osnovu dobio socijalni stan (a da nije bilo krsenja svih mogucih zakona i procedura) ? I po kom se to zakonu socijalni stanovi placaju??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: