Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:56, 23. 12. 2021.

| Društvo

Gradonačelnica posle 16 meseci podnela izveštaj o radu, opozicija napustila Skupštinu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
gradsko veće Niš
16 meseci rada gradonačelnice i Gradskog veća; Arhiva; foto: B. Lj.

Uspesi i planovi - tako u tri reči izgleda ono što je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski predstavila kao izveštaj o njenom i radu Gradskog veća od kada su preuzeli upravljanje gradom u avgustu 2020. godine. Opozicioni odbornici “Niš, moj grad” nisu hteli to da slušaju već su salu niškog parlamenta napustili, jer su za ovu tačku dnevnog reda, kako su rekli, saznali desetak minuta pre početka sednice.

Više od sat vremena je gradonačelnica Niša bila za govornicom niške Skupštine gde je čitala izveštaj. Izlaganje su pratili slajdovi na projektoru, a ona je nabrajala sve što je do sada uspešno urađeno u gradu.

Od projektnih i administrativnih stvari, u svim oblastima koje lokalna uprava pokriva, do nekih konkretnih i vidljivih kao što su, recimo, komunalni redari.

Nastavili smo čišćenje deponija, sanaciju kanala za odvod kod Kovanlučkog potoka, kao i rekonstrukciju javnih toaleta. Prvu podzemnu garažu u Nišu čiji smo mi vlasnici, a koja će biti otvorena naredne godine, a čiji smo mi vlasnici kao Grad predali smo “Parking servisu” na upravljanje - rekla je Sotirovski.

Još jednom je podvukla da je akva-park bio najveći i najvažniji projekat na kojem se radilo i čija će realizacija krenuti 2022. godine, a ponovila je da je u planu izgradnja vrtića i škole u naselju na nekadašnjem Somborskom bulevaru.

Na čekanju je trenutno 526 dece, lista je prepolovljena, a priprema se i adaptacija Mesne zajednice “Božidar Adžije” u vrtić, koju radimo zajedno sa Fondacijom “Novak Đoković”. U toku je rad na pripremi dokumentacije za izgradnju vrtića na Ledenoj Steni i Panteleju - rekla je Sotirovski.

U ovih 16 meseci, kako je rekla, Letnja pozornica je poverena Turističkoj organizaciji Niša koja će ubuduće biti njen domaćin.

Zajedno sa Narodnim pozorištem pre 2 nedelje uspeli smo da dobijemo 1,2 miliona dinara za izgradnju male scene. Prazne fasadne prostore popunjavamo muralima po posebnoj odluci grada koji smo takođe dobili. Sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije dogovroili smo da o trošku države rekonstruišu jednu zgradu u centru grada kako bi Niš dobio Prirodnjački muzej - rekla je gradonačelnica.

Postoje i planovi, kako se čulo, o izgradnji Botaničke bašte, predviđeno je i uvođenje sistema za prozivku u gradskom uslužnom centru koji bi smanjio gužve, kao i elektronski servis građana. Priprema se nova pijaca u Panteleju, kao i izmeštanje Kvantaške pijace.

U planu je i nova usluga u Sigurnoj kući, spuštanje trotoara u gradu, a napravljen je i prvi korak ka rešavanju problema pasa lutalica, to je, kako je rečeno, sastanak sa resornim udruženjima.

Kaže da je Kancelarija za mlade preporođena u ovom periodu, pa se gradonačelnica pohvalila lajkovima postova ove Kancelarije na Fejsbuku, ali i da je dogovorena izgradnja Omladinskog centra čiju će lokaciju tek otkriti.

Nastavljamo zajedno sa novim idejama i još jačom energijom, zajedno sa sugrađanima da radimo i gradimo naš Niš. Naš grad zaslužuje mnogo i zato mu svi moramo pomoći. Na snovima i željama ne smemo da ostanemo, neprestana borba za bolji život u Nišu za više radnih mesta, bolje plate i sigurnost svih nas i naše dece - rekla je Sotirovski.

Ona je govorila i o diplomatskim aktivnostima koje su, kako je rekla, Nišu dinele let do Istanbula, ali i o naporima koji je lokalna samouprava uradila na zajedničkom putu ka EU.


Opozicija kasno obaveštena

U najavljenom dnevnom redu današnjeg zasedanja niške Skupštine nije bilo ove tačke pa je opocizija, kako je rekao odbornik Dragoslav Ćirković, zato napustila salu.

U 8:48 smo dobili na mejl ovu tačku proširenja dnevnog reda. Juče smo bili na sastanku šefova odborničkih grupa i ova tačka nije bila predviđena. Želeli smo da gradonačelnica dostavi nama izveštaj kako bismo mogli da govorimo danas o njemu. Posle ovog dugog političkog govora iza koga je ostala jedna bleda slika prošlih vremena, odbornici “Niš, moj grad” traže od presednika parlamenta da zaštiti svakog odbornika - rekao je Ćirković.

Na to mu je prvi čovek Skupštine Boban Džunić rekao da je materijal dostavljen svim odbronicima čim je predlog dobijen.

Prosleđen je u roku od nekoliko minuta - rekao je Džunić.

U dnevni red je ušao, kako je naglasio, po hitnom postupku, jer drugačije nije ni mogao.

Podsetimo, zahtevi za izveštajem o radu gradonačelnice bili su i pre nekoliko meseci, posle navršenih godinu dana u fotelji prve dame Niša, ali ga nije bilo.

Da će ga uskoro prezentovati odbornicima najavila je tokom proteklog zasedanja, kada se govorilo o budžetu za 2022. godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neven Stojanovic

    08:55 // 24. 12. 2021.

    Jel ste primetili da opozicija ne kritikuje Sotirovsku vec samo gradsku vlast? Sto ne kazete da imate dogovor sa njom sto zna ceo grad a ne da glumite opoziciju zarad licnog interesa.

  • Јован посматрач

    06:05 // 24. 12. 2021.

    lajkovima postova ove Kancelarije na Fejsbuku је реченица која говори о "градоначелници". Руиниране улице, кратери на улицама, беда Ниша која се види на бувљаку, и свуда, је права слика Ниша у овом времену. Зар Ниш са неколико хиљада доктора наука није у стању да нађе особу која би радила за добро Ниша и Србије? Ако је тако, онда се не треба чудити што се батргамо и нестајемо. Лажу нас, а те ла

  • Mirce

    23:22 // 23. 12. 2021.

    Kaze Sotirovska ima rezultata a pola izvestaj joj se svelo na koronu i prijem ambasadora. Pa gde ti je tu da si uradila nesto za gradjane? Sto si dala opoziciji 20 min pre početak sednice izvestaj? Da izbegnes kritiku? Ajde bre foliraj nekog drugog.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: