Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 1. 7. 2021.

| Društvo

Gradonačelnik Pirota i EPS razmenjuju pisma zbog HE Zavoj, još bez rešenja za vodostaj Nišave

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
nišava pirot
Nivo Nišave se poveća kad se ispusti voda iz Hidroelektrane; foto: Lj. F.

Da prilagode režim rada Hidroelektrane "Pirot“ naročito u letnjim mesecima i da se voda iz Zavojskog jezera ne ispušta direktno u Nišavu, već najpre u kompenzaciono jezero, od nadležnih u Elektroprivredi Srbije, Ministarstvu rudarstva i energetike, kao i od hidroelektrane "Đerdap“, traži gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je uputio otvoreno pismo na te adrese. Iz EPS-a odgovaraju Vasiću da ne rade mimo zakona i da nije tačno da je elektrana svojim radom uticala ne nedavne nemile događaje na Nišavi.

Od početka godine Nišava je u svom toku kroz Pirot odnela već 2 mlada života, a kao indirektnog krivca građani su označili pirotsku hidroelektranu koja ispuštanjem vode povećava nivo reke.

Sa dolaskom leta i velikih vrućina Piroćanci rashlađivanje traže u reci, dok je druga opcija Gradsko kupalište, koje je nastalo kao kompenzacioni bazen za HE. Nema kupanja u Nišavi kad zbog ispuštanja vode iz elektrane vodostaj naraste, a sada je zatvoreno i kupalište, upravo zbog poslovanja Hidroelektrane.

Brojnim apelima građana da se uredi ispuštanje vode iz jezera i rad vršne hidroelektrane pridružio se i gradonačelnik, koji u otvorenom pismu kaže da se neretko dešava da se voda iz hidroelektrane direktno ispušta u Nišavu. vasić Vasić se oglasio otvorenim pismom; foto: Lj. F.

U sklopu Hidroelektrane je izgrađeno i veliko kompenzaciono jezero, na preko 40 hektara, koje služi da, kada HE "Pirot“ radi, primi vodu iz nje, a zatim je polako upušta u reku Nišavu, ne utičući na povećanje vodostaja same Nišave. Na žalost, neretko se dešava, da se voda iz HE "Pirot“, direktno upušta u reku Nišavu. 40 m3/s je ogromna količina hladne jezerske vode, koja podigne nivo reke za 1 do 2 metra, znatno ohladi reku nizvodno i negativno utiče na biljni i životinjski svet u reci, čineći je pri tome nebezbednom rekom, a o kupanju u reci nema ni govora - napisao je Vasić.

Podsetio je nadležne da je u prošlih nekoliko meseci došlo i do 2 nemila događaja, da su se u Nišavi utopili mladi ljudi, kada se, kako kaže Vasić, sticajem okolnosti, takođe voda iz Hidroelektrane "Pirot“ direktno ulivala u reku.

Zato apelujem na vas, kao najodgovornije ljude u energetskom sektoru Srbije, da prilagodite režim rada naročito u letnjim mesecima, bez direktnog ispuštanja vode u reku, već najpre u pomenuto kompenzaciono jezero, što mu je i osnovna namena. Verujem da zajedno, a za dobrobit svih nas, možemo da promenimo ovu višedecenijsku praksu. Time ćemo omogućiti ljudima da uživaju bezbedno u reci, pozitivno uticati na biljni i životinjski svet nizvodno, bez ugrožavanja proizvodnje struje. Nadam se da ovo shvatate kao realan i dobronameran predlog - navodi se u pismu gradonačelnika Vasića.

Pismo je adresirano na Zoranu Mihajlović, potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike, Milorada Grčića, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije i direktora za proizvodnju struje Hidroelektrane "Đerdap".


EPS: Radimo po zakonu, rad Hidroelektrane nema veze sa utapanjima

Ubrzo nakon Vasićevog pisma stigao je i odgovor iz EPS-a, sa potpisom v.d. direktora Milorada Grčića.

On kaže da HE "Pirot“ ispunjava sve obaveze po pitanju bezbednosti građana i ekologije i da nije tačno da se ispušta voda mimo zakona. grčić Grčić tvrdi da sve rade po Zakonu; foto: EPS

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nadzirala je krajem aprila rad HE "Pirot“ i utvrđeno je da ona radi u skladu sa zakonom. Inspekcijski nadzor je utvrdio i da HE "Pirot“ poseduje važeću vodnu dozvolu kojom su utvrđeni način, uslovi i obim korišćenja voda iz akumulacije, režim rada brane i akumulacije "Zavoj“ sa pratećim objektima i način ispuštanja vode u reku Nišavu - kaže Grčić.

Dodaje da Hidroelektrana svoj rad prilagođava vodostajima na reci Nišavi i da je paušalna izjava da je vodostaj Nišave sada visok.

Ukazujemo da HE "Pirot“ organizuje rad u skladu sa vodnom dozvolom i svim propisima, a posebno nije tačno da je ona svojim radom uticala ne nedavne nemile događaje na Nišavi - tvrdi v.d direktor.

Gradsko kupalište ne radi od 2019. godine, a kako kaže Grčić, od tada nisu dobili zahteve od Gradske uprave Pirota kako bi se organizovalo kupanje.

Dodatno je izgrađen kompenzacioni bazen 2 u funkciji kupališta, kako bi građani Pirota imali adekvatno kupalište. Zaključno sa 2018. godinom HE "Pirot“ zaključivala je sa Gradom Pirotom Ugovor o organizovanju kupanja građana na izgrađenom kupalištu. Od 2019. godine pa do danas Gradska uprava Grada Pirota nije poslala zahteve za zaključenje ugovora o organizovanju kupanja na izgrađenom kupalištu - kaže Grčić.

Do 2018. godine Gradska uprava Grada Pirota preuzimala je obavezu kompletnog organizovanja rada kupališta, a HE "Pirot“ je obezbeđivala vodu za kupalište. Međutim, od 2019. godine, saopštavaju iz EPS-a, Grad Pirot ne izvršava obaveze održavanja kupališta koje je sada u lošem stanju i samo zbog toga, tvrde, ne radi kupalište namenjeno građanima Pirota.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rajko

    15:03 // 1. 7. 2021.

    Gde u Srbiji da bude neko kriv za nešto...Svi su sjajni i rade po zakonu.

    • inspektor inspekcije ministarstva poljporivrede, šumerstva i vodoprivrede

      17:18 // 1. 7. 2021.

      stoji iza svog rešenja datim autogramom. To što se tamo nekim piroćancima priviđaju neke nepravilnosti i kršenje zakona i podzakonskih akata, to je zbog toga što su eko teroristi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: