Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 3. 8. 2018.

| Društvo

Gradonačelnik Pirota posle dužeg vremena pozvao na sastanak borce za Staru planinu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Vladan Vasić
Vladan Vasić pozvao predstavnike Inicijative Odbranimo reke Stare planine na razgovor; foto: JV arhiva

Posle najnovijih dešavanja u vezi sa izgradnjom mini-hidroelektrana na Staroj planini, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić pozvao je predstavnike Inicijative Odbranimo reke Stare planine na razgovor u svom kabinetu. I dok predstavnici Inicijative kažu da preko godinu i po dana gradonačelnik ne želi da ih primi, Vasić kaže za Južne vesti da to nije istina.

Kako kaže jedan od neformalnih vođa Inicijative Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta, Vladan Vasić im je uputio zvaničan poziv za sastanak koji bi trebalo da se održi 6. avgusta.

Odazvaćemo se sastanku, koji će trajati jako kratko. Mi ćemo dostaviti 2 zahteva i to će biti sve što se nas tiče. Postoje mesta gde možemo da raspravljamo o tome, organizovaćemo tribinu gde ćemo dovesti struku koja je na našoj strani, a oni neka dovedu koga god žele - rekao je Jovanović.

Jovanović kaže da su se setili da posle 2 godine ćutanja sada razgovaraju, i da su sada spremni da prave farsu od te priče.

Prvi zahtev je da Skupština Pirota odmah i bez odlaganja donese odluku o zabrani malih hidrocentrala na Staroj planini, dok je drugi zahtev da se momentalno zaustavi zločin nad Rudinskom rekom - rekao je Jovanović.

Ipak, Vladan Vasić u odgovoru novinaru Južnih vesti kaže da nije tačno da do sastanka nije došlo duže vreme.

Tačno ste naveli da “po njima” nije došlo do sastanka. A prava istina je da je 2 njihova predstavnika pre više meseci primio moj zamenik, a da sam ja primio, posle telefonskog zahteva, jednog od njihovih predstavnika - Sašu Panića - rekao je Vasić.

On dodaje da do danas nije bilo nijednog drugog, zvaničnog zahteva za sastankom.

Ovo je moja inicijativa, a predlog da razgovaramo je iniciran željom da se razumemo i lociramo gde je problem i gde je njegova nadležnost. Zbog toga sam im uputio poziv za sastanak - rekao je Vasić

Podsetimo, Aleksandar Jovanović Ćuta je u gostovanju u emisiji "15 minuta" rekao je da gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini je zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani prethodnih dana sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u nedavnoj izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima. Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    05:49 // 5. 8. 2018.

    Slusaj ovog gradonacelnika "da lociramo problem".alooo je l' treba kompas da kupis da bi nasao Staru Planinu I locirao je ?

  • Borko

    15:21 // 4. 8. 2018.

    Уместо коментара последња вест:
    "Хаос у Жагубици услед пуцања нелегалне бране, саграђене због мале хидро-електране?"

  • Jelena Tornjanski

    06:30 // 4. 8. 2018.

    Moja podrska za zastitu reka na Suvoj planini i zabrana gradnje MHE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: