Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:21, 6. 4. 2011.

| Društvo

Gradonačelnik Slobodan Kocić o Leskovcu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – U ostvarivanju “nemoguće misije”, Leskovac je imao i ima veliku podršku Evropske unije, USAID-a i drugih donatora, rekao je Slobodan Kocić, gradonačelnik ovog grada.

- Stupajući na dužnost gradonačelnika pre nepune dve godine, nisam imao iluziju o stanju javnog sektora, ali moram da priznam da nisam očekivao da su razmere krize toliko duboke – dodao je Kocić.

Uz ovu ocenu, gradonačelnik Leskovca navodi da je već postala urbana legenda priča o tome kako su radnici leskovačke uprave utrkuju za stolicu, jer ih nije bilo dovoljno za sve.

- Poređenja radi, 2000. godine u gradskim upravama bilo je zaposleno 380 ljudi, dok je taj broj marta 2009. godine narastao na bilizu 680, odnosno skoro dvostruko više i skoro svi su zapošljavani ne po profesionalnim kriterijumima već, naravno, po partijskom ključu – ocenjuje Kocić

Gradonačelnik podseća da su dan pre njegovog dolaska na mesto gradonačelnika u jednom sektoru gradske uprave zaposleno 100 ljudi i u tom trenutku je bilo neverovatnih 1.965 ljudi, što ne bi mogle da izdrže ni mnogo jače samouprave.

Za ilustraciju anarhije u javnom sektoru, Kocić navodi primer JKP Komunalac, gde je zaposleno 186 radnika, a samo njih dvadesetak čisti ulice.

- Još nisam u stanju da odgovorim na pitanje šta ostali u Komunalcu rade, ali znam da samo oni godišnje koštaju budžet čitavih 70 miliona dinara – pojašnjava Kocić.

U Leskovcu je i pre stupanja na snagu Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru smanjen broj zaposlenih za više od 300 radnika i uveden moratorijum za nova zapošljavanja i samo na tom potezu je zabeležena ušteda od 20 miliona dinara.

- Od četiri fonda čija je funkcija bila samo udomljavanje partijskih kadrova nepravili smo jedan, Agenciju za lokalni ekonomski razvoj i pritom smanjili broj radnika za više od polovine - kaže Kocić.

Leskovački gradonačelnik ocenjuje da je privatno-javno partnerstvo način za bolje poslovanje kolektiva koji se decenijama finansiraju iz budžeta, a kao dobar primer navodi Por Verner i Veber, koje se stara o održavanju gradske čistoće i Parking servis, koji je uredio parkirališta i četrdesetak radnika redovno primaju zarade.

- Leskovac je danas grad u koji dolaze renomirani strani investitori. Na sajmu koji je organizovao USAID “Investirajte u Srbiju”, Leskovac je dobio srebrnu medalju, a kao priznanje za naš posvećen rad i rezultate, usledio je i sertifikat NALED-a za grad sa povoljnim poslovnim okruženjem – zaključuje Slobodan Kocić. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Srebrn Stojanovic

    19:50 // 12. 4. 2011.

    Bravo Kociću.
    Uspeo si mnogo. Da projuriš sve sto je umno i pametno, da u Gradskoj upravi produbiš malograđanštinu i primitivizme, da na ulici proteraš tehnološke manjkove a za ozbiljne poslove po upravama i službama ostaviš tehnološle viškove.
    Bravo Kociću.
    Uspeo si da svu vlast skoncentrišeš u svoje ruke i u sebe. Al, nisi još uspeo da shvatiš tvoj najveći problem da ti je ćebe isuviše ktratko za tvoje ogromne potencijale. Ali još nisi shvatio da je svaka autarhična vlast slatka na uzlaznoj putanii sve do vrhunca ali na silaznoj putanji postaje bumerang i udara direkno u nos ili uši pri kraju te slasti.
    Sve ovo te nisu naučili na političkim naukama. No ti si visoko kapacitivan. Shvatićeš ubrzo. No tada neće biti slatke vlasti.
    Žalim te ubrzano.

  • Špaka

    22:36 // 6. 4. 2011.

    objavite mi komentar !!

  • Špaka

    20:39 // 6. 4. 2011.

    Lae sve..kao prvo od 2000 su se punile gradske uprave i javna preduye'a njegovim kadrovima..druga la je moratorijum na nova yapo[ljavanja..odmah posle racionaliyacije su primljeni novi radnici..to ivotom garantujem a mogu i po imena da ih nabrojim,,ja sam jedan od otpu[tenih radnika iy inspekcije..tuili smo jer smo otpu[teni bey ikakvog obrayloenja..tube nam sede jo[ uvek po fijokama sudija jer im je gradona;elnik yabranio da rade..moraju nas sve vratiti na posao..ja sam SašaŠpakovski

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: