Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:14, 30. 10. 2020.

| Društvo

Gradska uprava Niša i dalje bez lifta, a nagrađena za razvoj pristupačnosti

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Jasmina Barać
Odbornica ne može sama u salu, jer je i dalje nepristupačna; foto: Vanja Keser

Iako su i na poslednjoj sednici niške Skupštine, koja je održana u Gradskoj upravi, odbornicu Jasminu Barać Petrović uneli u salu, jer lifta i dalje nema, Zaštitnik građana je nagradu za razvoj pristupačnosti u 2019. godini dodelio baš ovoj instituciji. Pohvale za razvoj dobio je Leskovac.

Zgrada Gradske uprave Niša u kojoj se nalazi veliki broj službi koje građani svakodnevno koriste i dalje je nepristupačna osobama sa invaliditetom. Osim građanima koji moraju da uđu u neku od kancelarija po dokumentaciju, do sale ne može sama ni odbornica Jasmina Barać Petrović.

Ipak, kako je saopštio Zaštitnik građana, Gradska uprava Niša je nagrađena za razvoj pristupačnosti u 2019. godini.

Nagradu za razvoj pristupačnosti u 2019. godini uručene su danas Gradskoj opštini Vračar iz Beograda kao i gradskim upravama Niša i Svilajnca, pohvale za razvoj pristupačnosti Kikindi, Žabarima i Beloj Palanci, a zahvalnice Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Somboru i Vrnjačkoj Banji - navode u saopštenju.

Nije jasno za šta je konkretno nagrađena ova institucija, s obzirom na to da lift još nije izgrađen.

Jasmina Barać Nije jasno za šta je Gradska uprava nagrađena; foto: Vanja Keser Inicijativu za to podnela je prva odbornica sa invaliditetom u niškoj Skupštini Jasmina Barać Petrović, a lift je zbog pristupačnosti tražio i odbornik Miodrag Stanković.

Predsednik niške Skupštine Boban Džunić je tim povodom rekao da je rukovodstvo Grada veoma posvećeno rešavanju problema osoba sa invaliditetom u Gradskoj upravi.

Projekat ugradnje lifta u zgradi gde se održavaju zasedanja Skupštine biće obnovljen i očekuje se finansijska podrška Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ugradnjom lifta Skupština će postati dostupna ne samo osobama sa invaliditetom, već i starijim osobama i majkama sa malom decom koje koriste kolica - rekao je Džunić.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je u obraćanju tokom dodele nagrada rekao da se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju sa preprekama pri kretanju, korišćenju javnog prevoza, kao i ostvarivanju prava na informisanje i komunikaciju.

Zaštitnik građana je naglasio da je u svom radu primetio da su neretko nepristupačne upravo ustanove i institucije kojima građani treba da pristupe kako bi ostvarili svoja elementarna prava, kao što su centri za socijalni rad, domovi zdravlja, filijale i ispostave RF PIO, opštinske/gradske uprave i dodao da na to stalno ukazuje nadležnim organima - navode u saopštenju.

Da Srbija ima dobru zakonsku regulativu za obezbeđenje pristupačnosti, ali da primena u praksi treba da bude bolja smatra predstavnica Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije Dragana Jovanović Arijas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M J

    15:46 // 1. 11. 2020.

    70% spustova na stepenicama i trotoatima je pod takvim uglom da je fizički nemoguće da se neko kolicima pone, čak i uz pomoć nekog...

  • Dejan

    10:37 // 1. 11. 2020.

    Mile Ilić je 2011 godine obećao osobama sa invaliditetom taj lift kod njega u kancelariji. Ali bilo je milion obećanja. Sve se svelo na marketing i samopromociju. Što bi reko Šojić, samo da preripimo celzijus, a posle lako ćemo

  • Mile

    17:22 // 31. 10. 2020.

    Kako je dotična Barać Jasmina mogla sebi da dopisti ovakvo poniženje i bude predmet ismejavanja i prepucavanja političkih aktera?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: