Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 5. 11. 2017.

| Društvo

Gradska vlast nezainteresovana za probleme niških boraca?

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
veterani
Veterani razočarani malim brojem prisutnih iz gradskog vrha; foto: S. M.

Besplatan gradski prevoz, povlastice prilikom plaćanja komunalija, ali i lekarski pregledi bez plaćanja participacije samo su neki od zahteva koje su ratni veterani izneli u prepunoj sali niške Skupštine. Međutim, borci kažu da su razočarani, jer sem gradskog većnika Svetozara Aleksova i narodnog poslanika Milorada Stošića, inače obojica iz PUPS-a, nikog iz gradske vlasti nije bilo da sasluša njihove zahteve.

Iako je cilj okupljanja bio da lokalna vlast, ali i opozicija sasluša zahteve i muke boraca ratova ratova od 90-tih do danas, okupljenih ispred Udruženja “Jedinstveni gvozdeni puk”, kako kaže jedan organizatora Dejan Veličković, gotovo da nikoga nije bilo ni sa jedne, ali ni sa druge vlasti.

Cilj je bio da dođu svi iz vladajućih partija i iz opozicije koji imaju bar jednog odbornika u Nišu. Da čuju probleme sa kojima se suočavaju učesnici ratova. Nažalost, došao je jedino Miodrag Stanković iz Demokratske stranke, Manitašević iz “Dosta je bilo” i Milorad Stošić i Svetozar Aleksov, koji nam je i pomogao da ovo organizujemo - rekao je Veličković.

On je dodao da su fleksibilni što se tiče zahteva, ali i kaže da je siguran u njihovu pobedu. Primetno je, kaže Veličković, i odsustvo medija, iako je, kako kaže, svima bio poslat poziv.

Sem Južnih vesti niko nije došao. Siguran sam da se plaše - prokomentarisao je Veličković.

Podsetimo, učesnici rata se već godinama na razne načine bore za isplatu ratnih dnevnica iz 1999. godine, koje su još 2008. godine sporazumom sa Vladom Srbije isplaćene borcima iz Kuršumlije, Lebana, Bojnika, Žitorađe, Doljevca, Prokuplja i Blaca.

Vrhovni kasacioni sud je potvrdio da su borci iz drugih opština bili diskriminisani jer im dnevnice nisu isplaćene, a kako je Veličković ranije rekao, rezervistima iz Vranja je na osnovu ove presude isplaćena odšeteta u manjem iznosu nego onima iz Beograda.

Inače, na tribini se govorilo i o ratnim dnevnicima, ali kao o nečemu što je već rešeno.


Saveti stizali iz drugih gradova

puna sala Niški i pirotski borci slušali primere iz drugih gradova; foto: S. M.IPredstavnici udruženja ratnih veterana iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, ali i Valjeva davali su primere kakve sve povlastice borci imaju u njihovim sredinama. Besplatan gradski prevoz, besplatni udžbenici za decu veterana, izgrađene spomen-sobe, ali i besplatni lekarski pregledi u privatnim klinikama, samo su neki od primera koji su se čuli u punoj skupštinskoj sali.

Veličković kaže da sve to mora da se primeni i u Nišu, jer bi, dodaje, niški borci bili diskriminisani.

Zašto ne bismo i u Nišavskom okrugu ili u Pirotskom okrugu mogli da imaju sve što imaju i ovim gradovima? Ne bi trebalo da budemo diskriminisani na taj način - rekao je Veličković.

On dodaje da očekuje poziv nekog od gradske vlasti, pa da, kako kaže, "korak po korak" reše pitanje niških ratnih veterana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Anonimus

    13:59 // 6. 11. 2017.

    Najbitnije je da smo sacuvali svetinje na Kosovu. Sitne su te njihove povlastice u odnosu na ono sto je za Kosovo ucinjeno.

    • obren matijevic

      22:12 // 26. 1. 2018.

      veteranima da se daju stanovi i radna mesta u opstinama i javnim preduzecima .Oni su pobedili NATO i sacuvali Kosovo

  • Neka bude verski

    12:29 // 6. 11. 2017.

    U Nisu vlada zakon moci, koristi i uticaja, a prica o Hristovoj ljubavi, je samo paravan da se ljudi iskoriste.

  • Nislija

    07:56 // 6. 11. 2017.

    Vecnice, sedi jedan! Tu vasu akivnu pomoc u vidu sale i ozvucenja, moze da obezbedni svako.... Hajde obezbedite makar deo onoga sto borci traze, besplatan prevoz, knjige za decu, preglede... A da, vi niste bili na Kosovu, pa sto bi ste nekome tamo obezbedili nesto sto vi ne mozete da dobijete... I seticete se boraca pred izbore, kao AV penzionera u Bg...
    Stidite se!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: