Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 20. 11. 2020.

| Društvo

Gradska vlast u Nišu ponovo najavljuje dugoročne mere protiv zagađenog vazduha, deo njih zavisi od para

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
Ponovo obećanja da će biti rešen problem zagađenog vazduha; foto: Vanja Keser

Pred svaku zimu kada građani udišu nezdrav vazduh gradska vlast u Nišu saopšti da ima plan protiv aerozagađenja, ali gotovo ništa ne sprovede. Aktuelna gradonačelnica Dragana Sotirovski priznaje da problem u Nišu jesu kotlarnice na ugalj i mazut u ustanovama i ona najavljuje da će preći na gas. Ističe da rešenja protiv zagađenja nisu odmah moguća, ali najavljuje da Fakultet zaštite na radu pravi elaborat o merama, a šta će od tih predloga ispuniti zavisi od para.

Pre nešto više od godinu dana Niš je zbog zagađenosti vazduha formirao Radnu grupu, ali osim brojnih najava o mogućim merama one nisu na snazi. Da li je i šta konkretno uradila ova grupacija za godinu dana nepoznato je javnosti. Odgovore je tražio i odbornik Miodrag Stanković i novinari Južnih vesti, ali bez uspeha.

Zagađenje je aktuelno i ovog novembra, Niš je više puta prema merenjima bio najzagađeniji u Srbiji, nekada i na Balkanu, pa i nova gradska vlast, kako kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski - ima plan.

U ovom trenutku Fakultet zaštite na radu zajedno sa pojedinim drugim fakultetima u gradu radi jedan elaborat o trenutnom stanju i o određenim merama za zaštitu vazduha, odnosno zaštitu stanovnika od takvog vazduha kakav jeste u Nišu - rekla je gradonačelnica.

Da su kotlarnice na ugalj i mazut najveći zagađivači, o čemu su pisale Južne vesti, govorili su i njeni prethodnici, ali do danas taj problem nije rešen i Univerzitet i Medicinski fakultet se i dalje greju na ugalj. Sotirovski kaže da je lično dala nalog da se popišu kotlarnice u Nišu i šta lože.

Da Grad u skladu sa svojim mogućnostima i uopšte obavezama i mogućnostima u smislu pravnih mogućnosti da nalog pojedinim institucijama koje nisu gradske da u određenom roku sa mazuta pređu na gas. Istovremeno intenzivno radimo na svim informacijama u vezi sa tim gde prolazi gas, koje su to, pre svega gradske institucije koje mogu u što kraćem roku da pređu na gasovod i ono što je najvažnije koliko će to Grad koštati - pojašnjava.

Ipak, ove godine neće moći da se ispuni ni jedno od obećanja nadležnih, a od para zavisi da li će moći 2021. godine.

Budžet Niša se jako sporo i teško puni zbog kovida, ali gradonačelnica kaže da projektuju gradsku kasu za narednu godinu i da će sigurno deo novca biti za prelazak ustanova koje su na najrizičnijim tačkama sa mazuta na gas.

Iako je višegodišnji problem vidljivog vazduha u Nišu bez rešenja, Sotirovski takođe smatra da to nije problem koji može da se reši sada i odmah, jer je veliki broj zagađivača.

To su i individualna domaćinstva koja koriste ugalj i drvo za loženje. Ono što je svakako važno to je da vidimo pre svega ko je danas u Nišu raspoložen da pređe na gasovod, plati određene takse i da se priključi na gasovodnu mrežu. Dakle to su jako spori koraci, ali koraci koji su jako važni. Ono što Niš danas ima ništa se ne razlikuje nažalost od drugih gradova, kažem nažalost jer su to stvari o kojima je trebalo da se razmišlja mnogo pre. Ali kada vi imate Univerzitet koji sa svojom kotlarnicom ima jako veliki problem, određene fakultete, mi smo neke osnovne škole uspeli da prebacimo, da preuzmemo te kotlarnice i to je ono što smo konkretno uradili, ali verujte preko noći teško da može bilo šta da se završi - napominje.

Do nadležnih u gradu za ovu temu, poput nove većnice za zaštitu životne sredine, Sekretarijata i drugih u Nišu novinari vrlo teško dolaze, ali je Sotirovski najavila da će uskoro biti organizovana konferencija za novinare na kojoj će saopštiti šta je sve u planu. Do tada će maska osim kao zaštita od virusa biti obavezna i zbog velikog zagađenja i štetnih čestica u vazduhu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki

    12:18 // 21. 11. 2020.

    Uradite intervju sa nekim pedijatrom. Kakva su njihova iskustva sa decom koja imaju bronhitis/astmu i koje preporuke daju kada je velika zagadjenost vazduha. Iz kog razloga grad ne upozorava kad je velika zagadjenost i zasto ne?

  • _nemanja_

    07:06 // 21. 11. 2020.

    Dok se vi smilujete da pocnete da resavate problem mi se istrovasmo. Godinam vi spremate laborat, bla, bla...
    Hocemo da disemoooo !
    Svi na ulice bre

  • Drkoljub

    01:06 // 21. 11. 2020.

    UŽAS...... Ahais...... Haos od javašluk a u gradu..... Sve rupa do rupe

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: