Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 17. 1. 2018.

| Društvo

Gradski Savet za bezbednost - čemu služi, a pritom i ne radi?

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Uništen automobil
Da li je ugrožena bezbednost građana?; Foto: JV/N. M.

Dve i po godine otkako je osnovan, o radu Saveta za bezbednost Niša se veoma malo zna. Ovo telo trenutno i ne radi, a u Gradskoj kući kažu da se čeka nova Strategija za bezbednost. O tom dokumentu se zna još manje, a o njemu se govori na javnim raspravama o kojima se skoro ništa ne zna.

Ni puna dva meseca nakon što je zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur tražio hitnu sednicu gradskog Saveta za bezbednost, jer su njemu i još nekolicini visokih gradskih funkcionera i policijskih službenika zapeljna kola, članovi tog gradskog tela se nisu sastali.

U pisanom odgovoru dostavljenom novinarima Južnih vesti iz kabineta gradonačelnika, koji je ujedno i predsednik Saveta za bezbednost, potvrđuju da to telo još nije zasedalo po zahtevu zamenika gradonačelnika.

Kao objašnjenje se doslovce navodi da zapravo "nadležnost Saveta još uvek nije detaljno definisana".

S obzirom na to da nadležnost Saveta još uvek nije detaljno definisana iz razloga što je Savet za bezbednost grada Niša jedno od prvih ovakvih tela u Srbiji čija će nadležnost biti bliže određena po usvajanju Strategije bezbednosti početkom naredne godine, Savet nije zasedao nakon paljenja automobila zamenika gradonačelnika - doslovce piše u odgovoru.

Ipak, dodaje se i da "uprkos tome, postojala je i postoji stalna komunikacija i konsultacije Grada i nadležnih državnih bezbednosnih organa".

Gradska kuća Niš Niš među najlošijim gradovima u izveštaju Fiskalnog saveta; Foto: JVU odgovoru piše i da su već "održane su javne rasprave na teritoriji svih gradskih opština sa predstavnicima saveta građana na kojima su Nišlije mogle da o bezbednosti porazgovaraju, kako sa gradonačelnikom, tako i sa načelnikom Policijske uprave u Nišu".

Dogovor je da prva naredna sednica Saveta za bezbednost bude održana nakon što se u nacrt Strategije unesu sugestije građana, ali i nakon što se dobije prvi izveštaj nadležnih istražnih organa o dešavanjima u gradu, a o tome je informisan i zamenik gradonačelnika - dodaje se u odgovoru.

Na sajtu Grada Niša su krajem prošle godine povremeno mogli da se vide pozivi građanima i medijima da prisustvuju javnim raspravama, ali nema nikakvih informacija o posećenosti rasprava, zainteresovanosti građana i eventualnim problemima koji ih najviše muče.

Takođe, nepoznato je i koliko je javnih rasprava održano i da li prema planu treba da ih bude još. Iz Kabineta gradonačelnika su novinare Južnih vesti, koji su bili u potrazi za pomenutim informacijama, najpre nedelju dana "šetali", a zatim od njih tražili da upute poseban zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Urednik Južnih vesti Predrag Blagojević upozorava da je reč o podacima koju bi trebalo da su već javno dostupni na sajtu Grada, a ne da se insistira na nepotrebnoj birokratiji.

Postupanje po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je za sve državne organe obaveza, a nikako jedini način da svoj rad učine transparentnijim. Ovako, kada se insistira na nepotrebnim procedurama, javlja se sumnja da nešto kriju ili kupuju vreme - kaže Blagojević.

Podsetimo, od sredine novembra 2017. godine Niš potresa skandal sa paljenjem automobila najviših gradskih funkcionera i policijskih službenika. Na meti i dalje nepoznatih napadača su se našli zamenik gradonačelnika, načelnik Kriminalističke policije i zamenik načelnika cele Policijske uprave.

U međuvremenu je, upravo zbog ovoga smenjen načelnik Policijske uprave, a ni dva meseca od prvog podmetnutog požara se ne oglašavaju ni tužilaštvo, ni policija.


"U raspravu uključiti i građane"

Mladen Velojić Mladen Velojić; Foto: Arhiva Media centra NišJedan od članova Saveta za bezbednost, ujedno i jedini predstavnik građana u tom telu Mladen Velojić, kaže da je "nezvanično upoznat" sa održavanjem javnih rasprava u vezi sa novom Strategijom, ali da njega niko o tome nije obavestio zvanično, niti ga pozvao da u tome učestvuje.

U dopisu koji je uputio gradonačelniku Niša i predsedniku Saveta za bezbednost Darku Bulatoviću, Velojić je predložio i da se u konsultacije o ovom bitnom dokumentu uključe predstavnici nevladinog sektora, ali i drugi zainteresovani građani.

Svojevremeno sam imao razgovore sa predstavnicima romskih, feminističkih i LGBT organizacija, koji su jako bili zainteresovani da daju doprinos izradi Strategije. Njihov doprinos može imati jasko veliki značaj ne samo za izradu ovog dokumenta, već i za njegovu primenu kroz akcioni plan - naveo je Velojić.

Velojić, takođe, predlaže da se u delu Strategije koji se tiče informatičke bezbednosti nađe i deo teksta "koji garantuje bezbednost u radu novinara i medija na teritoriji grada Niša".

To će, zaključuje, doprineti boljem tretmanu novinara od strane aktera na političkoj sceni, samih građana, ali i veću garanciju primene načela slobode izražavanja.


Šta je Savet za bezbednost i ko je u njemu?

Savet za bezbednost je u Nišu formirao jula 2015. godine tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić, koji je sebe odmah imenovao za predsednika tog tela.

U njemu su našlo još devet članova: Načelnik Nišavskog okruga, gradski većnik zadužen za bezbednost, direktor Instituta za javno zdravlje, direktor Zavoda za mentalno zdravlje, predstavnik Policijske uprave, predstavnik Komande Kopnene vojske, predstavnik Osnovnog suda u Nišu i Mladen Velojić, u ime civilnog sektora.

Sastav Saveta je izmenjen maja 2016. Perišić je ostao glavnokomandujući, ali je broj članova bezmalo udvostručen. Pritom, novi članovi Saveta su postali predsednik Skupštine grada, načelnik Policijske uprave, Viši javni tužilac, predsednik Višeg suda, predsednik Prekršajnog suda, direktor Doma zdravlja, načelnik Školske uprave, direktor Centra za socijalni rad, načelnik Komunalne policije i načelnica gradske Uprave za socijalnu zaštitu.

Oktobra iste godine, po promeni gradskih vlasti, delimino je izmenjen i sastav Saveta, a dodatno je i povećan broj članova. Od tada je zamenik gradonačelnika ujedno i zamenik predsednika Saveta, a novi član je i predstavnik Odreda Žandarmerije.

Ipak, šta su svi oni do sada radili, nije lako da se sazna, jer javno objavljenih izveštaja o tome i dalje nema.

Iako su se ciljevi i zadaci Saveta menjali, uglavnom su dopunjavani preventivnim aktivnostima. Tako bi suština rada tog tela trebalo da bude definisanje bezbednosnih problema u gradu i radi na njihovom sprečavanju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    08:43 // 18. 1. 2018.

    Zaboravili li su da formiraju savet za bezbednost pasa i mačaka.

  • Smuk

    22:02 // 17. 1. 2018.

    "Gradski savet za bezbednost" - sluzi sebi ! Tol'ko jasno , sta se bunite k'o Grk u apsu !

  • Numancia

    19:45 // 17. 1. 2018.

    Sve je Johny Stulic rekao u svojim pesmama!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: