Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 3. 4. 2019.

| Društvo

Gradski forum: Opštine na jugu Srbije zaostaju u otvaranju podataka

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Gradski forum otvoreni podaci
Otvoreni podaci su nafta 21. veka jer se smatraju najvrednijim resursom današnjice - rekli su u najavi Foruma; Foto: Tviter Media i reform centar

E-uprava i svi javno dostupni podaci na zvaničnim sajtovima institucija, takozvani otvoreni podaci, značajni su za privredu i građane, kao i za civilni sektor i akademsku zajednicu, složili su se učesnici Gradskog foruma na temu otvorenih podataka. Istraživanje koje je sproveo UNOPS ipak pokazuje da lokalne samouprave na jugu Srbije nisu dovoljno spremne za otvaranje podataka, što zbog zastarele opreme, nelicenciranih softvera, ali i nebezbednih servera.

Otvoreni podaci su, kako objašnjava Nebojša Rančić iz Media centra, oni koje već poseduje javni sektor, koji se daju u mašinski čitljivom formatu na veb portalima koji su za to predviđeni.

Istraživanje sprovedeno kroz Svis pro program u 60 jedinica lokalne samouprave pokazalo je da su vojvođanske opštine spremnije i da su pokrenule neke stvari vezano za otvaranje podataka. Međutim, na jugu situacija nije takva.

U centralnoj je to dobro, dok južna i istočna Srbija donekle izostaju - imaju zastarelu opremu, hardvere, nelicencirani softver - rekla je Mirjana Stanković iz UNOPS-a.

Iako je prva direktiva Evropske unije vezana za otvorene podatke doneta još 2003. godine, u Srbiji ovo može da se dogodi samo uz političku volju, smatra Ivan Grujić iz Edukacionog centra Leskovac. Otvoreni podaci bi, smatra, bili posebno značajni privrednicima.

Razvoj E-uprave je dobar za građane, ali oni svega nekoliko puta godišnje imaju kontakt sa institucijama, dok privreda ima stalno. Privredi je potreban razvoj ovog servisa, kako bi dobili uslugu od javnog sektora - istakao je Grujić.

Međutim, Stankovićeva je stava da stvari u Srbiji što se otvorenih podataka i elektronske uprave tiče, brzo napreduju.

Pozitivno smo iznenađeni brzinom koje su se dešavale promene - izrada portala, standardizacija usluga. Očekivanja su da se do kraja godine dosta stvari uvede - da se uspostavi novi portal, da se putem linka može pristupiti portalu E-uprava sa sajta gradova. Da se otovore jedinstvena upravna mesta, da oni koji nisu pismeni uz podršku zaposlenih popune zahteve i dobiju usluge - dodaje Stankovićeva.

Ipak, Rančić je domaći portal otvorenih podataka koji, kako kaže, ima 32 pravna entiteta, sa dvadesetak baza podataka, uporedio sa španskim koji je među najboljima u EU, sa po nekoliko hiljada baza podataka iz svake oblasti.

On je izneo podatak i da je godišnji promet kompanija koje kao resurs koriste otvorene podatke 55,3 milijardi evra, sa trendom povećanja od 37 % do 2020. i planiranim tržištem od 75 milijardi evra. Ove podatke izneo je na Forumu Rančić, uz to da bi otvaranje podataka dalo 25.000 novih radnih mesta u EU.

Inače, Forum na temu otvorenih podataka održan je u okviru Nedelje otvorenih podataka 2019.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: