Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 21. 3. 2013.

| Društvo

Gradski funkcioneri u Savetu Medicinskog fakulteta

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Perišić Novaković

Vlada Srbije imenovala je gradonačelnika Niša Zorana Perišića, njegovog pomoćnika Sašu Živića i direktora Jugoistoka Igora Novakovića za članove Saveta ove visokoškolske ustanove.

Njih trojica imenovani su kao predstavnici osnivača, odnosno Države.

Ipak, vredi pomenuti da su i Perišić i Novaković čelni ljudi dve vodeće partije u Nišu - SNS i SPS, a da je i Živić dugogodišnji socijalista.

Iako niko za sada ne želi da komentariše, javna je tajna da postoji sukob između doskorašnjeg dekana dr Milana Višnjića, koji i dalje slovi za "vladaka iz senke" u toj ustanovi, i sve trojice novoimenovanih članova Saveta.

Igor Novaković nije želeo da govori o tome, ali kaže da je reč o "odluci koju su doneli kao koalicioni partneri" i dodaje da prethodne 4 godine Vlada nije delegirala svoje predstavnike ni u Savet Univerziteta, niti Fakulteta.

- Država mora da kontroliše rad i meni nije jasno zbog čega je do sada ostavljeno bez toga. Verovatno nije bilo političke saglasnosti.. Grad već ima svoje predstavnike u osnovnom i srednjem obrazovanju, a Država, kao njihov osnivač, mora da ima predstavnike u visokom obrazovanju - kaže Novaković.

Podsetimo, Zoran Perišić je za gradonačelnika Niša izabran jula prošle godine, Novaković za direktora Jugoistoka 5. novembra, a Saša Živić je za pomoćnika gradonačelnika postavljen 1. februara ove godine.


Postupak protiv sve trojice

Na pitanje novinara Južnih vesti da li su Perišić, Novaković i Živić zatražili od Agencije za borbu protiv korupcije saglasnost za obavljanje nove funkcije, stigao je kratak odgovor.

- Obaveštavamo Vas da je Agencija za borbu protiv korupcije formirala tri predmeta i da će voditi postupak protiv navedenih funkcionera zbog povrede odredbe čl.28. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Međutim, Igor Novaković odbacuje odgovornost i tvrdi da saglasnost Agencije nije tražio jer nije ni dobio formalno obaveštenje od Vlade da je postavljen na novu funkciju.

- Ja ne mogu da se informišem iz Službenog glasnika. Kada budem dobio rešenje Vlade, zatražiću i saglasnost Agencije, odnosno razmisliću da li ću da prihvatim tu novu funkciju - kaže Novaković.

Novaković  je najavio i podnošenje prijave protiv odgovornog lica u Agenciji, a postupanje Agencije ocenio kao "neprofesionalno i neodgovorno".

Pomenutom odredbom zakona predviđeno je da funkcioner može da vrši samo jednu javnu funkciju, osim u izuzetnim slučajevima ili ako za to dobije saglasnost Agencije.

Funkcionerima koji budu postavljeni na još jednu funkciju ostavljen je rok od 3 dana da o tome obaveste Agenciju za borbu protiv korupcije. Ukoliko to ne učine preti im novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Pri tom, bitno je pomenuti i da je predviđeno da funkcioneru koji je na takav način prekršio zakon kasnija funkcija prestaje po sili zakona.

Pored toga, u slučaju Zorana Perišića postoji dodatni problem. Naime, Zakon o visokom obrazovanju zabranjuje da član Saveta fakulteta u ime osnivača bude osoba koja je zaposlena u toj visokoškolskoj ustanovi. To Perišića direktno eliminiše, s obzirom na to da je on na Medicinskom fakultetu zaposlen kao vanredni profesor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljubisa

    07:33 // 29. 3. 2013.

    DOKLE gomilanje obaveza. Zar nema neko drugi. Takav sebicluk u preuzimanju obaveza nagoni na pomisao da su MAZOHISTI ili da imaju neku veliku korist.
    Zaista svi lice jedne na druge!!!!!

  • milos

    11:46 // 23. 3. 2013.

    pa koliko se placa to clanstvo u Savetu sastace se dva puta mesecno sumnjam da bi gubili vreme za tu sicu a mislim cak i da je besplatno izvinjavam se ako greim

  • Tako je

    11:27 // 22. 3. 2013.

    Ovde još fali Banana da podrži Perišića, pa onda onaj Jovanović što je osuđen za korupciju iz neke gradnje (možda će da se zida nešto na medicinskom fakultetu pa da se nađe zlu ne trebalo), fali i Slavković (kad zna da vodi firmu, grad, emisije i šta sve ne, sigurno bi i ovo znao da radi), ali fali i Banđur (možda pošalje bar četvoricu da ih zaposle tamo). Novaković sigurno oće da bude drugi dvostruki doktor nauka iz ovog grada da uđemo bar nekako kod Ginisa na mala vrata pa se zbližio sa nekima sa ekonomskog da mu pomognu. A dok to ne bude zapošljava sve što stigne i što je neupotrebljivo navuko nam u distribuciju i kuso i repato da propadnemo što pre a on će već da se snađe šta ga briga šta ćemo mi posle sa njegovim nesposobnim kadrovima. Da je bar jednog kasavetnog doveo da imamo u koga da se zakunemo ali nije. Posebno mi se sviđa što su svi ovi neinformisani i zatečeni odlukom da su izabrani. Što neko tako ne iznenadi moju sestru koja sa 9.46 prosekom ne radi već 4 godine?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: