Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 17. 1. 2020.

| Društvo

Gradski i prigradski prevoz u Pirotu ubuduće će obavljati samo jedan prevoznik

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Trenutno 4 prevoznika prevoze Piroćance
Trenutno 4 prevoznika prevoze Piroćance; foto: Lj. F.

Zbog problema sa prevoznicima koji su redukovali neke prigradske linije i traže veće subvencije iz budžeta, ali i zbog žalbi građana na nekvalitetnu uslugu, Grad Pirot je pripremio koncesioni akt za izbor javno-privatnog partnera koji će ubuduće prevoziti Piroćance.

Postupak izbora partnera koji će obavljati javni gradski i prigradski prevoz u Pirotu je u toku, kaže načelnik Odeljenja za urbanizam, komunalnu delatnost i saobraćaj Zoran Krstić, a koncesioni akt je predat Ministarstvu saobraćaja od koga se očekuje saglasnost, nakon čega će krenuti proces javne nabavke.

Glavna promena je u broju prevoznika koji će prevoziti građane - do sada je tu uslugu obavljalo više prevoznika, a plan je da se za javno-privatnog partnera izabere samo jedan.

Imaćemo samo jednog prevoznika, prevoz će biti bolje organizovan. Skratiće se linije, do sada smo imali oko 80.000 km godišnje, sada je predviđeno 69.000 jer neće biti preklapanja linija. Cena po kilometru biće oko 114 dinara - rekao je Krstić.

Grad Pirot je i do sada subvencionisao gradski i prigradski prevoz - tokom 2018. godine je izdvojio 12,5 miliona dinara, prošle 22 miliona, a za ovu godinu je predviđeno 40 miliona, ali taj novac će biti dodeljen prevozniku koji bude izabran na tenderu. Nadležni očekuju odabir kvalitetnog prevoznika Nadležni očekuju odabir kvalitetnog prevoznika; foto: Lj. F.

Mi smo za 3 godine skoro 4 puta povećali subvencije, ali to znači da će i u konkursnoj dokumentaciji biti pooštreni uslovi, a to će značiti da će naši građani imati kvalitetniju uslugu prevoza, bržu, sigurniju, čistiju, u kvalitetnijim i novijim vozilima. – rekao je načelnik.

Grupa prevoznika koji obavlja usluge prevoza Pirotu predala je zajednički zahtev da se njima dodeli predviđenih 40 miliona, ali načelnik Krstić kaže da će se taj novac dodeliti prevozniku koji dobije posao na tenderu.

Najveći problem su linije ka selima Izvor, Mali i Veliki Suvodol i Ponor.

I ranije je bilo problema sa tim paketom linija. Promenjen je prevoznik, imali smo dogovor za ove linije do Nove godine i dogovorili smo produženje ugovora, međutim, pre potpisivanja, na opšte iznenađenje, stigao je ovaj zajednički zahtev prevoznika na 40 miliona i mi smo sada u situaciji kakvoj jesmo - kaže Krstić.

Dejan Ranđelović, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, kaže da prevoznici traže dodatne subvencije, iako je sa njima potpisan aneks ugovora do izbora javno-privatnog partnera. U suprotnom, obustaviće 50 % linija.

Zahtev prevoznika je da se povećaju izdvajanja iz gradskog budžeta, jer imaju veće troškove, cena goriva je veća, povećana je minimalna cena rada, nemaju dovoljan broj vozača jer je dosta vozača otišlo da radi na zapadu, a vozači koji su ostali traže povećanje plate- rekao je Ranđelović.

On je takođe napomenuo da je 40 miliona namenjeno za javno-privatnog partnera, a da će se u narednom periodu videti da li postoji novac u budžetu da se pomognu prevoznici, kako bi saobraćaj funkcionisao nesmetano.

Dodaje da će se, nakon koncesionog akta, dobiti kvalitetan prevoznik koji će imati niskopatosne autobuse, autobuse sa EURO 3 motorima i da će se gradski i prigradski prevoz urediti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: