Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 19. 1. 2016.

| Društvo

Gradski paketi za bebe 3 puta jeftiniji nego ranije

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
slika.jpg
Ovako izgleda paket koji vredi 3.000 dinara; foto: JV

Vrednost bebi-paketa koje Grad od 2008. godine poklanja najmlađim sugrađanima sa oko 9.000 snižena je na oko 3.000 dinara, tako da je, kažu majke, kvalitet znatno lošiji. Opozicija to kritikuje, dok gradska Uprava za dečju zaštitu odluku opravdava manjkom u budžetu. 

Kako priča majka jednomesečnog dečaka M. V, paket koji je dobila krajem decembra potpuno se razlikuje od onog koji je poklonjen njenom prvom detetu 2013. godine. Sada je dobila dunjicu, ogradu za krevetac, trenerke, bluzicu, bodi i portiklu.

Materijali su jako lošeg kvaliteta. Sve je sintetičko osim bodija i portikle. Trenerkice sam, na primer, spakovala i ostavila, materijal je toliko loš da ga nikad ne bih obukla detetu - priča ova majka.

Dodaje da je paket koji je dobila za prvo dete bio raznovrsniji jer su se u njemu nalazili delovi odeće za različite uzraste i različita godišnja doba i da je sve bilo od pamuka.

Prema odluci iz 2008. godine, ovaj bebi-paket treba da vredi 30 odsto prosečne plate u Nišu, otud i računica od oko 9.000 dinara. 


Reagovala opozicija

Zašto je gradska vlast donela ovakvu odluku bez raspravljanja o njoj na sednici Skupštine na Tviteru je pitao predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković.

Smatram da je lokalna vlast mimo odluke Skupštine umanjila vrednost "bebi-paketa" i da je nedopustivo je da se protivno zakonu i nenamenski troši novac, a da se politika štednje sprovodi nad ranjivim grupama - kaže Stanković.

Dodaje i da je iz gradskog budžeta za bebi-pakete sada izdvojeno 18.5 miliona dinara manje nego prošle godine.

Sredstva su umanjena iako se u Nišu već nekoliko godina rađa približno isti broj beba godišnje, oko 3.200. Stopa rađanja dece je niska i potreban je dugoročan plan za podsticaj rađanja - ističe Stanković.


Uprava za dečju zaštitu: Vrednost paketa u skladu sa "pozicijom u budžetu"

Načelnica Uprave za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu Mirjana Popović kaže da je manjak za bebi pakete u budžetu posledica prenetih obaveza iz prethodnih godina.

Moramo da se uklapamo u realno stanje, u skladu sa tim i raspisujemo nabavku. Za 2016. godinu će, na primer, vrednost paketa biti veća nego sada. Osim toga, iz paketa nije ništa od artikala izbačeno, ima sve što kao prva pomoć treba mami - kaže Popovićeva.

Ona ističe i da je Niš jedini grad koji, osim što daje jednokratnu pomoć od 20.000 dinara svim i 50.000 dinara nezaposlenim porodiljama, poklanja i bebi-pakete.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marija stojanov

    03:02 // 5. 8. 2017.

    Popoviceva nikad svom detetu ne bi obukla to iz paketa! a jednu benkicu bi oblacila kao svaki dan ceo mesec, valjda se treba presvuce dete?

  • Milena

    09:00 // 21. 1. 2016.

    Tačno je. Mi smo za prvo dete 2010 dobili ogroman džak garderobe. Sve smo iskoristili. Za drugo 2015 dobili smo mali paketić sa nekvalitetnim stvarima. Peškir za bebu je neverovatno tanak, da ne poverujes.

  • dzej

    10:03 // 20. 1. 2016.

    Sramota. Ovo je dno. Udarate na bebe i trudnice. Sram vas bilo nestruchni kompleksashki poltroni

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: