Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 17. 11. 2021.

| Društvo

Gradski urbanista najavljuje uređenje međublokovskog prostora u Nišu, ali kada reše vlasništvo

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Međublokovsko zelenilo-foto-V. M. R
Nišlije često ukazuju na neuređene prostore oko zgrada; Foto: V. M. R.

Međublokovski prostori u Nišu, za koje građani često ukazuju da su zapušteni, mogli bi da budu uređeni i ozelenjeni, najavljuje gradska urbanistkinja Tanja Obradović, ali napominje da je potrebno prvo rešiti probleme vlasništva i regulisati ko će to da radi. Predloge kako bi ovi prostori mogli da se urede dali su u svojim radovima studenti niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta.

Obradović kaže da se samo u Opštini Medijana nalazi više od 90 međublokovskih površina i da je njihova vlasnička struktura različita, te da je zato neophodno da one najpre dobiju pravnu formu kako bi se regulisalo ko će ih održavati.

To je značajan kapacitet na kome možemo da radimo i veliki problemi nas očekuju. Ne samo zato što su ti prostori zapušteni, već i zato što imaju različitu vlasničku strukturu. To nisu prostori koji su apsolutno javni, koje će recimo Mediana redovno održavati, već zajednički prostori koji treba da poprime neku pravnu formu i da se nađe način, koji za sada ne postoji, kako će se to dalje održavati, da li preko skupština stanara ili kako. To treba regulisati ubuduće - objašnjava Obradović.

Da prostori između zgrada mogu da se iskoriste kao neizgrađeno građevinsko zemljište i da moraju biti uređeni smatra pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadužen za resor prostornog planiranja i urbanizma Đorđe Milić.

Ovo je vrlo važna tema za razvoj gradova. To su prostori koji zahtevaju pažnju, a i građani dosta očekuju od tih zajedničkih površina, da budu što više ozelenjene, da imaju zajedničkih sadržaja. S druge strane, imamo razmišljanja svih gradova i opština u zemlji da su to područja koja bi mogla da se, uz određene intervencije, iskoriste kao neizgrađeno ili neurađeno građevinsko zemljište - navodi Milić.

Ideje o tome kako bi problemi sa međublokovskim prostorima u Nišu mogli biti rešeni izneli su studenti GAF-a u 32 rada.

radovi studenata GAF-a Studenti predložili potencijalna rešenja; foto: T. R.Profesorka na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje na ovom fakultetu Milena Dinić Branković, koja je bila među mentorima, kaže da se nada da će njihova rešenja biti realizovana.

Učestvovalo je preko 100 studenata, radili su u timovima od troje ili četvoro. Rešenja su veoma kreativna i inspirativna i nadamo se nekoj realizaciji. Naručilac je bio Grad Niš, inicijativa je stigla od glavne gradske urbanistkinje Tanje Obradović. Studenti su ispitivali prostor kroz više varijantnih rešenja. Ima inovativnih i održivih rešenja zelene infrastrukture, kao i onih koji pokušavaju da reše nagomilane probleme neodržavanja, parkiranja, uzurpacije prostora vozilima - kaže Dinić Branković.

Podsetimo, neredovno održavanje i zapuštenost nisu jedini problemi na koje su proteklih godina građani ukazivali kada je reč o međublokovskim površinama.

Tako su stanari koji žive na Bulevaru Nemanjića negodovali kada je trebalo da između njihovih zgrada niknu višespratnice, a mnogi su isticali i probleme sa parkiranjem.

Građani su pokretali i i peticije, ali su organizovali i akcije čišćenja smeća i korova i ozelenjavanja “dvorišta”, kao i postavljanje dečijih mobilijara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    13:16 // 18. 11. 2021.

    Cini mi se da je pozadina definisati vlasnistvo izmedju zgrada, iako to bi trebalo da je vlasnistvo stanara zgrade, kako bi planirali da udenu jos neku zgradu ili parking

  • Odma dupla plata

    07:33 // 18. 11. 2021.

    Za ovakvu inicijativu tipa će bude, ali kada rešite ovo i ovo odma duplo plata.
    Mi sedimo i primamo dve plate ali kada će to i ko da uradi neznamo a
    Da mi će moći da vam nacrtamo kako će to da izgleda a ko će da ga sprovede neznamo jel mi smo Urbanista

  • Само да питам

    04:39 // 18. 11. 2021.

    Мене занима,чије су паркинг површине на тротоарима ако су власници кућа и станова у обавези да зими очисте снег са истих,а Паркинг сервис убире новац од паркирања на истим...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: