Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 4. 10. 2017.

| Društvo

Gradsko veće: Komisija nije dosledno primenila Uredbu Vlade prilikom izbora direktora

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
veće
Gradsko veće se ne slaže s Komisijom; foto: JV arhiva

Iako još nema konkretnog rešenja, prema rečima zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura, Gradsko veće još nije usvojilo predloge za nove direktore niških preduzeća koje im je prosledila Komisija za izbor direktora. Razlog su, kako kaže, brojne primedbe na rad Komisije, a i utvrđeno je da se prilikom izbora kandidata odstupilo od preporuka Vlade Srbije.

Kraj postupka izbora direktora niških preduzeća se ne nazire, a neizvesno je kako će se sve na kraju okončati. Zamenik gradonačelnika kaže da Gradsko veće “neće ništa da lomi preko kolena”, posebno jer postoji odstupanje između Uredbe Vlade Srbije o načinu izbora kandidata za direktore i Pravinika o radu niške Komisije.

Banđur kaže da prigovori kandidata i dalje pristižu.

Zajedničko svim pristiglim prigovorima je da Komisija nije dosledno primenila Uredbu Vlade o merilima za ocenjivanje kandidata. Zaista, postoji značajno odstupanje Pravilnika od Uredbe. Pravilnik Komisije ne predviđa proveru određenih znanja i veština za šta se po Uredbi angažuju stručna lica. “Saveti” da bez razmatranja prosledimo Skupštini materijal, i da ne zalazimo u rad Komisije, nisu do kraja prihvatljivi - rekao je Banđur.

Zamenik gradonačelnika, koji je i sam bio učesnik konkursa i kandidat za direktora JKP Naissus, podseća da je “komešanje u jednom delu javnosti” izazvalo i obrazovanje i radno iskustvo pojedinih kandidata.

Iako ne navodi o kome se radi, pretpostavlja se da je reč o slučaju Dejana Andrejevića, koji, kako su pisali novinari Južnih vesti, ne ispunjava uslove za direktora Vodovoda.

Mi nemamo uvid u dokumentaciju koju su kandidati dostavljali na konkurs, niti u kriterijume koje je Komisija koristila za prihvatanje dokumentacije. Iako je ova faza rada Komisije dovela do velikog komešanja u delu javnosti koja je dobro upućena u obrazovanje i stručno iskustvo pojedinih kandidata, mi pretpostavljamo da je sve regularno, dok eventualno, neki drugi organi ili sud ne dokažu suprotno - kaže Banđur.

Gradsko veće, kako kaže Banđur, ne želi i ne može da ulazi u rad Komisije, kao i u njihovu objektivnost i pristrasnost. Ipak, gradska Vlada je, tvrdi, dužna “da štiti zakonitost i pravnu regularnost postupka”.

Zato niko nema prava da do te mere dezavuiše najviši izvršni organ Grada i svede ga na birotehnički servis Komisije, tj. prekucavanje dospelog materijala. Svesni smo da pogrešna odluka može da izazove eventualno poništavanje konkursa od strane suda i materijalnu štetu po Grad. Odgovornost za kašnjenje je na onima koji su umesto da rade, “letovali” celo leto - kaže Banđur.

Komentar predsednice Komisije za izbor direktora Olivere Igić nismo uspeli da dobijemo, jer se prvo javila novinarima Južnih vesti, ali je nakon njihovog predstavljanja rekla "da ima drugu vezu" i spustila slušalicu. Nakon toga je odbijala poziv uz, do sada toliko puta viđenu poruku - "na suđenju sam, javiću se".

Podsetimo, imena tri najbolje rangirana kandidata objavljena su tek 22. septembra. Čitav postupak za izbor direktora je bio netransparentan, a Komisija do kraja postupka nigde nije objavljivala svoje odluke. Niška preduzeća su sada formalno bez direktora, jer su dosadašnjim rukovodiocima istekli mandati.

Nakon objavljivanja rang liste, pored toga što je utvrđeno da Dejan Andrejević nije ispunjavao uslove za direktora Vodovoda, i kandidat za direktora “Tržnice” Radovan MIlojević je rekao da ga je jedan član Komisije ucenjivao, a primedbe je podneo i Sindikat “Nezavisnost” niškog Vodovoda, koji je najavio i krivične prijave.


Problemi u SNS-u?

Prema nezvaničnim informacijama glavni problem u izboru direktora je zapravo u neslaganju Gradskog veća i poverenika niškog SNS Zvezdana Milovanovića.

Iako taj proces, kako propisuje i Zakon o javnim preduzećima treba da bude nestranački, najviše škripi, navodno, oko izbora kandidata SNS, jer članovi stranke u vrhu Grada ne žele da direktori preduzeća budu ljudi sa “sumnjivim” biografijama.

Ipak, juče je poverenik Milovanović za Južne vesti rekao da nema nikakvih problema, da sve ide svojim tokom i da će direktori biti imenovani na prvoj narednoj sednici Skupštine.

Međutim, sednica koja je trebalo da se održi danas je otkazana, jer kako je saopšteno iz Skupštine, nema TV prenosa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marica

    10:29 // 5. 10. 2017.

    Veličina čoveka se ogleda u skromnosti, poštovanju koje pokazuje prema sagovorniku i delima. Čovek je na svom mestu i tačka. Gde je ko rodjen i gde je živeo mene ne zanima. Kome se ne svidja moj komentar ne mora da lajkuje. To je moj stav i imam pravo na isti.

  • Marica

    08:31 // 5. 10. 2017.

    Bandjur je za njih ljudska gromada. A Vi iz JV pustite i komentare u kojima i hvale ovog čoveka.

    • Rodjeni nislija

      09:36 // 5. 10. 2017.

      Ko ga hvali,,,kad ga niko I ne poznaje sem onih sa kojima zivi u zgradi,ili ga hvale neki iz drugih gradova.Meni JV sve puste sto napisem I odlicno rade svoj posao,e sad kom se ne svidja neka cita druge vesti I tamo pise .Ovo je moj grad,ovo su moje JV,,,meni se dopadaju jer su profesionalci I to pravi.

  • prof dr CVETKO prvi

    23:32 // 4. 10. 2017.

    "Komisija za izbor direktora" je , po mom skromnom mišljenju , samo malo ... nepismena , kao i Gradsko veće i Gradsko manje i Gradsko srednje... "i sve tako reeedom" do same vlade i skupštine a posle u ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: