Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 23. 9. 2015.

| Društvo

Gradsko veće odbilo Toplaninu cenu grejanja

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
gradsko vece
Gradsko veće odbilo predložene cene; foto: JV

Iako je niška Toplana već obračunala račune Nišlija po višoj ceni od predložene, Gradsko veće nije prihvatilo cene koje su stigle na odobravanje i vratilo ih Toplani na ponovno razmatranje. Građanima će “avans” biti obračunat u novembru.

U Nišu problemi sa cenom i uslugama centralnog grejanja nikako da se okončaju, a Gradsko veće je iskoristilo svoje pravo i odbilo predložene cene Toplane.

Toplana je građanima obračunala avgustovske račune tako što im je varijabilni deo obračunavala po ceni od 7,53 dinara po kilovat-satu, a fiksni po 28,24 po metru kvadratnom.

Za naredni period predložili su nižu cenu varijabilnog dela - 5,53 din/kwh, jer je i cena gasa niža kako je “Južnim vestima” rečeno u “Jugorosgasu”, ali je zato fiksni deo uvećan na 32,38 dinara po kvadratu.

Ovakve promene su za Gradsko veće bile neprihvatljive. toplana Toplana zatražila više cene fiksnog dela i pored dogovora da se on ne uvećava; foto: JV arhiva

U redu je smanjenje varijabilnog dela, takav je i bio dogovor sa Toplanom, ali i sa stanarima. Međutim, uvećanje fiksnog dela je neprihvatljivo, jer smo izričito rekli da neće porasti ni dinar od 28,24 dinara po kvadratu. Zbog toga su i predložene cene vraćene Toplani na doradu - kaže resorni većnik Miloš Banđur.

Iako je Toplana građanima zbog niže cene gasa mogla da račun za avgust obračuna sa nižom cenom varijabilnog dela za cela dva dinara, to se nije desilo. Većnik objašnjava da građani treba da plate svakako ceo iznos avgustovskog računa, a da će deo sume koji plate po višoj ceni biti obračunat kao avans za račune u novembru.

To što piše 7,53 na avgustovskim računima je puka formalnost, jer je “Objedinjena naplata” morala da stavi neku cenu.  Navažniji je novčani iznos. Novčani iznos koji je fakturisan građanima kao varijabilni deo u avgustu, biće iskorišćen kao avans u novembru - rekao je Banđur.

Kako je Banđur više puta pokušao da pojasni novinarima, to praktično znači da će broj kilovat-sati koji je obračunat po ceni od 7,53 dinara, biti obračunat i po ceni od 5,53 dinara, a dobijena razlika u novcu umanjiće sumu na računima u novembru.

I većnik i gradonačelnik Niša Zoran Perišić kažu da će zahtevati od Toplane predlog odluke sa cenama za varijabilni deo od 5,53 din/kwh i 28,24 dinara po kvadratu za fiksni bude gotov do petka 25. septembra.

Upravo su i uvećanje fiksnog dela predstavnici Udruženja skupština stanara naveli kao nepoštovanje dogovora koji je postignut sa Toplanom i Gradom.


 Izmenjen i deo Odluke o toplotnoj energiji

Nakon što je Udruženje skupštine stanara bilo apsolutno nezadovoljno predloženom Odlukom o toplotnoj energiji, Gradsko veće je odlučilo da unese neke izmene.

Trebalo bi da na sutrašnjoj sednici Skupštine Grada, sa 4 amandmana, bude izmenjen deo koji se odnosi na potpuno isključenje sa Toplane.

Ukoliko amandmani i gradska odluka budu usvojeni za trajno isključenje neće biti potrebna saglasnost, kako je do sada bilo planirano, već samo obaveštenje Skupštine stanara.

Takođe, elaborat koji su osporili stanari neće morati da sadrži i način daljeg grejanja, već samo tehničke mogućnosti za isključenje.

Privremenu obustavu, kako je odluka do sada predviđala, neće plaćati građani već onaj ko isključuje grejanje.

Svi neophodni pravilnici i elaborati trebalo bi, kako je rešeno na sednici Gradskog veća, da budu doneseni u naredna 3 meseca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mary Merlak

    12:03 // 24. 9. 2015.

    lopovsko preračunavanje na račun građana. kako izfinansirati onoliki broj neradnika zaposlenih u protekle 2-3 godine. sve ostalo je šmira i politika. rejting im neumitno opada, centrala traži rezultate. a mi između njih u procepu.

  • nislija

    10:54 // 24. 9. 2015.

    Mi što se ne grejemo preko Toplane. Tažimo da pojeftine drva. Idemo i mi u štrajk, nas je više...

    • nn

      11:23 // 24. 9. 2015.

      Vazi, kada ti za drva potrosis, na godisnjem nivou, isto koliko i nas dere toplana...i da, obavezno da prestanes sa lozenjem u 9 uvece

    • bistar neki covek

      12:46 // 24. 9. 2015.

      ti rodjace da odes u sumu po drva, da ti se savije kicma pa onda izadji na ulicu i prodaj ta drva za 100 din ako ti je volja.

  • Superhik

    10:39 // 24. 9. 2015.

    I dalje globe narod! Pa i sa tim cenama smo opet skuplji od grejanja u Beogradu! Lopovluk nevidjenih razmera!

    • Pera ložač

      19:28 // 24. 9. 2015.

      Cena u Beogradu: 29,54 din/m2 fiksni, 6,88 din/kWh varijabilni.
      Cena po m2 je 108,54din/m2...Sve to su iznosi bez PDV-a
      U Nišu će po m2 cena biti 88.2 a koriste se isti energenti i Beograd ih dobija jeftinije. Pa ti sad vidi koliko mrziš Toplanu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: