Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:47, 30. 10. 2013.

| Društvo

Grafiti na Belom mostu

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Grafit-na-Belom-mostu.JPG
I pored brige meštana i nadležnih Beli most i dalje na meti vandala

Bez obzira na trud stanovnika ovog dela Vranja, ali i nadležnih institucija, Beli most ponovo se našao na meti vandala koji su ga išarali grafitima i polomili ukrasne svetiljke.

Za brigu o spomenicima kulture zadužen je niški Zavod za zaštitu spomenika koji sada treba da naloži uklanjanje grafita. Iz Direkcije za izgradnju u Vranju spremni su, ako je potrebno, da preuzmu ingerencije na održavanju Belog mosta, ukoliko im se ovakva stavka odobri u budžetu.

- Sećam se da je 2006. godine Beli most gotovo pao, bio je u lošem stanju pa je urađena potpuna rekonstrukcija, ali mu je sačuvan prvobitni izgled, uključujući i ploču na kojoj piše ko je izgradio most. Tada smo se pobrinuli da adekvatno uredimo i okolinu, a most zatvorimo za saobraćaj – kaže za Južne vesti Dejan Stanojević, zamenik direktora Direkcije za izgradnju.

Goran Đorđević, direktor ove firme kaže da su oni spremni da preuzmu održavanje mosta ako im se za to odobre sredstva.

Sa druge strane , kako saznajemo u policiji, skrnavljenje ovog spomenika kulture do sada niko nije prijavio.

Legenda o mostu ljubavi

Beli most ljubavi Vranje 2006. godine urađena je rekonstrukcija Belog mosta Beli most ili „most ljubavi“ izgrađen je 1844. i predstavlja spomenik velikoj ljubavi između Selim-begove kćeri Ajše i čobanina Stojana koji je, prema jednom od predanja, svakog jutra, pevajući pored Selim-begove kuće, terao stado na pašu.

Priče o zabranjenoj ljubavi čuo je i Selim-beg koji je jednom pored potoka pronašao zagrljene Stojana i Ajšu. Uperio je pušku u Stojana, ali ga Ajša zakloni svojim telom. Metak je pogodio Ajšu, a kada je Stojan video da je njegova ljubav mrtva, oduzeo je sebi život. Beli most je Selim-beg podigao na mestu pogibije dvoje zaljubljenih.

Na njemu i danas stoje table sa turskim i arapskim natpisom koji u prevodu glasi “Ovaj most podiže hanuma Ajša da joj Bog oprosti njene grehe i grehe njenih roditelja”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: